Ennyire nincs íze a zöldségféléknek, többi lent?
Nem mindegy, mennyi benne a zöldség.
Írod, hogy nagy fazék. (Mekkora nagy?)
Én 5 literes lábosban főzöm, kb. 2 liter vizet öntök rá.
Ebbe megy 2 nagy vöröshagyma egészben, 3-4 NAGY répa, 3-4 zöldség (gyökér), 1 karalábé, 1 zeller (gumó, nem túl nagy) vagy 4-5 angolzellerszár, 1 egész paprika és paradicsom, ill. szeretjük a krumplit, 1-2 db abból is egészben, kisebbek. Minden esetben teszek bele 3-4 szál zellerzöldet is. + 4-5 egész bors.
Ha eddig vegetát használtál, akkor abban volt cukor (nézd csak meg az összetevőket), tehát kell a levesbe egy csipet cukor is.
A zöldségnek kell, hogy legyen íze - még télen is van, akkor is csak a paradicsom rossz. Kérdés, hogy milyen íze van, mert én jártam úgy, hogy keserű volt a répa meg a zöldség.
Valószinüleg túl sok vizet és túl kevés zöldséget használtál, meg füszerekröl sem irtál hogy tettél vona bele a són kivül. (Zeller meg bors eleve alap a húslevesben!)
Én 3 liter leveshez kb 1 kg húst/csontot veszek, ehhez két fej hagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, fél kg sárgarépát, fél kg petrezselyemgyökeret, negyed kg zellert, 1 szál pórét. Füszerként mindent liter vizhez 1 teáskanál sót, 3-4 szem fekete borsot, 3-4 szem szegfüborsot, kevés gyömbért teszek, és ha kell, még késöbb utánaizesitem.
És igenis az a másik, hogy megszoktad az ételizesitö izét és AZT hiányoltad belöle. Ugyanis annak annyira mesterséges ize van, hogy mellette semmilyen természetes iz nem érzödik rendesen, ezen kivül az izérzékelö receptorokat is elállitja. Éppen ezért érzel csak enyhén izesitett vizet - aki nincs hozzászokva az izfokozókhoz, az rendesen érezte volna (feltéve, hogy nem túl sok vizet használtál.)
Akkor lehet, hogy mégis sok vízzel főzöm a levest. Pedig valóban nagyon sűrűnek hat.
Nem tudom hány literes a fazék, de egy három literes fazék szokott tele lenni a levével leszűrés után, és egy kb. szintén három literes lehet a műanyag, ami tele lesz a hússal és zöldségfélékkel.
Mindig így járok, hiába próbálkozok, hogy csak sót rakjak bele, nem elég jó ízű a bele főzött dolgoktól, rakni kell még bele ételízesítőt.
Legalább három órán keresztül szoktam főzni.
Három hatalmas répát ( vagy több kicsit ), két hatalmas zöldséget ( vagy több kicsit ), egy közepes vhagymát, egy karalábot, egy zellert ( ez most kimaradt ) szoktam rakni bele. Ezeken kívül ha van itthon, most volt, egy negyed kelkáposzta, most fél paradicsom, fél paprika, egy hatalmas krumpli van benne. Ja, és zöldségzöldje. Plusz a hús szokott bele menni, nem tudom kilóra mennyi.
Akkor legközelebb még kevesebb vízzel próbálkozok.
Kár, hogy a zellert most kihagytad, mert nagyon karakteres, finom íz mind a húslevesben, mindpedig a gulyásban.
Én, ha túl nagyot kapok, akkor lefagyasztom hasábokra vágva egy részét. és a zellerzöld is fontos bele.
nagyon jól írta az, aki a cukrot említette. egy jó fazék levesbe, én is szoktam 2 mokkacukrot tenni.lágyatja az ízeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!