Hogy kell jó rántást csinálni?
Óvatosan, körültekintően.
Másodpercre lebontva ha leírnám, akkor se biztos, hogy menne neked.
Rá kell érezni!
Fokhagymát aprítasz és picit sütöd a zsiradékban (zsír, olaj, vagy vaj, amit gondolsz), de csak picit, nehogy megbarnuljon, mert akkor keserű lesz.
Ha jó a fokhagyma, rögtön teszed bele a lisztet (kanalanként, ha nem vagy gyakorlott), és kevered el. Amennyit felvesz és még keverhető. Ha túl sok liszt ment bele, akkor raksz még hozzá pici zsiradékot, és minden oké.
Kb fél-1 percig pirítod és kavarod a lisztet, majd lehúzod a tűzről. Ekkor mehet bele a pirospaprika, ha olyat akarsz. 1 kávéskanálnyi elég. Elkevered, majd hozzáöntesz pár deci vizet és mehet vissza gyenge lángra.
Jól elkevered, és ahogy sűrűsödik, mindig felengeded plusz decinyi vizekkel, amíg kellő sűrűséget eléri. Csomómentesre kevered, és ha bugyog már, akkor jó, akkor mehet a főzelékbe vagy levesbe, vagy ahova kell...
*Ha főzelékbe készíted, akkor azt a vizet is öntheted rá, amiben a zöldséget főzted, és csak ezt hígítod, így elkerülhető, hogy túl híg legyen.
Gyakorolj...!
Azért a fokhagymával óvatosan, nem mindenbe illik, és nem is kell mindenhez tenni.
A sima rántás is attól függ, hogy leves, vagy főleék a berántandó étel.
nem mindegy a mennyiség. valóban kell hozzá sok tapasztalat, mire rájön az ember a helyes arányokra, de még ezután is lehet tévedni. sokszor volt, hogy még egy rántást csináltam, vagy egy lisztes habarást pótlólag, mert híg lett pl egy főzelék.
az alap egyébként, hogy zsiradékot melegítünk, és x mennyiségű /kanál, főzőkanál/lisztet keverünk el benne, majd zsemleszínűre pirítjuk állandó keverés mellett.
lehúzva a tűzről -ételtől függően- teszünk bele pirospaprikát, majd hidegvízzel apránként felöntve csomómentesre keverjük. tejföl sűrűnek kell lenni, akkor már belekeverhető az ételbe. egy kis drótos habverővel sokkal simább a művelet, ami a csomókat illeti. ha nem tökéletes, nyugodtan át lehet szűrni egy drótszűrőn . (teaszűrőn )
a rántással még pár percig főzzük az ételt, hogy a liszt teljesen megfőjön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!