Gríz/daragaluska készítésénél mit lehet elrontani?
Csatlakozom hozzád a jó válasz reményében, mert- bár gyakorlott háziasszony vagyok- soha nem sikerül jó grízgombócot készítenem :// vagy kemény lesz, mint a golflabda, vagy szétmegy atomjaira.(legalább tucatnyit kipróbáltam már, biztos én vagyok béna )
Remélem jön valami praktika, ami mindenkinél beválhat.
Két verzió van.
Az egyiknél csak összekevered a hozzávalókat, ebben az esetben hagyni kell állni legalább fél órát (vagy egészet...).
A másiknál a tojásfehérjét felvered habnak, és ezután dolgozod bele a többi hozzávalót. Ekkor nem szabad állni hagyni, hanem rögtön bele kell szaggatni a levesbe!
Ami még hiba lehet: ha nem túl sok galuskát szaggatsz túl kevés levesbe, hamar lehűti, soká forr fell újra, ebben az esetben szétázhat.
Nekem sok kísérlet meg "hasznos tipp" után az a módszer vált be legjobban, hogy a tojást felverem villával - mint a rántottához szokás -, belekeverek annyi grízt, hogy (nem nagyon kemény) nokedlitészta állagú legyen és legalább fél órát - órát pihentetem, utána szaggatom a levesbe/sózott vízbe.
Eddig ez az egyetlen olyan módszer, amivel nem lesz túl kemény vagy esik szét.
Én is úgy csinálom, mint a 4-es, csak én kb 10-15 perc után már szaggatom is.
És valóban sok lé, kevés galuska, mert szétázik, meg bedagad, felszívja az összes levet.
Én is a 4. által leírt módon: vagyis amikor felvertem a tojást villával, annyi darát kavarok bele, hogy a normál nokedli-sűrűségű anyag legyen.
Ezt kell hagyni állni, hogy a dara bedagad, magába szívja a tojás többi részét.
És igen, forrásban levő vízbe, levesbe kell szaggatni, de apró pici nokedliket, hogy a közepe is érkezzen puhára főni.
Amikor elkezded szaggatni, akkor már csak csendesen forrjon a víz/leves, mert különben gyorsan szétesik az egész.
én is ugy csinálom, mint a 4. viszont én min 1 orat hagyom állni, de néha egy délelott is bent van a hutoben :D
nem szaggatom soha a levesbe, mindig kulon sos vizbe és sose teszem bele egyszerre csak 4-5 galuska van benne, a viz meg gyongyozik, nem lobog.
igy nekem mindig sikerul, néha hiányzik az anyum féle kozépen kokemény galuska
Mondhatnám, hogy mint a 4-es, de a 7-esnél is van egy mondat: Amikor már szaggatod, csak csendben forrjon, különben szétfő az egész.
Tehát: ojás felverem, pici sót rakok bele, és már kénytelen voltam megszámolni: 14-16 teáskanál!!! grízt kavarok hozzá. Ez attól függ, mekkora a tojás!! Először csak kevesebbet, és ha alaposan összekevertem, a kanál hátuljával elsímítom, és kissé megütögetem, akkor olyan "márványos" színe lesz. Akkor jó. Ha még túl leveses, mehet bele 1-2 kanál gríz. Kb. fél órát én is hagyom, hogy a gríz+tojás összeérjen. Forró vízben, apró kis nokedliket, nagyon szépen meg fognak nőni.
Nem leszűröm!!! amikor kész, hanem szűrőkanállal kimerem a főzővízből, így biztosan nem fog összetörni. Gyönyörű szép nokedlik lesznek belőle.
Ugyanígy csinálom, hogy nem búzadarából, hanem kuszkuszból kavarom. Nagyon szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!