Na most, hogy megettem kb a 10ik fos pizzát, amit magamnak készítettem, gondoltam megkérdezem mit rontok el. Az egyik probléma, hogy teljesen élesztő ízű a pizzám, de olyannyira, hogy a feltét vagy a paradicsomos alap ízéből szinte semmit nem érzek, mindent elnyom az élesztő. Próbáltam már por és friss élesztővel is, receptek szerinti és annál kisebb mennyiséggel is. A másik gond (lehet van kapcsolat a kettő között) hogy amikor megkelt a tészta és utána elkezdem formázgatni, meg lapogatni, teljesen összeesik a tészta és kb akkora méretű lesz mint a kelesztés előtt. Ez minden alkalommal megtörténik, dehogy miért azt abszolút nem értem. Még videót is néztem és ott a kelesztés után még át is gyúrják a tésztát és úgy sem esik össze... érthetetlen.. mit rontok el? Amúgy tepsim nincs, alufóliára szoktam rakni azt pedig a sütőrácsra.
Kelesztés után nekem is összeesik, de azért kell kétszer keleszteni, megkeleszted, kinyújtod, majd újra keleszted.
Nekem a kocka élesztő vált be, azzal mindig sikerült.
2014. aug. 27. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
Próbáld ki ezt az élesztő nélküli receptet:
25dkg liszt
25dkg túró
0.5 dl tej
5 ek olaj
só
fél csomag sütőpor
2014. aug. 27. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
Ezt sütöm mindig, próbáld ki, hátha ez ízlik majd.:
3 dl langyos vízbe tegyél 1 kávéskanál cukrot, 1/2 csomag élesztőt (frisset), pici lisztet, futtasd meg. Egy tálba 50 dkg lisztet, 1 kávéskanál sót, 3 evőkanál olajat tegyél, ebbe dolgozd bele a felfutott élesztős vizet. Kb. 15-20 percet keleszd, azután formázható, nem kell ismét kelesztgetni. Picit olajos kézzel jól formázható, én a tepsim alját is olajjal vékonyan megkenem, így nem ragad le sosem.
2014. aug. 27. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 anonim válasza:
Milyen receptet használsz? Formázás után is keleszted?
2014. aug. 27. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
5/7 anonim válasza:
Ha élesztöízü, akkor túl sokat teszel bele.
Fél kg lisztre maximum egy csomag porélesztöt, vagy fél kocka frisset használj, de inkább még kevesebbet.
2014. aug. 27. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
Fél kiló liszt, egy zacskó porélesztő, só, pici cukor, 2,8-3 dl víz. Ez mindig sikerülni szokott. Dagaszd be este, tedd a hűtőbe, délelőttre tökéletesen megkel. Utána ha kettéosztod, akkor a golyókat hagy picit kelni (10 perc), utána formázd, megkened, feltétet rá, még 15 percet keljen így. Tökéletes szokott lenni. 230 fokon sütöm. (egy zacskó porélesztő = fél kocka friss élesztő) A friss élesztőt sem szoktam felfuttatni, egy kiskanál cukorral elkeverem, folyóssá válik és jó.
2014. aug. 27. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 anonim válasza:
A mi pizzánk:
- 150 g liszt
- 2 dl cukros vízben felfuttatott élesztő (kb. a kocka harmada)
- kis só
- 2 ek. olaj
Ezeket összedagasztjuk, meleg sütőbe tesszük - még itt kel egy picit -, aztán kinyújtjuk. Ez egy serpenyőnyi pizzatészta (de múltkor pitát csináltunk belőle, csak vékonyabbra nyújtottuk), és nincs élesztő íze egyáltalán.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!