Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Lasange elkészítésénél mire...

Lasange elkészítésénél mire figyeljek oda?

Figyelt kérdés

Szóval Lasanget szeretnék csinálni...addig oké is a történet, hogy darálthús pörköltalapként, lapkatészta, és a bűvös besamell mártás... nah és én úgy gondoltam, hogy a darálthúst elkészítem, mintha spagettihez csinálnám, a tésztát a nagymamám most készíti:P, de ez a besamell most egy kicsit megfogott.

Néztem a szakácskönyvet, és, úgy írta le, hogy a zsiradékon a lisztet készítsem el mint egy rántást, majd tegyek bele tejet, és addig öntsem fel, míg egy híg fehér mártást nem kapok... érdekes kicsit számomra.

Nem lehetne úgy, hogy félig megfőzöm a tésztát, és úgy teszem össze, magyarul kihagyom?

Apropóó sajtot a sorok közé is tenni kell, vagy csak a tetejére, és azt is úgy, hogy előtte besamellel fejezem be? A füstölt sajt elronthatja az ízét?

Ui.: Meddig kell sütni, hogy teljesen ropogós, és finom legyen?: )

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, HA ADTOK NEKEM VALAMI TANÁCSOT ! HÁLÁS LESZEK ! : )

18/L


2010. jún. 7. 09:50
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
A besamell mártás jó ha van benne,attól lesz finom krémes,és nem nagy ördöngőség elkésziteni!Hogy ropogós legyen használj piritótálat!!A f.sajt meg nem rontja el az izét,úgyis finom lehet,bár én még nem próbáltam!
2010. jún. 7. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:

Mi a basemellnek a tuti receptje, ami egy lasange elkészítésekor szükséges, és el is fogy: )?

[ anyaghányadra vagyok kíváncsi: ) ]

2010. jún. 7. 10:03
 3/17 anonim ***** válasza:
31%
Bocs de amit eddig írtál annak elég kevés köze van a Lasagne-hoz...Pörköltalap ?!?! Talán Bolognai mártás inkább,a lapkatészta alatt gondolom sós ízű palacsintatésztát értesz mert az kell hozzá vastagon sütve,a besamel meg abszolút nem tudom hogy jön ide...A besamel egy alapmártás amit a fent leírtak után tudsz ízesíteni,fookhagymásra,sajt ízűre stb...Azaz palacsintatészta,bolognai szósz,sajt és ennyi.Ha a rétegek közé teszel sajtot nem baj,a füstölt sajt viszont mindennek elveszi az ízét mondjuk.A sajt színét figyeld a tetején.
2010. jún. 7. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:

Besamel mártás tuti reptje:)


7 dkg liszt

5 dl tej

10 dkg vaj

1 dkg só


A többit már tudod,hogy kell elkésziteni..,ahogy irtad is!;) Jó főzöcskézést!!:)

2010. jún. 7. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 A kérdező kommentje:

Kedves második... !

Köszönöm szépen a véleményed, de a kioktatásod SENKI sem kérte... Lapkatészta mióta áll kapcsolatban a Palacsintatésztával?xD Az egyik száraztészta, a másik pedig maga egy kisült tészta, amit lehet sósan hortobágyinak, az édeset meg desszertként elkészíteni.:D

Pörköltalap... háát meghaltam... mert szted a pörköltnek mi az alapja, ha nem hagyma, és nem maga a piros, mint fűszerpaprika:D... személyes tapasztalatom szerint, mind a kettőnek ugyanaz az indulása... darálthús, finomra vágott hagyma, majd paprikaszórás, felengedés vízzel, majd bolognai alap hozzátétele, oregano, és meg az olasz jellege.:D

Lehet 18 éves vagyok CSAK, és a velem egykorú korosztály [ tisztelet a kivételnek ] nem szeret vagy nem tud főzni, de valamennyi ismeretem nekem is van már arról, hogy kell a fakanalat helyesen használni...:P:D

Jah és még vmi... jártam tankonyhán, készítettünk mártásokat, had ne kezdjem el mondani, hány fajta van:D


Harmadiknak köszönöm szépen a receptet. : )

Van Ételkészítési 800 oldalas könyvem az alapján meg is csináltuk tankonyhán a besamellt, de nem lett amilyet szerettünk volna, ezért kérdeztem meg, hogy gyakorlatban, mennyi az anyaghányad, köszönöm szépen még egyszer ! : )

2010. jún. 7. 10:35
 6/17 anonim ***** válasza:
Jesszusom, a palacsintatészta hogy jön ide????
2010. jún. 7. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:
Akkor nem csak én vagyok egyedül, aki nagyot nézett a palacsintaszó láttán XD
2010. jún. 7. 10:41
 8/17 anonim ***** válasza:

Harmadik vagyok..,örülök,hogy segithettem!:)

Másfelől aki irta a palacsintatésztát..,az nem semmi!Mi az,lasagne???Én úgy küldeném a kukába,ha palacsintatésztából készitenék a lasagnát,hogy csak úgy nyekenne!!

2010. jún. 7. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:

De amúgy kedves harmadik!: ) Nem volt igazam 18 éves fejjel?:$: )

Nem akartam okoskodni, de áhh kicsit felbosszantott, hogy oszt az Illető:$

2010. jún. 7. 10:47
 10/17 anonim ***** válasza:

Szia!


Én így csinálom a lasagne-t (ami a párom kedvence):

Olajon megfuttatom a vöröshagymát (2 fej), majd kb. 70 dkg darált (marha) húst megpirítok, sózom, borsozom, utána felöntöm egy kis vízzel, majd hámozott paradicsomkonzervet teszek rá és annyi sűrített paradicsomot, hogy jó szaftos szósz legyen. Pici cukrot is lehet beletenni.

A besamel arányai nagyon egyszerűek:

ahány dkg vaj (margarin), annyi dkg liszt és annyi dl tej. A lényeg, hogy a lisztet jól meg kell futtatni, tehát nem kell egyből felengedni a tejjel, ahogy beszívta a vajat, hanem pár percig még kevergetni kell, de úgy, hogy ne piruljon meg, tehát maradjon szép világos. A tejet pedig lassan, dl-enként kell hozzáadni és közben habverővel végig kevergetni, így garantáltan nem lesz csomós. Ha már szépen összeállt, lehet sózni, borsozni és frissen reszelt szerecsendióval ízesíteni.

Ha kész a szósz és a besamel, akkor egy nagy sütőtál aljára rakj egy kis szósz, arra mehetnek a tésztalapok, majd megint szósz, rá a besamel és ha van jó sok sajt, akkor a rétegek közé is rakhatsz. Én 1/4 kg tésztával szoktam csinálni, így 3 réteg lesz. A tetejére extra sok reszelt sajt kell, füstölt is lehet, ha összekevered simával, sőt a sajt alá paradicsomszeleteket is tehetsz, nagyon jó mutat!

180-200 fokon kb. 30 perc alatt megsül.


Remélem tudtam segíteni! :)

2010. jún. 7. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!