Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gríz/daragaluska készítésénél...

Gríz/daragaluska készítésénél mit lehet elrontani?

Figyelt kérdés
Légyszi írjatok tippeket,hátha rájövök belőlük mit csinálhattam rosszul.... :(

2016. aug. 26. 12:14
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy hihetetlen, de nagyon sok függ a gríztől is.

40 éve főzök, mindig ugyanúgy, de volt régebben amikor különböző grízeket vettem, hogy vagy szétesett, vagy kemény lett.

A szétesésen nem lehet segíteni, de ha kemény azon lehet tökéletesre javítani, ha bent hagyod a főzővízben akár órákra is, garantáltan megpuhul. Persze akkor az ebédhez nem lesz grízgaluska, de legalább nem kell kidobni.


Már évek óta ugyanazt a grízt veszem a Coopban, ez tökéletes (sajnálom, a nevét nem jegyeztem meg, mert csak ez az egyféle van nekik)

Lényeg, felverem az egész tojást, érzésre annyi grízt keverek hozzá, hogy egy lágyabb nokedlitésztát kapjak, teszek bele sót, őrölt borsot, ha van akkor apróra vágott petrezselymet és állni hagyom 15-20 percet.

Utána beleszaggatom a forrni kezdő sós, olajos/zsiradékos (ki mit használ) főzőlébe (soha nem a levesbe).

Amikor minddel végeztem, várok 2 percet, majd finoman alányúlok és amik leragadtak az edény aljához, azokat kiszabadítom, kislángra veszem és lefedem.

5-10 perc és kész!


Szoktam néha csak grízgaluskákat főzni, vagy 50 db-ot (én nagyobbakat csinálok, 2-3 db elég egy tányérba) és adagonként lefagyasztom. Így nem kell vele minden alkalommal vacakolnom, csak elég egy lábosba kiszedett levesben átmelegíteni.

2019. nov. 6. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Én is észrevettem, hogy minél finomabbra őrölt a dara, annál keményebb lesz a galuska, ha meg ezért kevesebbet teszel a tojáshoz, akkor szétesik. Grízgaluskához az a jó, minél durvábbra van őrölve a gríz.

Kérdező!

Látom zöldborsólevesről van szó. Abba miért grízgaluskát teszel?

Teljesen jó bele a tojás+liszt+só nokedlitészta minden víz nélkül, csak a tojás amennyi lisztet felvesz és nokedliszaggatón keresztül beletolod a levesbe. Finom és pillanatok alatt megvan.

2019. nov. 6. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!