Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy készül a borsodi húsleves?

Hogy készül a borsodi húsleves?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, amikor egy zsemlegombóc-szerűség is fő benne, valamint velőscsont vagy sertésköröm.
2012. aug. 14. 08:52
 1/10 anonim ***** válasza:

A googl nem ismeri, sőt a wiki sem.


Talán valaki Borsod megyéből még emlékszik rá, és megosztja velünk!

2012. aug. 14. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 mustafa33 ***** válasza:

Eljösz Borsodba és megfőzöd. ☺

Az a zsemlegombócszerű nem grízgaluska?

2012. aug. 14. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

Meglehet, hogy úgy készül a borsodi húsleves, hogy ami éppen van otthon, azt raksz bele. Egyetlen kikötés van: Borsodban kell főzni!!!!


(Valami hasonló, mint a kő-leves, amiről még iskolában tanultunk.)

2012. aug. 15. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Nekem ne mondja senki, hogy Borsod-megyében (főleg Zemplénben) nincs egy különleges húsleves fajta. Nagyanyám főzte minden vasárnap Szerencsen. Egy celofánba csavart zsemlegombóc-szerűség (vagy inkább a töltött hús töltelékéhez hasonló anyag) főtt benne a hússal és a zöldségekkel. Sokszor főzte tyúkból, de néha a marhahúsból is. Ilyenkor velőscsont is volt benne. Ekkor nagy lakoma volt, mert az előétel a velő volt pirítós kenyérrel. Utána jött a leves tésztával, majd a második a főtt hús, a levesben főtt zöldségek és a burgonya (mert mindig főtt a levesben krumpli is) és ez a rúdformájú valami szeletekre vágva. Lehet, hogy ma már ez az étel teljesen elfelejtődött? Az interneten nem találtam sehol sem a receptjét.
2012. aug. 15. 17:39
 5/10 anonim ***** válasza:

Kb. 2 héttel ezelőtt volt egy kérdés, valaki szintén onnét északról kérdezte. Rátaláltunk valami batyus-leves, vagy hasonló néven.

A lényege az volt, hogy a májgombóc, vagy májgaluska hozzávalóit kolbás-szerű rúdban, ma már folpacba csomagolva lehet belerakni a fövésben levő levesbe. Amikor megfőtt, szided, felszeletelet, és úgy teszed asztalra hogy a levesben az már benne van. Azért főzik így, hogy a májgaluska összetevőitől ne legyen zavaros a húsleves.

Zacskós levesként, vagy batyus levesként találtunk rá, és a recept szerint erdélyből került át hozzánk.

2012. aug. 15. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Bocsi: szided = kiszeded, felszeleteled
2012. aug. 15. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Most próbáltam rákeresni googl-ban, de nem azt adja ki.

Amit akkor találtunk: húsleves benne mindenféle finomsággal, zöldségekkel, húsokkal, ki hogyan szereti. Ez a batyu, amiben a májgombóc megfőtt, és utólag került felszeletelésre, volt az átlagostól, ismerttől eltérő benne.

2012. aug. 15. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Csak áztatott zsemle és darált vagy apróra vágott petrezselyem, 1 db tojás,só helyett vegeta ,őrölt bors. Ezután jön a becsomagolás ahogy ezt már sokan emlitették. Ha a levessel együtt megfőtt, akkor azt a rúd vagy gombóc szerű tölteléket szépen ízlés szerint fel kell darabolni és a külön feltálalt leveshús mellé kell rakni,hogyha valakinek kell akkor tudjon a levesbe rakni.
2012. aug. 16. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 mustafa33 ***** válasza:
100%

Ja, a lábattlantyúkot kérdezed? Hát akkor úgy mond.

Zemplénben húsvétkor a sonkához is adják.

1 közepes hagymát apróra vágva megpirítsz pirosra (de nehogy megégesd) olajon, de jobb zsíron, még jobb liba vagy kacsazsíron, áztatott zsemlét (kiflit, de lehet kétszersültből is) morzsolsz szét, apróra vágsz 5 deka csirke májat (nyersen), két egész tojást felversz habosra, ezt összekevered, adzs hozzá egy csokor apróra vágott zöld petrezselymet, sót, borsot, (esetleg vegetát podravkát vagy hasonló ételízesítőt,de ezt csak ha szereted a nátrium glutamátott), az egészet beletöltöd egy mikrotén zacskóba, amit jó ha megszurkálsz tűvel, hogy az íz kimenjen a levesbe és viszont, bekötöd és a levesbe teszed. A levesből ki ne felejtsd a csontot, a hús nem elég. Ugyan ezt a "lábatlantyúkot" sütheted sütőben tepsiben (zacskó nélkül!), vagy töltheted tyúk bőre alá és ha elég nagy a fazekad, úgy tedd a levesbe.

2012. aug. 17. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 mustafa33 ***** válasza:

Csak úgy mellékesen, Szerencs hol is van pontosan? ☺

Borsodban, Zemplénben, vagy Abaújban? Nem mindegy, még ha most BAZ megye is. (szerintem nem Zemplén. ???) ☺

2012. aug. 17. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!