Mennyi ideig és hány fokon kell sütni a sertés karajt?
Egy vékonyabb, fiatalabb hosszúkarajt, ami még elő is volt sütve, és letakarva simán lehet 200 fokon sütni, annak elég 35-40 perc is, egy nagy, széles, tömör rövidkarajt, amit pl. 120 fokon akarsz fedő nélkül, gőzös sütőben sütni, az meg 3 óra.
Úgyhogy pont addig kell sütni, amíg meg nem sül, azon a hőmérsékleten, ami illik az általad választott módszerhez, illetve az adott hús jellemzőihez.
" 1 kg egy óra,"
Ezt még nem próbáltam így, ez tényleg működik?!
Mármint... egy karaj, az hosszában nagyobb, ha nehezebb. Vagy hogy mondjam...
Szóval egy fél kiló karaj, mondjuk 20 cm, 1 kg, meg 40 cm.
De a vastagsága, ugyanakkora marad!
Ami azt is jelenti, hogy a maghőmérséklete pont ugyanúgy melegszik egy fél kilósnak is, mint egy 2 kilósnak! Mitől sül meg negyed annyi idő alatt?
Vagy mondjuk ha egy 60 cm-es karajt ketté vágok, azt dupla annyi ideig kell sütni, mint ha 4 felé vágnám?
Nehezen tudom elképzelni, ugyanaz a karnyi vastagságú hús, ami pont ugyanolyan gyorsan melegszik fel belül, akkor is, ha egyben van, akkor is, ha 4 felé vágom.
Hát, nem tudom, jó nagy hülyeségnek hangzik ez az 1 kg 1 óra...
3-as: ez régi irányszabály, természetesen nem abszolút pontos, de saccolni lehet vele. Ha 1 kg hús esetén 45 perc múlva teszteled, fiatal hús esetén más lehet puha, idösebbnél meg esetleg kell még egy, de arra jó, hogy nem nyitogatják a sütöt 10 percenként, minden kinyitáskor ugyanis kimegy a göz meg a meleg egy része és a hús nem tud sülni rendesen.
Lehet ezzel vitatkozni, meg magyarázni mindenféle módon, a lényeg, hpgy ez bevált tapasztalat, kiindulásnak, irányadásnak mindenképpen jó.
A karajnak a vastagsága számít, egy vastagabbat tovább, egy vékonyabbat rövidebb ideig kell sütni. Én 155-160 fokon 60-80 percig szoktam sütni, párával. Ezekkel a paraméterekkel megsül, omlós lesz, lehűlve lehet szeletelni, de ki nem szárad.
"1 kg egy óra"
Gyakran 10-12 Kg-t is sütök egyszerre, (hártyázva, egy egész karaj háromba vágva), és az is elkészül egy bő óra alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!