Lasange elkészítésénél mire figyeljek oda?
Szóval Lasanget szeretnék csinálni...addig oké is a történet, hogy darálthús pörköltalapként, lapkatészta, és a bűvös besamell mártás... nah és én úgy gondoltam, hogy a darálthúst elkészítem, mintha spagettihez csinálnám, a tésztát a nagymamám most készíti:P, de ez a besamell most egy kicsit megfogott.
Néztem a szakácskönyvet, és, úgy írta le, hogy a zsiradékon a lisztet készítsem el mint egy rántást, majd tegyek bele tejet, és addig öntsem fel, míg egy híg fehér mártást nem kapok... érdekes kicsit számomra.
Nem lehetne úgy, hogy félig megfőzöm a tésztát, és úgy teszem össze, magyarul kihagyom?
Apropóó sajtot a sorok közé is tenni kell, vagy csak a tetejére, és azt is úgy, hogy előtte besamellel fejezem be? A füstölt sajt elronthatja az ízét?
Ui.: Meddig kell sütni, hogy teljesen ropogós, és finom legyen?: )
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, HA ADTOK NEKEM VALAMI TANÁCSOT ! HÁLÁS LESZEK ! : )
18/L
Mi a basemellnek a tuti receptje, ami egy lasange elkészítésekor szükséges, és el is fogy: )?
[ anyaghányadra vagyok kíváncsi: ) ]
Besamel mártás tuti reptje:)
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg vaj
1 dkg só
A többit már tudod,hogy kell elkésziteni..,ahogy irtad is!;) Jó főzöcskézést!!:)
Kedves második... !
Köszönöm szépen a véleményed, de a kioktatásod SENKI sem kérte... Lapkatészta mióta áll kapcsolatban a Palacsintatésztával?xD Az egyik száraztészta, a másik pedig maga egy kisült tészta, amit lehet sósan hortobágyinak, az édeset meg desszertként elkészíteni.:D
Pörköltalap... háát meghaltam... mert szted a pörköltnek mi az alapja, ha nem hagyma, és nem maga a piros, mint fűszerpaprika:D... személyes tapasztalatom szerint, mind a kettőnek ugyanaz az indulása... darálthús, finomra vágott hagyma, majd paprikaszórás, felengedés vízzel, majd bolognai alap hozzátétele, oregano, és meg az olasz jellege.:D
Lehet 18 éves vagyok CSAK, és a velem egykorú korosztály [ tisztelet a kivételnek ] nem szeret vagy nem tud főzni, de valamennyi ismeretem nekem is van már arról, hogy kell a fakanalat helyesen használni...:P:D
Jah és még vmi... jártam tankonyhán, készítettünk mártásokat, had ne kezdjem el mondani, hány fajta van:D
Harmadiknak köszönöm szépen a receptet. : )
Van Ételkészítési 800 oldalas könyvem az alapján meg is csináltuk tankonyhán a besamellt, de nem lett amilyet szerettünk volna, ezért kérdeztem meg, hogy gyakorlatban, mennyi az anyaghányad, köszönöm szépen még egyszer ! : )
Harmadik vagyok..,örülök,hogy segithettem!:)
Másfelől aki irta a palacsintatésztát..,az nem semmi!Mi az,lasagne???Én úgy küldeném a kukába,ha palacsintatésztából készitenék a lasagnát,hogy csak úgy nyekenne!!
De amúgy kedves harmadik!: ) Nem volt igazam 18 éves fejjel?:$: )
Nem akartam okoskodni, de áhh kicsit felbosszantott, hogy oszt az Illető:$
Szia!
Én így csinálom a lasagne-t (ami a párom kedvence):
Olajon megfuttatom a vöröshagymát (2 fej), majd kb. 70 dkg darált (marha) húst megpirítok, sózom, borsozom, utána felöntöm egy kis vízzel, majd hámozott paradicsomkonzervet teszek rá és annyi sűrített paradicsomot, hogy jó szaftos szósz legyen. Pici cukrot is lehet beletenni.
A besamel arányai nagyon egyszerűek:
ahány dkg vaj (margarin), annyi dkg liszt és annyi dl tej. A lényeg, hogy a lisztet jól meg kell futtatni, tehát nem kell egyből felengedni a tejjel, ahogy beszívta a vajat, hanem pár percig még kevergetni kell, de úgy, hogy ne piruljon meg, tehát maradjon szép világos. A tejet pedig lassan, dl-enként kell hozzáadni és közben habverővel végig kevergetni, így garantáltan nem lesz csomós. Ha már szépen összeállt, lehet sózni, borsozni és frissen reszelt szerecsendióval ízesíteni.
Ha kész a szósz és a besamel, akkor egy nagy sütőtál aljára rakj egy kis szósz, arra mehetnek a tésztalapok, majd megint szósz, rá a besamel és ha van jó sok sajt, akkor a rétegek közé is rakhatsz. Én 1/4 kg tésztával szoktam csinálni, így 3 réteg lesz. A tetejére extra sok reszelt sajt kell, füstölt is lehet, ha összekevered simával, sőt a sajt alá paradicsomszeleteket is tehetsz, nagyon jó mutat!
180-200 fokon kb. 30 perc alatt megsül.
Remélem tudtam segíteni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!