Ünnepi menü ötleteket várok?
Azért jó lenne tudni, hogy milyen ebédre gondoltál:
- hagyományos, fehér-abroszos, 4-5 fogásos (leves, pörkölt, sültek stb.) ebéd
- esetleg egy kevésbé helyhez kötött vendégfogadás, mint pl. a svéd-asztalos hideg-tálak, torták, sütik
- vagy egy igazi jó, kiadós, bográcsos, vörös-boros, stb.
És hogy van-e közöttük vega, vagy cukros, esetleg egyéb betegségben szenvedő, stb. stb.
én ezt adnám, a nagy részét előző nap elkészítheted:
húsleves
töltött-rántott hús(fűszeres túróval, csirkemájjal, lecsóval, kolbásszal, sajttal-sonkával, aszalt gyümölcsökkel)
rántott sajt
grillezett hús
majonézes krumplisaláta, svéd gombasaláta, tésztasaláta, franciasaláta, kukorica saláta (ízlés szerint)
párolt rizs
Hát akkor a steak szóba se jöhet, a sütőt kell beizzítani.
Én egymás tetejére betennék akár kétféle cuccot is. Az alsó polcra pl. sajtos-tejszínes csirkemellet tűzálló tálban. A besózott, kicsit borsozott csirkemelleket be kell "panírozni" tojásba és reszelt sajtba, majd beletenni egy tűzálló tálba, a végén tejszínnel leönteni, mehet rá még sajt. Egy kis szerecsendió sem rontja el. Lefedve a sütőbe tenni, és megsütni.
Egy polccal feljebb tennék egy felnőttesebb ételt, pl. kacsacombokat süthetsz sütőzacskóban, vagy tarját, rablóhúst (én ez utóbbit alufóliával alaposan betekert nyársakon sütöm vajpuhára). Krumplipüré, rizs köretnek jó. A rizs a csirkéhez, a krumplipüré a másikhoz jó.
Előző nap megfőzném a húslevest + mellette valami pörköltet. Amíg ezek főnek, a sütőben lehet sütkérezni, egy adag piskótát tortához, + valami apró édes-sós 1-2 tepsi, még este a tortát betölteni és kész.
A vendégfogadás napjára maradna: pörkölthöz a köret, valami sült = ezt még akár a családból valaki grillen is magára vállalhatja, a saláták, a terítés, stb.
Ez így akkor megoszlik, talán kevésbé fárasztó, és biztosan készen is lennél vele.
Nem nevelek gyereket, de főztem már az életben, és pontosan tudom, mi az, amit elő lehet készíteni előző nap, és csak be kell dobni a sütőbe órákra, és mi az, ami fölött ott kell állni a konyhában, hogy oda ne égjen, meg forgatni kell, meg nézni, hogy az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül, szedegetni szalvétára stb.
A sütőben sült cuccot bedobod a sütőben, és elvan. Tudsz közben a vendégekkel foglalkozni. Rántott hús sütés közben pisálni is nehéz elmenni.
Hidegen ehető a gyümölcsleves, gyerekek imádják, ha összeturmixolod az egészet, kis tejszínhab, egy-két szem gyümölcs, menta, előző nap elkészíted, hűtőbe teszed, szép tálalással ünnepi.
Gyerekeknek bolognaiv. milánói, nem lősz mellé, ha milánóit csinálsz, ahhoz tehetsz egy szelet rántotthúst, máris extra, mindenki jóllakik. Ha előző nap bepanírozol mindent, akkor nem kell a konyhában töltened az egész napodat, a köreteket megcsinálhatod előző nap, a sültkrumplin kívül semmin nem látszik meg, hogy nem friss. Étterembe se eszel mindig frisset, hidd el! Ha csirkemellet bármivel betöltesz, bepanírozod előtte nap, hamar átsül. Mellette süthetsz sajtot, gombafejet, karajt, hamar megvannak. Ezek mellé még ajánlom én is a tepsis módszert: csirkemellet, karajt, tarját süthetsz tepsiben úgy, hogy valamivel jól megrakod. Gombával, csirkemájjal, őszibarackkal, sajttal, spenóttal, tényleg bármivel. Azt csak beteszed a sütőbe, megsül, tálalod.
Ha előző nap összekészülsz, megcsinálsz mindent, előre megtálalsz, míg kiosztod a levest, megsülnek a húsok és a krumpli, a tepsis cuccokat meg ha nem arra időzítetted, mire jönnek, csak visszarakod a sütőbe átmelegedni a körettel. Majd az egészet kirakhatod 3 tálra, mint az éttermi bőségtálak, mindenki szedjen, ami jólesik. Ha jól szervezed, 20-30 percnél nem töltesz többet a konyhában, és el lesznek ragadtatva, hogy milyen ügyes vagy, mennyiféle kaja van. Sütik is léteznek Olyanok, amiknek az állás csak kedvez, ajánlom figyelmedbe a tejfölös csodasütit, az 10 perc alatt megvan, és nem lehet szeletelni, amíg ki nem hűl. Gondolom torta adott, ha nem akarsz pogival bajlódni, ebéd után kiteszel egy tálba ropit, meg chipset, azt papó.
Én mostanában mindig így csinálom, nagyon bevált, és igen szeretik, néha még egy sima vasárnap is csinálok ilyen bőségtálat. Remélem segítettem.
Tökéletes ünnepi menü ötletek a kérdezőnek.
Gondolom, igen-igen hálás...
Leves: előző nap elkészítheted és csak fel kell forralni pl. Újhagyma krémleves sajttal, fűszeres croutonokkal
Főétel fűszeres joghurtos töltött padlizsán és paradicsom sütve, köretnek saláta, fűszeres krumpli joghurtos öntettel, quinoa
Desszert joghurttorta friss gyümölcsökkel, 1 éjszakát kell állnia a hűtőben. Pl. Mézes-gránátalmás isteni.
Így csak a főételt kell aznap elkészíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!