Nyugati filmekben "marha sültet" esznek. Az hogy készül? Milyen részekből? Nem frissen sült!
Hogy stílszerű legyek, rég hallottam már ennyi "sületlenséget" ! :)
"marha sült a steak más néven,"
"a frsissensült az, amit a sütés után AZONNAL tálalni kell,"
:D Komolyan mondom, feldobja a napomat, ha néha benézek ide, a sok megmondó kontár miket összehord! :)
Kérdező! Először is indulj ki abból, hogy a filmeket szinkronizálják, és a szinkron stúdióban qrvára leszarják a pontos konyhatechnológiát, szóval amit sültnek fordítanak, az még egyáltalán nem biztos, hogy sült, mint ahogy az az étel sem föltétlenül sült, ami sütőben készül el.
És így meg is érkeztünk a párolt marhához, ami a magyar konyha számára sem ismeretlen, és amivel most te is próbálkozol (formázó elősütés után zárt hőben párolás)
De létezik más konyhatechnológia is, kis hazánkban is nagy múltra tekint vissza, még ha 100 évvel ezelőtt nem is volt olyan divatos neve, mint most, hogy konfitálás.
Pár éve itthon is újra reneszánszát éli az eljárás, keress rá.
Persze egy erős marha esetében más eltérések is lehetnek az előkészítésben, ami komolyan megnehezítheti egy autentikus amerikai étel elkészítését.
Pl 1 hét párátlanított légtérben történő lógatás után 2-3 hét vákuumban történő érlelés 0°C-on.
Ez így lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de Amerikában kb bárhol tudsz venni így előkészített húst, ami szerkezetében köszönő viszonyban sincs egy Magyarországi hentesnél beszerzett hússal.
Ezért van pl, hogy a filmekben másfél inch vastag hátszínt kloffolás, egyéb lazítás, stb nélkül, oldalanként 2-3 percig sütik, és az eredmény tökéletesen omlós hús.
Más kultúra, más technológiák. Nehezen másolható.
"Utolsónál van a pont. A filmben egy kb két kilós egybe hus volt az aztalon, és abból szeleteltek. Nem esett szét, szépen szeletelhető volt. Még azt is mondták, hogy ha megmarad, akkor jó lesz sült marhás szendvicsbe. Én ugy képzeltem el, mint amikor egészben sütök sertéslapockát. Azt ugy csinálom, hogy jól besózom, és zsirban körbesütöm. Majd lefedem, és lassan 2-2,5 órán át vajpuhára párolom. Ha puha, leveszem a fedőt, és elsütöm a levét. Általában nem kell viz hozzá. Na már most a marha is igy müködik vajon? Ez volt a kérdés.-"
Hát, nem ez volt a kérdés, de azért pontozz le csak mindenkit, aki jó érzéssel segíteni akart. Megérdemli a sok szerencsétlen, amiért recepteket pötyögött neked jó szándékkal. Vegyél pasztrámi húst a gurmé boltban, lehet, hogy az volt. Persze, lehet, hogy nem. A franc se jön rá a gondolatodra. Ha meg úgyis mindenkinél jobban tudod, hogy készült, akkor minek kérdezel egyáltalán?
"marha sült a steak más néven,"
Ha beefsteak, akkor talán, de a steak nem azt jelenti magyarul, hogy marhából van, hanem azt takarja, hogy szakszerűen levágott hússzelet. Lehet sertés, strucc, kenguru, lazac, cápa, sőt még csigatalp is steak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!