Miért nem sikerül sosem a rizs?
Zacskós rizsből készítettem a rizst, nem főzőtasakosból. Ragacsos, szinte kenni lehet, összeáll, olyan mintha konkrétan tejberizs lenne. Nekem soha nem sikerül, akárhogyan is próbálom. Mit rontok el mindig, nem értem!?
Megmosom a rizst, picit megpirítom, majd felöntöm kevés vízzel, és puhulásig párolom, majd fedő alatt tartom.
Köszönöm a választ.
Nem tudom már mit csináljak vele, mert ugyanúgy szoktam ahogy itt is leírták már sokan, és mégis gusztustalan, ragacsos összeállt massza lesz belőle mindig.
Két módja van, ahogyan én készíteni szoktam:
1. Megmosom, sós vizet forralok, belerakom a megmosott rizst, mint a száraztésztát kifőzöm, majd alaposan rögtön leöblítem folyóvízzel. Másik edényben kevés zsírt, olajat olvasztol, és a rizst belerakon, átkavarod, sózod, borsozod, kész. Sosem fog így összeállni. Ezt tanultam az ősöktől (nagymami, anyu)
2. Mérd le a rizst egy lábasban nyersen, mosd meg, és kétszer annyi forró sós vizet készíts, mint ami nyers rizst előkészítettél.
Ha a víz felforrt, a rizst forgasd át üvegesre olajban (zsírban), majd öntsd fel a kétszeres mennyiségű vízzel, ha ismét forrni kezd, (közben be is fűszerezheted), beborítod, elzárod alatta a lángot, és majd megdagad. Kb. fél óra múlva villával óvatosan a födő alá nyúlsz, pár szemet kiveszel, ha még egy picit roppan és van vize az alján, akkor gyorsan visszateszed rá a földőt, ha kell még egy korty vizet öntesz alá, had párolódjon tovább. Amikor kész, nagy villával összeforgatod, (=belekavarsz) ez sem fog neked összeállni.
Ismerős a probléma! :)
Nekem így sikerül jó rizs készítenem/tv-ben láttam/:
Picit megpirítom, majd 1dl rizshez, 1.8 vizet adok.
2-3 percig főzöm, fóliával letakarom, és egy tányért még ráteszek az edényre, majd elzárom alatta a tűzhelyet. Kb.20 perc alatt puhára párolódik. Próbáld ki, a víz és a rizs aránya a siker titka.
Hentes vagyok, és a hurka készítéséhez ugye kell rizst főzni.
A hatos válaszoló nagyon jókat írt, párolódni kell elsősorban a rízsnek, nem főni. Mi az üstöt régi paplanok, pokrócok közé rakjuk, hogy lassan hüljön ki, szerintem ez a kulcsa.
Lehet az a baj, hogy kevés vizet teszel, nem?
Én úgy szoktam, hogy pici olajon kicsit megpirítom majd dupla annyi vizet öntök hozzá mint amennyi rizst tettem, tehát ha egy csésze rizst teszel akkor 2 csésze vizet öntesz hozzá. Miután felöntöm addig kicsit kevergetem ameddig el nem kezd forrni, ha elkezdett forrni addig nem nyúlok hozzá míg kész nincs, azt pedig, hogy mikor van kész onnan tudod, hogy a végén amikor már nem lepi el a víz a rizst hanem csak azokon a kis lyukakon bugyog felfele akkor kell elzárni ha ezeken a lyukakon csak nagyon kevés víz bugyog. Utána elzárom a gázt lefedem és még hagyom picit hogy rendesen megföljön
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!