Ki hogyan készíti a vadast?
Én két féleképpen csinálom:
ha marhahúslevest fözök, akkor a nagy darabban hagyott húst megföve kihütöm, felszeletelem.
A levesben levö zöldségeket (Zöldség, sárgarépa, zeller, vöröshagyma) leturmixolom, és tejfölös habarással süritem, mustárral, citromlével, cukorral és borssal izesitem.
Ha nem akarok levest (és igy a finomabb szerintem), akkor a zöldségféléket karikára vágva kevés olajban megpiritom (majdnem égett barnára), kevés vörösborral felengedem és az egyben hagyott húst ebben párolom, amit megpuhul, közben sóval és borssal izesitem. Ha a hús puha, kiveszem felszeletelem, a zöldségeket turmixolom és ugyanugy behabarom, mint az elözö variációnál.
A legjobban zsemlegombóc illik hozzá, de a csötészta is lemegy.
Íme az eredeti vadas recept. Mi így készítjük, és sokkal jobb mint a répás verzió.
Páclé:
1,5 liter vízbe 3 fej vöröshagymát szálasra felvágni, kb 15 szem borókabogyó, 20 szem egészbors, 3 babérlevél, 1 mokkáskanál ecet.
1 kg marhacomb minden oldalát jól besózni, így álljon amíg a páclé elkészül.
A páclevet feltesszük forrni, miután felforrt, beletesszük a húst (a levével együtt), újra felforraljuk, ráteszünk egy fedőt és lehúzzuk a tűzről. Mikor kihűlt, be kell tenni a hűtőbe, és hagyjuk 2-3 napig pácolódni.
Főzés:
Egy lábosban olajat forrósítunk, a forró olajba beletesszük a letisztogatott húst, fedő alatt nagy lángon sötétbarnára sütjük sűrűn forgatva.
Miután átsült, ráöntjük a páclevet, felforraljuk, majd takarékon főzzük 2-3 órán át amíg a hús megpuhul. Miután a hús megfőtt, kivesszük a léből (miután kihűlt, felszeleteljük).
A levet egy szűrőn átpasszírozzuk, takarékon visszatesszük melegedni, 2-3 nyomás mustárt teszünk bele, hagyjuk takarékon fortyogni.
Egy kis lábasban 4 nagy evőkanál kristálycukrot megolvasztunk míg karamell lesz, akkor 1 deci vízzel felöntjük, miután feloldódott beleöntjük a lébe.
Habarás:
1 pohár tejföl
14 kávéskanál liszt
kevés vízzel elkeverjük, majd a forró léből merünk bele, jól elkeverjük, majd egyszerre a lébe öntjük és ismét elkeverjük (csak épphogy forrjon).
Ha nem elég édes vagy sós, még ilyenkor javítható, tejföllel még dúsítható (ha már nincs a tűzön).
Az én anyósom így csinálja:
Főz egy marhapörit ( belekarikáz néhány sárgarépát), amibe szeletekbe van a hús. Ha elkészült kiszedi a husit, megkaramelizál egy kis cukrot, ezt beleteszi+ habarás, izlés szerint mustár, tejföl, össze botmikszeli, vissza a husi és még rottyant rajta egyet. Így iy nagyon finom, de a 2. változatot tutira kipróbálom!!! Köszi, hogy leírtad.
Az eredeti vadas azt jelenti, hogy ugy készited a marhahúst, mintha vad lenne. Ehhez hozzátartozik - ahogy a második válaszoló irta - az elözetes pácolás (vadpáccal) és az azt követö párolás, illetve mártáskészités. Az elsö válaszoló a hamis vadas - a vad modra készült marhahúshoz hasonló lekészitési mód - receptjéz irta le.
Az utolsó válaszoló ezzel megkapta a kérdésére a választ: vannak tradicionális receptek, ami az szerint készül, az az igazi recept. (Ez olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy pörköltet paprika nélkül sok lekvárral is lehet késziteni és neki az az igazi...)
Aki meg lepontoz mindenkit, az elég hülye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!