Házilag hogy tudnék törökmézet készíteni? Mik a hozzávalók, és hogy lehet elkészíteni?
Törökméz
Hozzávalók:
# 25 dkg méz
# 12,5 dkg cukor
# 2 tojásfehérje
# 12,5 dkg dió
# ostyalapok
Elkészítés: A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. A tűzről levéve állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérjéhez. Hozzáteszük a darált diót, melegen az ostyára öntjük kb. 1 cm vastagságbabn, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt tovább rétegeljük, és meleg helyen 1-2 napig álni hagyjuk.
Törökméz II.
Hozzávalók:
# 6 tojásfehérje
# 18 dkg cukor
# 10 dkg méz
# 12 dkg aprított dió (szerintem lehet mogyoró is)
# ostyaszeletek
Elkészítés: A mézet felolvasztjuk, de nem főzzük. A tojásfehérjéket a cukorral gőz fölött sűrűsödésig keverjük. Utána vékony érben, folytonos keverés mellett beleöntjük a mézet. Végül hozzákeverjük a diókat vagy a mogyorókat. A masszát hagyjuk kihűlni, utána rákenjük az ostyaszeletekre kb. 1 cm vastagon. Letakarjuk ostyával, és összenyomkodjuk finoman. Másnap keskeny csíkokra szeleteljük.
200g finom szemű kristálycukor
4 ek golden szirup (mivel ilyet még nem láttam sehol, mézzel helyettesítem)
1 ek szódabikarbóna
Jól ki kell vajazni egy tepsit!(Én a muffin sütő formát használom)
A cukrot a sziruppal(esetünkben mézzel) összekeverni egy vastag aljú serpenyőben,közepes lángon forralni 3-4 percig, sűrű vöröses-karamellszínűnek kell lennie, de nem túl sötétnek.
Levenni a tűzhelyről és nagyon gyorsan, egy kézi habverővel bele kell keverni a szódabikarbónát!Fel fog habosodni, na akkor gyorsan a formába kell önteni és hagyni kihűlni!Ha nem várod meg, hogy kihűljön, még langyosan tök jól lehet formázni!
Nigella recept!Én ezt a receptet követem és imádják itthon!Sok sikert hozzá!Írd meg ,hogy sikerült!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!