Rengeteg almából milyen ételt készítenétek?
TÚRÓS-ALMÁS FINOMSÁG
Hozzávalók 15 szelethez: 45 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl tejföl, 1,2 dl tej, 8 db nyári alma, 9 evőkanál olaj, 1 zacskó sütőpor, 2-3 dkg vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 evőkanál mazsola, a tepsi kikenéséhez margarin.
Elkészítés: A mazsolát meleg vízbe áztatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. Hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, az egyik tojást, a tejet, az étolajat, a cukrot és a vaníliás cukor felét. Robotgéppel sima tésztává keverjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gömbölyű felét késsel több helyütt, párhuzamosan bevagdossuk, citromlével megcsepegtetjük. A tejfölt kikeverjük a maradék tojással és a maradék vaníliás cukorral. Margarinnal kikenünk egy kb. 22x32 cm-es tepsit. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. Kirakjuk a gyümölccsel, leöntjük a tojásos tejföllel, majd megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 óra hosszat sütjük. A sütési idő második felében a tészta szélét alufóliával befedjük, nehogy megégjen. Rácsra téve kihűtjük.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 nagy alma
15 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál fahéj
3 szem tört szegfűszeg
csipet só
4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt
2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj
10 szem dióbél
2 evőkanál törött mandula
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le, és a cukorral jól keverd el. Add hozzá a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverd, amíg habos, egynemű masszát nem kapsz. Fahéjjal,
szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezd, majd add hozzá a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancshéjat, a diót és a mandulát. Vajazz ki egy szögletes, hosszúkás formát, hintsd meg liszttel, az almás masszát simítsd bele, és takard le alufóliával. Tedd előmelegített, forró sütőbe, és a lángot azonnal mérsékeld közepesre. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrizd, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón borítsd deszkára, és hagyd tejesen kihűlni. Ha már hideg, csomagold alufóliába, és tartsd hűvös helyen. Sokáig elálló sütemény, kínáld tea vagy kávé mellé.
Almás fahéjkocka
Hozzávalók:
4 tojás
5 evőkanál porcukor
8 dkg vaj
6 evőkanál tej
6 evőkanál finomliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só
4 savanykás alma
20 dkg sárgabaracklekvár
a tetejére kevés fahéjas porcukor
a tepsihez vaj és liszt
Kenj ki vajjal egy szögletes, hosszúkás tepsit, és szórd be liszttel. A tojássárgákat fehéredésig keverd a cukor felével és a sóval, majd apránként add hozzá a tejet, felváltva a sütőporral elkevert liszttel. Ezután csorgasd bele az olvasztott, de már nem forró vajat és a fahéjat. A tojások fehérjéből a megmaradt cukorral verj kemény habot, majd óvatosan forgasd bele a vajas masszába. A tésztát simítsd bele a kikent tepsibe, és az előmelegített forró sütőbe tolva úgy süsd meg, mint a
piskótát. Varázsolj gőzmentes sütőt egy a sütőajtóra rácsukott hurkapálcával. 10 perc múlva mérsékeld a lángot, majd süsd a tésztát szép sárgára. Közben az almákat héjastól csumázd ki, és vágd szeletekre. Ha megsült, borítsd sütőlemezre, és a tetejét kend be vékonyan a lekvárral. A tetejét rakd meg az almaszeletekkel, és hintsd meg kevés fahéjas cukorral. Éppen csak annyi időre tedd vissza a sütőbe, hogy az alma kissé megszínesedjen, de még ne roskadjon össze.
Almás krémes piskóta
Hozzávalók:
A piskótához:
7 db tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
1 kg savanykás alma
Egy közepes tepsi alját béleld ki alufóliával, kissé zsírozd meg, az almát hámozd meg, és szeld vékonyra. Az almát terítsd az alufóliára.
A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd tedd bele a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából öntsd a felét az almára, a másik felébe pedig keverj 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot. Öntsd rá a sárga masszára, egy kicsit rázd össze, és süsd körülbelül 30 percig.
Ha kisült, borítsd deszkára úgy, hogy az almás fele legyen felül.
Almás krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl
A krémhez:
2 tojás
1/2 liter tej
2 vaníliapuding
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg margarin
A töltelékhez:
1,5 kg alma
2 evőkanál vaj
10 dkg cukor
1/2 mokkáskanálnyi fahéj
A tészta alapanyagait gyúrd össze, oszd három részre, és süss belőle vékony, négyszögletes lapokat. A pudingporhoz keverj 2 evőkanál cukrot, fokozatosan add hozzá a tejet, főzd sűrűre, és keverd bele a tojásokat. A krémet hagyd hűlni. Az almát reszeld meg, és vajon addig párold, amíg elfő a leve, majd ízesítsd cukorral, fahéjjal. A krémhez a margarint keverd habosra a cukorral, majd keverd össze a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot tegyél vissza a tepsibe, kend rá a krémet, tedd rá a másik lapot, halmozd rá az almatölteléket, és fedd be. Egy napig hagyd állni, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt vágd négyszögletes szeletekre.
almás pitét és almás palacsintát! hm...
Amúgy lehet hússal is együtt sütni vagy almalevest csinálni.
hát pedig én bepróbálkoznék vele.. tuti viszik!
amúgy almáspite, almalekvár, sült alma, almapuding..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!