Felétek a pörköltet pörköltnek vagy paprikásnak hívják?
Köszönöm !!
Tegnap meghívtak vacsorázni megköszöntem a vacsorát mondtam ,hogy nagyon finom volt a pörkölt :
Azt mondták ,hogy ez paprikás . Megkérdeztem mi a különbség .
A pörköltet piritott hagymával paprikásan teszik fel .
A paprikást pedig /halasan/ tehát ha felforrt akkor teszik hozzá a törött paprikát .
Felénk mind ketőtt pörköltnek hívják .
Amibe meg raknak tejfölt azt pedig tejfölös paprikásnak .
Hát nekem ez mindkettő pörköltnek hangzik.
A paprikás szót nem használjuk, az csak paprikáskrumpli lehet. :)
Kom-Eszt Megye
"ha felforrt akkor teszik hozzá a törött paprikát"
Akkor már hiába teszik bele a paprikát, mert a fűszerpaprika a zsiradékban oldódik ki, vízben nem! És úgy élvezhetetlen!
Amúgy felénk is a pörkölt az pörkölt, a paprikás meg tejfölös!
A paprikás hal??? Ez valami vicc? :D
A paprikás csirke szerintem minden tájegységben ismeretes, és köze sincs a halhoz, és nem is pörkölt...
TUDOMÁNYOSAN, gasztronómiailag, hivatalosan, nem is tudom hogy nevezzem, de a különbség:
A pörköltnél a húst pároljuk picit felöntés előtt és kevés levet hagyunk neki a végén.
A paprikást szinte egyből felöntjük és bő levet engedünk neki. Tejföllel tálaljuk, vagy tejfölösen habarjuk.
Mifelénk a pörkölt, az pörkölt. De teljesen értelmetlen meddő a vita, mert a pörkölt is paprikás. milyen is lenne paprika nélkül... lehet, hogy rosszul tudom, de a pörkölt azért pörkölt, mert először lepároljuk-pirítjuk, majd zsírjára sütjük , azon , ha úgy tetszik még pörköljük hogy bezárjuk az ízeket. mifelénk csak ezután kerül bele édesnemes vagy csemege pirospaprika, és lassan, -hústól függően-főzzük puhára időnként kevés folyadékvisszapótlással.
Édesanyám még a paprikáskrumplit is máig napig pörköltkrumplinak mondja.
De az biztos, hogy, felénk is a tejföllel dúsított pörköltet paprikásnak hívják, legyen az csirke,harcsa, de akár gombapörkölt is gombapaprikássá válik a tejföltől...:)
Marhapörkölt- borjúpaprikás. Mindegyik azonmód kezdődik,
a külömbség az jószág kora és a tejföl :)
Summázva, senki sem hibázik sehol, ha a csirkepaprikást "lepörköltözi ".
ha tévedek, akkor bocsi.
<Dunántúl/Alföldi gyökerekkel is>
Én még soha nem ettem "paprikást"
Nálunk a pörkölt az tv és erős paprikás,
Sose szoktam tejfölel vagy kenyérrel enni :-D
csak nokedlivel.Szívesen megkostólnám a paprikást,de a családban senki nem ismeri/szereti.Kivéve nagybátyámat ő nagyon ritkán tejfölösen csinálja :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!