Valami jó pizza recept?
Ez a tészta receptje, Stahl Judit könyvéből:
Hozzávalók:
1 kiló liszt
2 lapos evőkanál só
1 evőkanál szárított oregano
frissen őrölt fekete bors
2 tasak szárított élesztő
2 teáskanál cukor
6 deci langyos víz
6 evőkanál olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez
Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.
Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olívaolajat is.
Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.
Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.
Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadoznának, akkor hűvősebb helyre költöztetem őket.)
A kis jóindulattal körlapnak is nevezhető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és 15 perces pihenő után jöhet rá vékonyan a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekre épp kedvünk támad. Előmelegített 220 C-os (gázsütőn 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket.
4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle 8 ember számára
Előző vagyok, ez a kedvenc feltétem:
Hozzávalók:
10 szem koktélparadicsom
10 szem olajban eltett aszalt paradicsom
20 deka pármai sonka
2 maréknyi friss bazsalikomlevél
10 deka friss parmezán
15 deka pizza-mozzarella
A pármai sonkát hosszú cafatokra vágjuk és gondosan félretesszük, hogy a pizzabuli közösségi hangulatában még véletlenül se váljanak kámforrá mielőtt a pizzára kerülnének.
A megmosott, kicsumázott liliputi paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk, a lecsöpögtetett aszalt paradicsomokat pedig félbe.
A sonakcsíkokat és a kétféle paradicsom-darabkákat rátesszük a pizzára.
Ollóval rávagdosunk vékony csíkokban friss bazsalikomot és megszórjuk a pizzát a kétféle sajt megreszelt keverékével.
1 nagy pizzára elég.
Ismét én, ez a pizzamártás, amit a feltét ELŐTT kell rátenni:
Hozzávalók:
1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanál szárított oregano
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép
frissen őrölt fekete bors
Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.
A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.
Löttyintek hozzá olivaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.
Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.
4 nagy pizzához elég.
Ja, és még 1 feltét, ebben nincs hús:
Hozzávalók:
15 deka pizza-mozzarella
15 deka füstölt sajt
15 deka puha kecskesajt
15 deka rokfort
2 maréknyi friss bazsalikomlevél
10 deka magozott fekete olajbogyó
A pizza-mozzarellát és a füstölt sajtot megreszeljük, aztán összekeverjük a szétmorzsolt kecskesajttal meg rokforttal.
Ezt a sajtkavalkádot pakoljuk rá utána a PIZZAMÁRTÁSSAL vékonyan megkent pizzára, majd ollóval rányesegetünk vékony bazsalikomcsíkokat és elpötyögtetünk a pizzán alaposan lecsöpögtetett fekete olajbogyószemeket is.
1 nagy pizzára elég.
És bocs, hogy ennyit írtam! XD
Hozzávalók:
80 dkg liszt
20 dkg búzadara
1 csapott evőkanál finom tengeri só
2 tasak szárított élesztő
1 ek barnacukor
650 ml langyos víz
Futtasd fel az élesztőt a cukros, langyos vízben, keverd össze a liszttel, búzadarával, sóval és gyúrd 10 percen keresztül. Lisztezd be a tészta tetejét és szobahőmérsékleten pihentesd 15 percen keresztül. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét 6 gombócra, akkor lesz jó a vastagsága.
Ha jól akarod ütemezni a munkát, 15 - 30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani a tésztát, csak árt neki, ha sokáig hagyod állni. Kb. fél centi vastagra nyújtsd, pakold meg a feltétekkel, de ne vidd túlzásba, 250 fokra előmelegített sütőben, alul süsd, kb. 7 - 10 percig.
A felét be a fagyasztóba, jól jöhet máskor.
A búzadara azért kell a tésztába, hogy könnyebb legyen, így sokkal finomabb és légiesebb, nem nehezül el. Érdemes kipróbálni.
Én sokféle feltéttel készítem, mikor mi van itthon. A paradicsomos alap helyett tejfölös fokhagymásat készítek.
Én inkább tejet használok víz helyett a tésztába.
Vízzel még nem is nagyon próbáltam..
Tejjel, inkább puhább tészta lesz.. vízzel ropogósabb lesz.
Azthiszem... :)
utolsó válaszoló vagyok :)
1 kiló lisztből irgalmatlan sok mennyiségű tészta lesz...
én inkább ezt ajánlom...
Pizzatészta :
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, pizzafűszerrel vagy oreganóval és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!