A kenyér külseje szépen megpirul, megsül, a belseje viszont mintha kicsit nyers, vizes lenne. Mit lehet tenni?
Kezdő kenyérsütő vagyok. Próbáltam már egy sima lisztes verziót is, de most legutóbb egy aldis kenyérlisztkeverékkel próbálkoztam. Mindegyiknél ez a probléma.
A külseje egész szép, belül is szépen néz ki, de kicsit mégis ragacsos. Mi lehet a probléma.
A legutóbbi aldis lisztkeverék tökmagos volt (amúgy nagyon finom az íze). Úgy csináltam, ahogy írta. 0,5 kg lisztkeverékhez 350 ml langyos víz ment.
A sima verzió ez volt: sima liszt 0,5 kg, ehhez megfelelő porélesztő, 2 kismérő cukor, 2 kismérő só, 2 ek olaj, 3,5 dl víz.
A sima liszteset olyan programon sütöttem, ahol van pihentetés a dagasztás előtt, a másikat viszont olyanon, ahol nincs.
Mi lehet a gond?
Ja a kenyeret rögtön sütés után kiveszem a tartályból.
500 g liszthez elég 300 ml víz
kenyérpor tele van műcuccokkal, én mindig sima kenyeret sütök
Ki fogom próbálni kevesebb vízzel, és visszaírok ide, hogy esetleg mások is tanulhassanak a hibámból (már ha így jó lesz).
Még egy kérdés: a kenyérsütő gép (panasonic sd-2500) használatiában azt írják, hogy csak instant élesztőt lehet használni benne. Ezek szerint hagyományos élesztővel nem használható, ez vajon miért van?
Hülyeség, hogy nem lehet friss élesztőt használni, nem tesz kárt a gépben.
Menj fel Limara blogjára, és nézelődj ott :)
Köszönöm mindenkinek!
A tökmagosat azóta nem próbáltam, de a fehérliszteset sem. Bár annál az is bibis lehetett, hogy (kezdőként) nem kenyérlisztet, hanem BL-55 lisztet használtam.
A mostanra bevált recept:
10-15-20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, ezt kikerekítem 50 dkg-ra Bl-80 kenyérliszttel.
2-2 kismérő só és cukor, 10 gramm hagyományos élesztő, 1 késhegynyi c-vitamin, 1 evőkanál búzasikér, kb. 20 gramm margarin.
Mindezekhez hozzáadok 350 gramm folyadékot. Ez mikor mi van idehaza: víz, tejtermék (tej, kefír, aludttej), tolyás. Én nem szoktam nézegetni, mi mennyi ml. a mérlegen mérem.
Dagasztás közben ránézek, hogy kell-e bele valami, aztán ha csipog, teszek bele 4-5 evőkanál magot.
Jó étvágyat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!