Hogyan kell rendes rántást készíteni főzelékbe? /sárgaborsó, lencse, bab stb. ) (milyen arányú a zsiradék és a liszt? Olaj vagy zsír a jobb? valamint hideg vagy meleg zsiradékba kell kerülnie? )
az étel mennyiségétől függ, hogy mennyi a zsiradék és a liszt aránya.
egyszer megtapasztalod, utána már menni fog.
hüvelyeseket én kicsit sötétebb rántással szoktam megcsinálni.
egy kanál zsiradék egy kanál liszt elég darabossá, kevéssé keverhetővé váló rántást ad.
probáld igy, és apránként tegyél még pici olajat hozzá, hogy ne legyen tul folyós.
aztán tüzről lehuzva (ha szoktál bele tenni köményt, vagy vörös,- fokhagymát, szórd bele, keverd el) pici pirospaprikát és hideg vizzel öntsd fel.
itt mutatják is!!!
Én olajat használok. Szemmértékre csinálom, megmelegítek olajat, abba aztán bele fakanállal a lisztet, és állandó kevergetés, amíg lesz egy kis sárgás-barnás színe. Akkor le a tűzhelyről, és hideg vízzel felöntöm, közben még mindig állandóan keverem.
Anyukám zsírral csinálja pontosan ugyanezt.
Ha esetleg később szeretnéd felhasználni a rántást, akkor ne öntsd fel a végén hideg vízzel, hanem várd meg, hogy kihűljön, és utána forró vízzel öntsd fel.
Ja, és még lehet bele tenni mindenféle extrákat, pl. vöröshagymát felkockázva vagy fokhagymát aprítva/préselve, ezt én még a legelején adom hozzá az olajhoz, és a lisztet azután teszem bele, hogy kicsit megpirult a hagyma. Vagy pedig őrölt pirospaprikát, ezt pedig a legvégén, közvetlenül a víz előtt szoktam.
több videó is megy az előbb linkelt után, van lencsefőzelék is :)
sok sikert!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!