Egyes ételek só adagolásával kapcsolatba szeretnék tanácsot kérni, pl krumpli, rízs. Stb, Segítene valaki?
Ha valamire azt írják, hogy sós vízben főzd meg, akkor tulajdonképpen elég kb. fél teáskanálnyi sót dobnod a vizbe, azokat a főző vizeket sem elsózni nem tudod, sem édes nem marad.
Az étel valódi sózását majd akkor végzed, amikor annak az elkészítésének a végső stádiumában vagy. Pl. a sós vízben megfőzött krumplit megtöröd, hagymás olajon (zsíron) átforgatod, hogy törtkrumpli legyen belőle: no akkor nem mindegy mennyi sót raksz rá.
Amikor a levest, pörköltet főzöd, akkor sem mindegy, oda, abban mennyit raksz, tehát először mindig csak kevesebbet, mert belerakni lehet, kivenni nekem még sosem sikerült! :)))
A só ami abszolút ízlelés dolga. majdnem mindenki másképp érzi. ha krumplit teszel fel pl fél kilót, (mindig hideg vízbe tedd fel ) a forrás után tegyél bele egy teáskanál sót. aztán majd meglátod, ha kiveszel egy darabot és megkóstolod elég-e.
a rizsnél hasonlóan, pl 25 dekát, ha megdinsztelsz, kétszeres forró vízzel felöntöd, és egy kávéskanál sóval sózd meg.
legtöbb ételt utánlehet sózni az asztalnál is, ami még mindig egyszerűbb, mint az elsózottat helyrehozni.
A só a legegyszerűbben adagolható ízesítő. Azonnal "hat".
Ezért -mint ahogy előttem nagyon bölcsen írták- többszörre kell beletenni az ételbe, majd ha sok-sok éve főzöl, már szemre is megy elsőre.
Nincs rá szabály a főtt ételnél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!