Ti hogyan készítitek a vadast?!
Szeretettel várom receptjeitejet! Koszonom elore is a normális, értelmes valaszokat!
/És igen, már legalább tízszer beírtam a Google-ba, kedves PussyEater,úgyhogy felesleges ide is beírnod, hogy nézzem meg ott, meg a tobbi gyulolkodo szovegedtol is kímélj meg, lrégy szíves,koszi!/
A vadas is olyan, hogy szinte mindenki másképp csinálja. A közös, hogy mindenképpen finom. A marhahúsos verzió is csak "vadasmarha ", vagy "marha vadasan " ettől kezdve, ha nem valódi vadból van, teljesen mindegy, hogy milyen húsból, tehát kifejezetten ízlés kérdése.
Vadból jómagam is csak igen ritkán főzök, mert csak néha jutok hozzá őz vagy szarvascombhoz, baráti ajándékként, mert a bolti ára elég húzós.
Tehát alapból inkább a gyakori, hogy egy szép darab sertéstarját besózok, háztartási cérnával átkötözöm, mint a kötözött sonkát, hogy megsülve majd szép formás legyen. tehát én először zsírban, egész bors és borókabogyó társaságában puha-pirosra sütöm a húst.
Közben egy másik lábasban 3-4 ek. cukrot zsíron karamellizálok,amikor szép a színe, akkor felöntöm kis vízzel, és beleteszem a karikára vágott sárga,-és fehérrépát. együtt párolom rövid lében, kerül bele egy közepes hagyma felszelve félkarikára. amint puhul, kissé lepirítom zsírjára, majd hús,-csontalaplével felöntöm.(ez nekem mindig van lefagyasztva). teszek ebbe is egész borsot, borókabogyót, babérlevelet természetesen sót, és egy fél alaposan megmosott citromot héjastól karikára vágva.ha teljesen puhák a zöldségek,a babért, a citromot kiveszem, és botmixerrel pürésítem.
Én lisztes-vizes habarással sűrítem, mert a családban van laktózérzékeny is. Szóval a tejföl az asztalon, aki teheti tesz a vadasmártásába.
Visszatérve a húsra. A hús körbe-körbe rozsdabarnára, puhára sült. Deszkára teszem, eltávolítom a cérnát, és kb 10 percet pihentetem. Utána szépen lehet szeletelni, szeletekben kerül a tányérra mellé a sűrű finom vadasmártás, és vagy zsemlegombóc, vagy krumplikrokett a kísérője.Szemnek-szájnak ingere...:)
Hasonlóképpen csinálom, mint 13-as, marhahúsból, néha vaddisznóból vagy szarvasból. Főztem már úgy is, mint a 7-es, kivéve a fűszerezést, én szeretem a mártásban a citromot, borókabogyót.
Készítettem úgy is, amikor marhapofát kaptam a hentesnél, hogy egész éjjel pároltam a húst. Este jó ökölnyi, lapos darabokra vágtam, beborsoztam, és füstölt szalonnával kikent kerámiaserpenyőben, nagy lángon körös-körül kérget sütöttem rájuk. Tepsi alját kibéleltem baconnel, erre tettem a darabokat, mellé egészben megtisztított sárgarépát, fehérrépát, két kisebb fej hagymát egészben, néhány gerezd fokhagymát, borókabogyót. Megsóztam, kb. egy deci vörösbort és a serpenyőben maradt kicsi levet öntöttem alá, és beborítottam felül is baconnel, majd duplán befedtem alufóliával, jól rágyűrögettem körben a peremre. Betettem a 150 fokra előmelegített sütőbe, így ment félórát, aztán levettem 100 fokra, és másnap délelőttig hagytam. Külön főztem hozzá a mártást, részben a mellette párolódott, részben a levesből kiszedett zöldségből. Isteni porhanyós így, szétomlik az ember szájában, önmagában is jó a hús egy kis petrezselymes krumplival pl. Mi szeretjük a vadashoz az áfonyalekvárt (egy kiskanállal tesz mindenki a tányérjára, a mártás mellé), azt is szoktam tenni az asztalra, és zsemlegombócot főzök mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!