Hogyan kell húslevest főzni?
Leönteni a vizet????
Jajjj.
Kérdező, hideg vízben tedd fel főni a húst. Ha forr, szedd le a tetejéről a habot. Zöldségek ízlés szerint, só, egész bors. Vegeta, leveskocka az elsőnek azért kell, mert kiönti a lényeget...
A 2-es által írottak szerint csinálom én is.
Felteszed hideg vízbe főni, önthetsz rá vizet eleget, amikor forr, vedd vissza alatta a hőt, hogy ne bugyogjon, csak pöcörögjön. A képződő habot a tetején (ha nincs leves-habozó kanalad) evőkanállal szedd le.
Rakj a vízbe sót, szemes borsot, hajával együtt megmosott kisebb fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát. Amikor a hús félpuha (villával tudod majd ellenőrizni), belerakod a megpucolt répát-gyökeret-karalábét, egy kis zeller is jó neki. Ha kell pótold a levét, és esetenként kóstold meg a savát.
Van aki külön fazékban tiszta vízben főzi meg a tésztát hozzá, mások a nagy fazék levesből vesznek ki valamennyit és abban főzik meg...
Én legalább kétféle húsból csinálom. Előbb felteszem a marhát, aztán megy bele a disznó, végül a csirke (illetve ha kettőből csinálom, eszerinti sorrendben az adott kettő) . Ha az egyikkel forr, megy bele a következő. Ha az egész forr, megy bele a zöldség. Én összesen kb annyi kg zöldséget használok, mint húst.
Répa, petrezselyem, zeller alap. Karalábé, vagy kelkæposzta, esetleg kelbimbó. Vöröshagyma egészben, pár gerezd fokhagyma. Én a krumplit nem szeretem bele. Ellenben a végén 2-3 fej gombát beledobok.
Só csak akkor, ha már a zöldségekkel is forr, egész bors mehet az elején. Egy kocka cukor, csipet fahéj szétdobja az ízeket. Ha forr, leveszem a lángot, ne bugyogjon, csak gyöngyözve forrjon! Én nem szedem le a habot, magától is szépen letisztul. Ha minden puha, levesszűrővel átmentem. Ha csak átöntöd, törik a zöldség, a hús, és zavaros lesz a lé. A tésztát kūlön átszedett levesben érdemes főzni.
Ételízesítő, leveskocka kérdése: ha jó minőségű, friss a hús, és a zöldség, és van benne bőven, akkor semmi szükség rá. Ha fagyasztott, vagy kevés, akkor a vége előtt kb 10 perccel elég beletenni.
5-ös alighanem (szemes)borsot tesz a tojásba, nem borsót.
Első hülyeségét felejtsd el. A többi jó.
Egyébként kétféle metódusa van alapvetően. Ha hideg vízben teszed fel, akkor ízletes lesz a leves. Ha forróba teszed a húst, akkor a leves kevésbé ízes, de a húsból tudsz még egy fogást kihozni. A forró víz összehúzza a pórusokat, a zamatanyagok a húsban maradnak.
Tehát lesz egy levesed, s a kivett húsból valamilyen szósszal, körettel még egy ételt ki tudsz hozni (pl. meggy-, egres-, fokhagymaszósz stb.
Egyes, ez kegyetlen; a huslevesbe NEM kell leveskocka, vegeta meg hasonlo szarok :)
Felteszem föni a hust, répa zöldség, vöröshagyna, foki, karlábé, zeller (néha kelkáposzta, karfiol).
A képzödö habot leszedem, so, petrezselyem, teatojásba szemes bors, és addig fözöm mig minden megpuhul.
3-as vagyok! Valóban a petrezselyem is kell bele, ill. jó ha van. Van aki csokorba kötve teszi bele, és amikor már alaposan megfőtt, kiveszi, mert egyébként hajlamos zöldre festeni a levest. Inkább apróra vágva, tálalás előtt a tetejére dobni, és akkor az szépen is mutat, ill. az összes hatóanyag ott marad benne.
Gondolom már régen készen van! Hogyan sikerült???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!