Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egyes ételek só adagolásával...

Egyes ételek só adagolásával kapcsolatba szeretnék tanácsot kérni, pl krumpli, rízs. Stb, Segítene valaki?

Figyelt kérdés
Kezdő konyhatündér vagyok :)) De a só adagolást sose találom el vagy túl sós vagy túl keveset teszek bele, mert már félek nehogy elrontsam :( pl fél kiló krumplit felteszek, forró vizbe mennyi sót tegyek? fél evőkanál? 1? vagy kávéskanálnyi? rizsnél?
2012. szept. 4. 19:43
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha valamire azt írják, hogy sós vízben főzd meg, akkor tulajdonképpen elég kb. fél teáskanálnyi sót dobnod a vizbe, azokat a főző vizeket sem elsózni nem tudod, sem édes nem marad.

Az étel valódi sózását majd akkor végzed, amikor annak az elkészítésének a végső stádiumában vagy. Pl. a sós vízben megfőzött krumplit megtöröd, hagymás olajon (zsíron) átforgatod, hogy törtkrumpli legyen belőle: no akkor nem mindegy mennyi sót raksz rá.

Amikor a levest, pörköltet főzöd, akkor sem mindegy, oda, abban mennyit raksz, tehát először mindig csak kevesebbet, mert belerakni lehet, kivenni nekem még sosem sikerült! :)))

2012. szept. 4. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

A só ami abszolút ízlelés dolga. majdnem mindenki másképp érzi. ha krumplit teszel fel pl fél kilót, (mindig hideg vízbe tedd fel ) a forrás után tegyél bele egy teáskanál sót. aztán majd meglátod, ha kiveszel egy darabot és megkóstolod elég-e.

a rizsnél hasonlóan, pl 25 dekát, ha megdinsztelsz, kétszeres forró vízzel felöntöd, és egy kávéskanál sóval sózd meg.

legtöbb ételt utánlehet sózni az asztalnál is, ami még mindig egyszerűbb, mint az elsózottat helyrehozni.

2012. szept. 4. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 doboszoli ***** válasza:

A só a legegyszerűbben adagolható ízesítő. Azonnal "hat".

Ezért -mint ahogy előttem nagyon bölcsen írták- többszörre kell beletenni az ételbe, majd ha sok-sok éve főzöl, már szemre is megy elsőre.

Nincs rá szabály a főtt ételnél!

2012. szept. 4. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, hasznos volt, igyekszem alkalmazni a leírtakat.
2012. szept. 4. 23:12
 5/5 anonim válasza:
ha valamit elsózol, dobjál bele a lébe egy egész megpucolt krumplit, vagy egy kis szódabikarbónát, ennyi az egész ;)
2012. szept. 25. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!