Töltött dagadót szeretnék a hétvégén készíteni, de még soha nem csináltam, leírnád, te hogyan szoktad elkészíteni?
A dagadót általában fel szoktam szúratni a hentessel.
Aztán jól besózom, megborsozom,kívül-belül aztán jöhet a töltelék és a végén fogpiszkálóval megtűzöm.
Ezután tepsibe rakom, tetejére alufóliát, és ha már szépen megfőtt az alufólia alatt utána már anélkül csak várom hogy megpiruljon. Olajjal vagy zsírral átszoktam kenni kenőecsettel.
A töltelék változó, mindig amit megkívánok és ami van itthon.
Ahogy én szoktam:
a felszúrt dagadót, kívül-belül besózom.
zsemlét, vagy fehérkenyér belét, felkockázom, kis tejjel meglocsolom, hogy éppen csak mosrzsálós legyen, ne ázzon agyon.
kis füstolt szalonnát vékony csíkokra vágva kiolvasztok,
ezen megdinsztelek egy közepes finomra vágott hagymát.
erre teszek kb 25-30 deka vékonyra szelt gombát, óvatosan sózom és megpárolom fedő alatt.
a zsemléhez adok 1 tojást, só,bors, majorannát, és frissen vágott petrezselymet.
a zsírjára sült gombára öntöm, és kevergetve átsütöm. ne legyen folyós, az a lényeg. egy kicsit hagyom hűlni, és
beletöltöm a dagadóba. a végét hústűvel letűzöm, és szépen
ellapogatom, hogy egyenletesen legyen benne a töltelék.
zsírt olvasztok és öntök egy keveset a tepsibe. erre teszem a töltötthúst, átforgatom a zsírban, hogy körös-körül érje.
egy nagyon pici vizet alá és lefóliázom. kb 45 percig sütöm, de közben egyszer megnézem átfordítom.
a végén már csak pirítom, ha kell még egy pici zsírral meglocsolom, de ügyelek arra, hogy ne szárítsam ki.
ha megsült legalább 15 percig pihentetem, utána szeletelem.
ezt a tölteléket szoktam göngyölthúsba is, de csirke bőre alá tölteni is.
a tölteléket lehet még variálni, keménytojás darabkákkal,
csirkemájjal ( a hagymán megsütve ) de sárgarépakockát, zöldborsót, piros paprikakockát is lehet beletenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!