Ezeket hányszoros vízben kell megfőzni és kb. hány percig?
- Sárgaborsó
- Köles
- Hajdina
- Quinoa
- Lencse
- Vöröslencse
- Csicseriborsó
- Amarántmag
- Zabkorpa
- Zabpehely
Talán külön-külön kérdezd meg. Akkor talán kapsz egy-egy jó választ. Ne várd el itt senkitől , hogy nekiáll több oldalon át leírni , hogy 10 féle dolgot hogyan kell megfőzni, mert mindegyiket másképpen kell. Az sem mindegy milyen ételt akarsz belőle készíteni.
Egyszó mint száz, ezekre az alapanyagokra nincs általános szabály sem a főzési időt, sem a felhasznált folyadék mennyiségét illetően.
Sárgaborsó, lencse: èpp hogy ellepje, inkább utána pótolom, nehogy híg legyen, persze ha nem levest készítek.
Köles: ahogy a rizst is szoktam, sok vízben, hogy jócskán ellepje, utána úgyis leszűröm. hogy
Zabpehely: sok vizet felvesz, mehet nyugodtan a háromszoros mennyiség.
Nyilván egyéni is ez, akárcsak a rizsnél. Ahogy mi csináljuk:
Köles: ahogy a rizst, 3,5-szeres vízben.
Sárgaborsó: 2,5-szeres. Hasonló lehet a lencse is.
Zabpehely: passz, mindig telepakoljuk kókusszal és egyébbel, szóval rengeteg a víz a zabhoz képest... De gondolom, elvan 4-5-szörös vízzel, ha nincs benne sok egyéb...
A korpát sosem főzöm, a flancosabbakat pedig nem használom. Csicserit főztem már, de fogalmam sincs, mennyi vízben, ezt látja az ember.
Ja, időket nem írtam, de kétlem, hogy lehet. A rizst forrás után 13 percig főzöm (mennyiségtől függetlenül), de néha sokkal több kell neki valami misztikus oknál fogva, barnarizsnek pedig több. OK, hogy nem a rizst kérdezted, de abban van nagyobb tapasztalatom és speciel a köles igen hasonlóan viselkedik.
A sárgaborsónak kb. 45 perc kell a szétfővéshez, ez is szór egy kicsit. Mindenesetre a felrakásától számítva 1 óra alatt megvan, néha hamarabb is.
A lencsét mindig kuktában főzzük, félóra alatt különlegesen puha lesz, nem simán megfő...
Lencse: amennyiben akarod, a babhoz hasonlóan, le kell önteni. Barna lencse kb. 35-40 perc, vörös lencse max. 20 perc.
Csicseriborsó: szintén le kell önteni, így a vízmennyiség mindegy. Előző este be kell áztatni, ha nem akarod 2-3 órát főzni. Áztatással kb. fél óra.
Amaránt: nem kell főzni, csak felönteni 2-3szoros forró vízzel pl. vízforralóval és állni hagyni. Mint a kuszkuszt :)
Zabpehely: felöntöd forró vízzel, nem kell főzni. Kb. 2-3-szoros, ízlés kérdése hogy mennyire legyen sűrű! Állni hagyod 5 percet és kész. Ha hosszabb ideig állni hagyod, hideg vízben is megpuhul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!