Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell jó rántást csinálni?

Hogy kell jó rántást csinálni?

Figyelt kérdés
Még soha nem készítettem :/
2013. jún. 12. 07:47
 1/6 anonim ***** válasza:
0%

Óvatosan, körültekintően.

Másodpercre lebontva ha leírnám, akkor se biztos, hogy menne neked.

Rá kell érezni!

2013. jún. 12. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
38%
Zsíron megpirítod a lisztet, majd hideg vízzel felengeded. Addig kevered, amíg csomómentes nem lesz. Ekkor öntöd lassan bele az ételbe, és állandóan kevered, amíg az étel is besűrűsödik.
2013. jún. 12. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 sheex ***** válasza:
Próbálkozz, nekem se ment elsőre. 3-4 alakalom kellett, hogy kitapasztaljam. Alacsony láng és folytonos keverés, hogy ne égjen le. Ha meg hagymát is raksz, akkor a liszt előtt azt rakd bele a zsírba vagy olajba és kutyuld pár percig, hogy üveges legyen kicsit.
2013. jún. 12. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Fokhagymát aprítasz és picit sütöd a zsiradékban (zsír, olaj, vagy vaj, amit gondolsz), de csak picit, nehogy megbarnuljon, mert akkor keserű lesz.

Ha jó a fokhagyma, rögtön teszed bele a lisztet (kanalanként, ha nem vagy gyakorlott), és kevered el. Amennyit felvesz és még keverhető. Ha túl sok liszt ment bele, akkor raksz még hozzá pici zsiradékot, és minden oké.

Kb fél-1 percig pirítod és kavarod a lisztet, majd lehúzod a tűzről. Ekkor mehet bele a pirospaprika, ha olyat akarsz. 1 kávéskanálnyi elég. Elkevered, majd hozzáöntesz pár deci vizet és mehet vissza gyenge lángra.

Jól elkevered, és ahogy sűrűsödik, mindig felengeded plusz decinyi vizekkel, amíg kellő sűrűséget eléri. Csomómentesre kevered, és ha bugyog már, akkor jó, akkor mehet a főzelékbe vagy levesbe, vagy ahova kell...


*Ha főzelékbe készíted, akkor azt a vizet is öntheted rá, amiben a zöldséget főzted, és csak ezt hígítod, így elkerülhető, hogy túl híg legyen.


Gyakorolj...!

2013. jún. 12. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Azért a fokhagymával óvatosan, nem mindenbe illik, és nem is kell mindenhez tenni.

A sima rántás is attól függ, hogy leves, vagy főleék a berántandó étel.

nem mindegy a mennyiség. valóban kell hozzá sok tapasztalat, mire rájön az ember a helyes arányokra, de még ezután is lehet tévedni. sokszor volt, hogy még egy rántást csináltam, vagy egy lisztes habarást pótlólag, mert híg lett pl egy főzelék.

az alap egyébként, hogy zsiradékot melegítünk, és x mennyiségű /kanál, főzőkanál/lisztet keverünk el benne, majd zsemleszínűre pirítjuk állandó keverés mellett.

lehúzva a tűzről -ételtől függően- teszünk bele pirospaprikát, majd hidegvízzel apránként felöntve csomómentesre keverjük. tejföl sűrűnek kell lenni, akkor már belekeverhető az ételbe. egy kis drótos habverővel sokkal simább a művelet, ami a csomókat illeti. ha nem tökéletes, nyugodtan át lehet szűrni egy drótszűrőn . (teaszűrőn )

a rántással még pár percig főzzük az ételt, hogy a liszt teljesen megfőjön.

2013. jún. 12. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek :) gyakorolni fogok, jó sokat és rem h belejövök!
2013. jún. 12. 13:42

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!