Vaj helyett mit használjak?
Brownie-t csinálok. A recept 250 gramm vajat ír, de nincs itthon. Mit lehet helyette beletenni?
Ahogy a hűtőbe néztem csak teavajat találtam... de az valahogy nagyon bizarr dolognak tűnik :D vagy jó az?
a margarin térhálósított olaj (a térhálósítás vegyipari művelet, a műanyagok gyártásánál ismert, pl amikor kőolajból ezt-azt készítenek:)
Sokkal drágább vajból készíteni, mint margarinból.
(Köszönöm az előzőknek, hogy végre azt is megértettem, mi az a "tea" ott sok szó előtt:)
A margarint nem térhálósítják és nem is hidrogénezik, ez a legnagyobb tévhit ;)
A margarin egy emulzió, ugyanolyan, mint mikor majonézt készítesz otthon.
Összefoglalom neked a lényeget: a teavaj ami kell bele.
Attol mert eddig csak a kenyérre kented attol még ez az amit keresel..
"a margarin térhálósított olaj (a térhálósítás vegyipari művelet, a műanyagok gyártásánál ismert, pl amikor kőolajból ezt-azt készítenek:)"
Tipikus hozzá nem értő, "abszolút fingja nincs" szintű belebüfögés volt ez.
Azt azért megmagyarázhatná valaki, hogy ha fogalma nincs valamiről, akkor minek büffent bele?
Aki nem életképtelen az utána néz egyedül szépen ügyesen.
Aki meg az, nos olyanokkal nem foglalkozom.
#22 vagyok.
Pár dolog még: Ha a termék hidrogénezett (részben vagy teljesen) olajat tartalmaz, azt kötelesek feltüntetni a címkén.
De ha pl. megnézed a rama-t (kocka):
Növényi olajok (pálmaolaj, repceolaj, napraforgóolaj, változó arányban), Víz, Emulgeálószerek (napraforgó lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), Tejsavópor, Só 0,2%, Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (kálium-szorbát), Aroma, Vitaminok (A, D), Színezék (karotinok)
Amilyen hihetetlennek hangzik, az aromán meg a pálmaolajon kívül egyáltalán nem gáz az összetétele.
Lecitin ugyanúgy megtalálható a tojássárgájában, a zsírsavak mono és digliceridjei pedig ugyanúgy bomlanak le a szervezetben mint a sima zsír.
A majonéz pedig egy másfajta emulzió, "olaj a vízben".
Továbbá ahogy a margarin összetevői mutatják, legnagyobb arányban pálmaolajat használnak, ami szobahőn ugyanúgy szilárd, mint pl. a kókuszzsír, ezért szilárd a végeredmény.
Akit jobban érdekel a téma:
Még a bolti eladók is összetévesztik a vajat a margarinnal? De hogyhogy? Rá is van írva, hogy mi. Az egyik növényi, a másik állati. Teljesen más az íze... Hogyan lehet összetéveszteni a kettőt? Ez hatalmas felületesség.
Azt már tapasztaltam, hogy a háziasszonyoknak sokszor vajnak számít a margarin, pedig, ugye, teljesen másról van szó. Azt sem értettem soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!