Ki hogyan készíti a párolt rízst?
én mindig ez a recept alapján csinálom, ami neten található :
Hozzávalók:
» 30 dkg rizs
» 2 dkg só
» 5 dkg zsír
» 5 dkg vaj
» 3 dkg hagyma
» petrezselyem
Elkészítés ideje:
30 perc
Elkészítés módja:
Fél liter vízbe felolvasztjuk a zsírt, belerakjuk a felaprított hagymát, sót, forrás után a rizst, és puhára pároljuk. Tálaláskor vajban pirított petrezselyemmel öntjük le.
Kevés olajon megforgatom a rízst, majd felöntöm kb 2 x annyi vízzel.
Lefedem , és forralom pár percig. Ha a rízs elkezd duzzadni, tehát már nem úszkálnak a rizsszemek a vizen, inkább olyan csúszpájz állaga van, félrehúzom anáélkül, hogy levenném a fedőt, sőt, ráterítek egy konyharuhát.
MOndjuk fékl óra múlva kész, csak össze kell keverni.
Természetesen az ízesítést ne feledd. Szoktam tenni alá egy kis hagymakrémet, na és persze só vagy vegeta, estelg egy kis bors, illetve a végén vágott petrezselyem.
Akkor én teljesen máshogy csinálom! Sebaj!
Annyi vizet teszek fel, mint a tésztafőzéshez szoktam, majd miután felforrt teszek bele sót, ételízesítőt, leveskockát és bele a rizst. addig főzöm, amíg kóstolás után puhának nem találom. Leszűröm róla a vizet és a tetjét meghintem vágott petrezselyemmel.
Régen ugyanúgy pirítgattam, mint itt többen, de folyton összeragadt, szétdagadt, pedig időben le szoktam kapcsolni. most, hogy így leszűröm róla a vizet és tényleg addig fő, amíg pont meg nem puhul, nem tud több vizet magába szívni. Egy szeme nem ragad össze, gurulós lesz. Persze főzés közbe egyszer-egyszer megkavarom.
Attól függ milyen rizst főzöl. Szabályok:
-a rizst alaposan át kell mosni a főzés előtt
-mielőtt elkezded főzni meg is piríthatod kis olajon, bár ez nem feltétlen szükséges
-Fontos: rizs/víz aránya: 1/1,5 legyen tehát: 2 dl rizshez, kb 3 dl víz kell
-mindig fedő alatt főzd a rizst és lehetőleg vastag aljú edényben! (forrás után takarékon)
-SOHA ne keverd meg a fővő rizst (és ne nagyon emelgesd a tetejét se!!!), összetöröd a gőzcsatornákat és így ragacsos lesz.
-Amikor látod hogy a víz elfőtt nagyjából, tehát a teteje nagyjából száraz, zárd el a gázt és hagyd fedő alatt dagadni (ez kb. 20-30 perc)
Ha követed az instrukciókat, akkor nagyon pergős és finom rizst fogsz kapni.
Szia!
Én így csinálom:
Kevés olajon üvegesre píritom, majd felöntöm 1,5X-es vízzel vagy csontlével, esetleg húslével. Miután raktam bele egy kis fej tisztított vöröshagymát és zellerzöldet, illetve sót, a sütőben 15-20 perc alatt készre párolom.
Ha már puha, akkor formázva tálalhatom a vöröshagyma és zeller nélkül (aki szereti megkaphatja). Tetejét megdíszíthetjük petrezselyemzölddel.
A tálalása: vizes puding formába alulra rakhatók párolt zeller kockát, sárgarépát, zöldborsót, gombát stb; majd a párolt rizzsel teletöltöm és fejjel lefelé rákakom a tányérra, majd a formát eltávolítom.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!