Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ki hogyan készíti a párolt rízst?

Ki hogyan készíti a párolt rízst?

Figyelt kérdés
Valahogy sehogyse jön össze nekem,vagy nem puhol meg, vagy rajta marad a víz.Szerintem főve nem olyan jó, ezért is szeretném jól megtanulni a párolt rízs fortélyait
2009. máj. 12. 13:54
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

én mindig ez a recept alapján csinálom, ami neten található :


Hozzávalók:


» 30 dkg rizs

» 2 dkg só

» 5 dkg zsír

» 5 dkg vaj

» 3 dkg hagyma

» petrezselyem

Elkészítés ideje:


30 perc

Elkészítés módja:


Fél liter vízbe felolvasztjuk a zsírt, belerakjuk a felaprított hagymát, sót, forrás után a rizst, és puhára pároljuk. Tálaláskor vajban pirított petrezselyemmel öntjük le.

2009. máj. 12. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Kevés olajon megforgatom a rízst, majd felöntöm kb 2 x annyi vízzel.

Lefedem , és forralom pár percig. Ha a rízs elkezd duzzadni, tehát már nem úszkálnak a rizsszemek a vizen, inkább olyan csúszpájz állaga van, félrehúzom anáélkül, hogy levenném a fedőt, sőt, ráterítek egy konyharuhát.

MOndjuk fékl óra múlva kész, csak össze kell keverni.

Természetesen az ízesítést ne feledd. Szoktam tenni alá egy kis hagymakrémet, na és persze só vagy vegeta, estelg egy kis bors, illetve a végén vágott petrezselyem.

2009. máj. 12. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Én szinte ugyanúgy, mint a 2. válaszoló, annyi különbséggel, hogy én fixen 1,5-szer annyi vizet öntök a rizsre, mint amennyi a rizs (mondjuk bögre az alapegység). Én nagyon szeretem a curryt, és a gyömbért, ehhez már csak egy kevés só kell és hm... Nem kell kavarni, rá a vizet a rizsre, bele a fűszereket, és amikor eltűnik a víz (de ha kóstolja az ember, akkor kell elzárni, ha a rizsszemre ráharapra még egy kicsit "kattan", szóval harapható, de nyers a közepe) pihentetni fél órát. És kész.
2009. máj. 12. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
90%
az elöttem lévő két hozzászóláshoz csak annyit, hogy az olajon jól pirítsd meg a rizst! (nem kell tőle megiljedni ha esetleg picit barna lessz, ettöl semmi baja nem lessz)tapasztalatom szerint kevésbé ragad össze, és a végén minimálisan kevergetni!!
2009. máj. 12. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim válasza:
89%

Akkor én teljesen máshogy csinálom! Sebaj!

Annyi vizet teszek fel, mint a tésztafőzéshez szoktam, majd miután felforrt teszek bele sót, ételízesítőt, leveskockát és bele a rizst. addig főzöm, amíg kóstolás után puhának nem találom. Leszűröm róla a vizet és a tetjét meghintem vágott petrezselyemmel.

Régen ugyanúgy pirítgattam, mint itt többen, de folyton összeragadt, szétdagadt, pedig időben le szoktam kapcsolni. most, hogy így leszűröm róla a vizet és tényleg addig fő, amíg pont meg nem puhul, nem tud több vizet magába szívni. Egy szeme nem ragad össze, gurulós lesz. Persze főzés közbe egyszer-egyszer megkavarom.

2009. máj. 12. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Én egy kevés olajon megpírítom a rizst s egy apróra vágott kis fej hagymát. Majd felöntöm éppen annyi forró vízzel (illetve ha van húsleveslével), hogy ellepje.Ízesítem sóval, delikáttal s mikor elfő a víz róla, elzárom a gázt s fedő alatt hagyom puhára párolódni. Én kukoricával illetve zöldborsóval is szoktam csinálni.Az edény alá nekem van egy olyan hőelosztó talpam, s azt mindig alá rakom s így egyenletesebben fő s soha nem ragad le.
2009. máj. 12. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ milyen rizst főzöl. Szabályok:

-a rizst alaposan át kell mosni a főzés előtt

-mielőtt elkezded főzni meg is piríthatod kis olajon, bár ez nem feltétlen szükséges

-Fontos: rizs/víz aránya: 1/1,5 legyen tehát: 2 dl rizshez, kb 3 dl víz kell

-mindig fedő alatt főzd a rizst és lehetőleg vastag aljú edényben! (forrás után takarékon)

-SOHA ne keverd meg a fővő rizst (és ne nagyon emelgesd a tetejét se!!!), összetöröd a gőzcsatornákat és így ragacsos lesz.

-Amikor látod hogy a víz elfőtt nagyjából, tehát a teteje nagyjából száraz, zárd el a gázt és hagyd fedő alatt dagadni (ez kb. 20-30 perc)


Ha követed az instrukciókat, akkor nagyon pergős és finom rizst fogsz kapni.

2009. máj. 13. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Szia!


Én így csinálom:

Kevés olajon üvegesre píritom, majd felöntöm 1,5X-es vízzel vagy csontlével, esetleg húslével. Miután raktam bele egy kis fej tisztított vöröshagymát és zellerzöldet, illetve sót, a sütőben 15-20 perc alatt készre párolom.

Ha már puha, akkor formázva tálalhatom a vöröshagyma és zeller nélkül (aki szereti megkaphatja). Tetejét megdíszíthetjük petrezselyemzölddel.


A tálalása: vizes puding formába alulra rakhatók párolt zeller kockát, sárgarépát, zöldborsót, gombát stb; majd a párolt rizzsel teletöltöm és fejjel lefelé rákakom a tányérra, majd a formát eltávolítom.


Jó étvágyat!

2009. máj. 22. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!