Miért rágós a hátszín steak?
Rengeteg buktatója van a steaknek, meg alapból az nem omlós, az kicsi rágós. Vagy mire gondolsz, hogy a szoktál készíteni és ahhoz képest rágósabb? Akkor a hús minősége, az állat kora... bármi lehet. Itt egy vérprofi véleménye, talán megtalálod benne a választ:
Igen, a megbízható, jófej hentes.
És igen, a hús friss, meg minden. Nem kétlem.
Azonban valószínűleg Holstein-fríz marhából van az a hús, mert Magyarországon a marhahús egyet jelent a tejmarhák nyugdíjazásával. A direkt húscélra tenyésztett marha nagyon ritka Magyarországon, és ennek megfelelően prémium árkategóriában mozog, és csak kevés helyen lehet kapni, hiszen nagyrészt az igényes éttermek a felvevőpiac...
Szóval a jófej Zoli hentes friss áruval rendelkezik, meg minden, de ha a marha nem olyan fajta, akkor sütheted 200 fokon, 120 fokon, szuvidálhatod is, de sosem lesz az igazi.
Az első válaszban említett cikk nagyon jó, és benne van a titok kulcsa is
„egy erősen márványos, zsírral sűrűn és egyenletesen átszőtt Black Angus."
Na ez egy olyan hús, ami nálunk a sarki henteseknél nem kapható.
Tehát térjünk vissza a magyar valóságba.
A steak sütés legfontosabb része a hús, hogy milyen húst válasszunk. A legideálisabb a Vesepecsenye vagy másnéven Bélszín.
A húst 4-5 napig olajban, vagy fűszeres olajban pácoljuk. A pácba nem kerülhet só.
Egyenletes 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, hogy lehetőleg egyszerre süljenek meg.
Sütés előtt NEM klopfoljuk, és NEM sózzuk mert ettől kemény lesz, kifolyik belőle az értékes húslé.
A bélszín steaket én így készítem
Hozzávalók 2 személynek:
2 szelet 3 centi vastag bélszín
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítés: A húst a hűtőből kivéve hagyom, hogy szobahőmérsékletűvé váljék. Egy öntöttvas serpenyőbe kevés olajat hevítek, majd beleteszem a húst, és 3 percig sütöm. Ezután óvatosan megfordítom, és újabb 3 percig sütöm. A sütés vége előtt vajat teszek az érmékre, és a vajas olajjal locsolva sütöm. Ezután előmelegített tányérra helyezem a húsokat, és letakarva néhány percet hagyom pihenni, majd sóval és borssal kínálva tálalom.
Én már bő egy éve sütök itthon steaket heti rendszerességgel,kipróbálva több féle technikát és kismillió apró módosítást,és én is arra jutottam magamtól,hogy egyszerűen a hús alkalmatlan általában ahhoz,hogy a youtube-on látottakat utánozzuk.
Meg lehet érte kövezni,de az utóbbi időben párszor a Tescoban vettem vákumcsomagolt marhahúst,900Ft/20dkg,és eddig ez volt a legomlóssab.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!