Hogyan készítitek a málna lekvárt?
Átpaszírozzátok, vagy maggal együtt rakjátok el?
Mennyi cukrot tesztek bele?
Tartósítószerrel, vagy anélkül?





Mindig átpaszirozom, mert nagyon rossz ráharapni a magokra.
Egy kg átpaszírozott málnához teszek 300-500 g cukrot attól függöen, mennyire édes eredetileg (meg egyy rúd valniliát fözök bele)
Tartósítószert sosem használok, forrón csavaros tetejü üvegekbe töltöm és azonnal lezárom. Sosem szokott megromlani, ha egészséges gyümölcsöt használok és tisztán dolgozom.





Eddig csak szörpmaradvány volt lekvár fedőnéven, nem passzírozgattam, nem is olyan nagy szám (a semminél azért jobb), de szerintem rendes lekvárnál passzírozom, mert a málnamagvak kis gonoszak, zavaróak és belemennek az ember fogába.
Mást nem használok lekvárkészítésnél, csak a gyümölcsöt, sütőben szórakoztatom egypár órát egy rövid fazékban főzögetés és a málnánál s más nedvesebb gyümölcsnél némi lé leszedése után. Fűtésszezonban, most csak málnabefőtteket gyártottam.
Akinek nem elég édes az eredmény (a málnalekvárom szerintem sosem lesz kifejezetten édes, de pl. a meggy nagyon édes, a barack pedig savasodik, hiába volt elég édes frissen), az használatkor tesz bele valami édesítőt, nekem szinte soha nem kell, olykor pedig még a befőttjeim is már-már ehetetlenül édesek. Ez ízlés, megszokás, töménység dolga. A cukor elhagyása óta sokat esett az édességigényem, pedig rengeteg édességet eszem azóta is.
Régebben még tettem kilónlént pár dkg xilitet az eltett gyümölcsökbe, de most már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!