Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért hideg vízbe tesszük fel...

Narutofan09 kérdése:

Miért hideg vízbe tesszük fel főzni a húst amikor húslevest készítünk és miért forró olajba tesszük sülni a húst amikor rántotthúst készítünk?

Figyelt kérdés
2017. márc. 21. 23:58
 1/2 anonim ***** válasza:
94%

A levesnél elsődleges cél, hogy a hús íze a levesben landoljon. A fokozatosan fölmelegített folyadékban ezt meg is fogja tenni. Ha forró vízbe dobod, akkor viszont nem fő ki a leve, a pórusai összehúzódnak, benne marad a java.

A rántott hús esetében nagyon egyszerű a magyarázat, hideg olajban nem sül meg.

Ott az iménti analógiájára, felszívná az olajat és olajban ázna a hús ha úgy próbálnád az olajat hevíteni hogy már benne ázna a hús. A forróba dobva szintén összehúzódnak a pórusai, lezáródik és nem szív magába olajat.

2017. márc. 22. 04:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
92%

Az elsö (majdnem) tökéletes választ adott.


Ugyanis a rántott hús is megsülne akkor is, ha hideg olajban kezdik sütni, csak mire kész, addigra tocsogna az olajban, ezért nem igazán lenne ehetö, így pontosabb a válasza.


A másik, miröl nem írt, hogy ha a leves a cél - azaz finom, ízes levest akarsz -, akkor tényleg hideg vízbe téve a hús kell kezdeni, de ha jó, ízletes fött hús a cél - pl bécsi tányérhús, vadas -, akkor az erre szánt húst a már forrásban lévö levesbe (amiben esetleg már félig-meddig kifött egy adag hús) kell tenni, hogy a felülete azonnal záródjon és az ízek benne maradjanak.

2017. márc. 22. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!