Ki hogyan készíti a vadast?
Nagyimtól tanultam . ez az ő receptje.Annyi ,hogy nekem ízre így finom. de lehet ,hhogy neked több mustár ,vagy bármi más kell hozzá ,hogy a számodra megfelelő ízt kapd. Az is elfordulhat ,hogy a hús később fől meg mint a zöldség. Ilyenkor a húson hagyok még annyi levet ami a főzéshez kell. addig elkészítem a mártást.
Zöldséges Vadas
Marhahúsból vagy vadhúsból készítjük.
Hozzávalók:
1,5kg hús
5db közepes sárgarépa
3db fehérrépa
Só, egész bors, babérlevél, liszt, tejföl, cukor, mustár, zsiradék.
A felszeletelt húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk: A forró zsiradékon mindkét oldalát a húsnak megpirítjuk. A húst félretesszük, egy tálra.
A visszamaradt zsiradékon 3 evőkanál cukrot karammelizálunk. a cukornak sötét színűnek kell lennie, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mártás.
A karamelizált cukorra teszünk 1,5 evő kanál mustárt. Gyorsan elkeverjük, majd a megtisztított zöldséget átforgatjuk a 1-2 percig pirítjuk. Hozzá rakjuk a húst, majd babérlevelet, egész borsszemeket felengedjük annyi folyadékkal, ami ellepi a húst:
Amikor a zöldségek, és a hús is megpuhult : A zöldségeket kivesszük az edényből a a főző lével együtt turmixszoljuk . a mártást meg kóstoljuk, ha kell, még ízesítjük 2evő kanál tejfölt keverünk bele.( én már úgy csinálom ,hogy 1 evőkanál 30% tejszín ,és 1 evőkanál tejföl):
A kész mártásba beletesszük húsokat, és összeforraljuk.
Zsemlegombóccal táljuk.
Zsemlegombóc
Személyenként 12 dkg liszt,
Személyenként 1 zsömle,
20-25 dkg lisztenként 1 tojás,
Személyenként kb. 1 dl víz,
Só.
Fölkockáztam a zsömléket és kevés olajon megpirítottam. Tettem föl egy nagy fazékban vizet forrni sóval és egy kevés olajjal. Amíg a főzővíz melegedett, egy tálba lisztet tettem, kissé sóztam és hozzáadtam a megpirított zsömlekockákat is. Tojást ütöttem bele és annyi vízzel, amennyivel normálé nokedli tésztát kaptam, kikevertem. Ugyanúgy, mint a nokedlit, nem simára csak úgy csomósra, csak annyira hogy a tojás elkeveredjen a tésztában. Amint a víz felforrt, bele is szaggattam a gombócokat. Körülbelül 9-10 perc fő lés kell neki, hogy a közepe se maradjon nyers.
Nagyon szépen köszönöm a részletes és érthető leírásodat.
Akkor nem is szükséges pácolni a húst ?
A marhát nem a vadat szoktam ( a vad nálunk vagy szarvas vagy vaddisznó hús szokott lenni)
Vad pác.
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
1 fej hagyma,
2 liter víz,
10 szem bors,
2 babérlevél,
1 tk só,
1 tk cukor,
1 ek ecet.
A sárga-, és fehérrépát a felkarikázott hagymával együtt az olajon megpárolom, az összes hozzávalót beleteszem a vízbe és felforralom.Ha kihült a pác akkor teszem bele a húst: minimum 1 éjszakára max 3-4 napra. a páclevet kidobom. Nem használom fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!