Hogy készül a borsodi húsleves?
A googl nem ismeri, sőt a wiki sem.
Talán valaki Borsod megyéből még emlékszik rá, és megosztja velünk!
Eljösz Borsodba és megfőzöd. ☺
Az a zsemlegombócszerű nem grízgaluska?
Meglehet, hogy úgy készül a borsodi húsleves, hogy ami éppen van otthon, azt raksz bele. Egyetlen kikötés van: Borsodban kell főzni!!!!
(Valami hasonló, mint a kő-leves, amiről még iskolában tanultunk.)
Kb. 2 héttel ezelőtt volt egy kérdés, valaki szintén onnét északról kérdezte. Rátaláltunk valami batyus-leves, vagy hasonló néven.
A lényege az volt, hogy a májgombóc, vagy májgaluska hozzávalóit kolbás-szerű rúdban, ma már folpacba csomagolva lehet belerakni a fövésben levő levesbe. Amikor megfőtt, szided, felszeletelet, és úgy teszed asztalra hogy a levesben az már benne van. Azért főzik így, hogy a májgaluska összetevőitől ne legyen zavaros a húsleves.
Zacskós levesként, vagy batyus levesként találtunk rá, és a recept szerint erdélyből került át hozzánk.
Most próbáltam rákeresni googl-ban, de nem azt adja ki.
Amit akkor találtunk: húsleves benne mindenféle finomsággal, zöldségekkel, húsokkal, ki hogyan szereti. Ez a batyu, amiben a májgombóc megfőtt, és utólag került felszeletelésre, volt az átlagostól, ismerttől eltérő benne.
Ja, a lábattlantyúkot kérdezed? Hát akkor úgy mond.
Zemplénben húsvétkor a sonkához is adják.
1 közepes hagymát apróra vágva megpirítsz pirosra (de nehogy megégesd) olajon, de jobb zsíron, még jobb liba vagy kacsazsíron, áztatott zsemlét (kiflit, de lehet kétszersültből is) morzsolsz szét, apróra vágsz 5 deka csirke májat (nyersen), két egész tojást felversz habosra, ezt összekevered, adzs hozzá egy csokor apróra vágott zöld petrezselymet, sót, borsot, (esetleg vegetát podravkát vagy hasonló ételízesítőt,de ezt csak ha szereted a nátrium glutamátott), az egészet beletöltöd egy mikrotén zacskóba, amit jó ha megszurkálsz tűvel, hogy az íz kimenjen a levesbe és viszont, bekötöd és a levesbe teszed. A levesből ki ne felejtsd a csontot, a hús nem elég. Ugyan ezt a "lábatlantyúkot" sütheted sütőben tepsiben (zacskó nélkül!), vagy töltheted tyúk bőre alá és ha elég nagy a fazekad, úgy tedd a levesbe.
Csak úgy mellékesen, Szerencs hol is van pontosan? ☺
Borsodban, Zemplénben, vagy Abaújban? Nem mindegy, még ha most BAZ megye is. (szerintem nem Zemplén. ???) ☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!