Kenyérsütőben teljes kiörlésű kenyér nem is dagad meg igazán, és nem sül meg a belseje?
Sencor SBR 1031WH kenyérsütőt vettem, eddig teljeskiörlésűvel próbálkoztam, de eddig a legjobb is mócsingós belsejű volt, száraz liszt maradt a sarkában, nem kelt meg, stb.
Fele-fele arányban használtam sima lisztet, és a könyv szerint pakoltam bele az összetevőket a gépbe.
Teljes kiörlésűnél azt írja, hogy előbb a élesztő (aktív az én esetemben), majd a por állagúakat, aztán a folyadékokat, majd egyik sarokba cukor, másikba só, stb.
Most fehéret csinálok, de már most jobban néz ki. Normális tésztagolyó állaga van, az edény faláról felszedte a lisztet, szépen kel már, stb.
Ezt is a leírás szerint csináltam (fehér):
Előbb a folyadékok, aztán a por állagú dolgok, majd sarkokba só, cukor, stb, és élesztőt temetek el a lisztben középen.
Mi lehet az oka szerintetek? Ti, aki ilyen vagy ehhez hasonló kenyérsütőt használtok, hogy csináltok teljes kiörlésű kenyeret, vagy rozskenyeret, stb-t?
Előre is köszönöm.
Ui.: Míg ennél a fehérnél 10 perc dagasztás után már tésztagolyóm van, a korábban említett fele teljes-fele finom kenyérnél pedig egy híg állagú maszlag van.
(Annyira híg, hogy nem lehet összefüggő szilárd golyót csinálni belőle. Pár perc alatt magától szétfolyik)















Kevesebb vízzel próbáld meg és inkább utólag adj hozzá vizet, de mindig csak egy-egy kanállal. Esetleg egy-egy kanál lisztel szintén beállíthatod a túl lágy tészta állagát. Ahogy Delon írta, ha nem szedi ki a sarkaiból az anyagot, rá kell segíteni neki. Én egy fakanállal szoktam, az nem karcolja az üstöt.
Az alapanyagok sorrendjének csak akkor van értelme, ha beprogramozod a gépet, hogy pl. reggelre friss meleg kenyered legyen. Egyébként mindegy.
Én mindig a lisztet teszem alulra, mert a folyadékot egy esetlegesen megkopott szimering könnyebben átengedi, berozsdásodik a tengely és megszorulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!