Hogyan mérjem a főtt ételek kalóriatartalmát?
Sziasztok! Fogyúkúrázom, és emiatt mérem, hogy hány kalóriát eszek egy nap. Tisztában vagyok vele, hogy a hozzávalókat mindig nyersen mérjük, de most valamiért összekeveredtem a számolásban.
Burgonyapürét akartam készíteni.
Kimértem 320 gramm nyers krumplit, miután megfőtt hozzáadtam 50 gramm tejet.
2 adagra akartam osztani az ételt, viszont amikor rátettem a mérlegre az egész adagot, 330 grammot mértem, és ezt feleztem meg, tehát 165 gramm lett egy adat. Az én számolásom szerint 1 adagban így 135 kalória van, a kalóriabázis viszont 121 kalóriát ír. Melyik számolás a hiteles?
A 135 kcal-t úgy kaptam eredményül, hogy az általam szedett 165 grammot megszoroztam az étel kalóriatartalmával, ami 271 kcal, majd elosztottam a kész étel súlyával, ami 330 g.
165*271/330.
Viszont a 271 kalória a nyers krumplira vonatkozik, nem a főttre.
De várj... én ezt a kérdést úgy értelmezem, hogy a kalóriabázisban beírtad receptként a hozzávalókat, és ott a kalóriabázis más kalóriaértéket generált a végén a te saját receptedhez, vagyis más értékeket kalkulált, mint amit te kaptál kézzel számolva. Nem tudom, hogy ezt így értetted, vagy pedig ezalatt azt érted, hogy ha rákeresel a burgonyapürére, akkor a kidobott recepteknek más a kalóriatartalma mint a tiédnek? Mert nyilván nagyon sok recept van a kalóriabázis rendszerében, és pont ezért az a legjobb, ha te az ételeidet mind felviszed egyénileg, mert ha más által készített étel kalóriaértékével számolsz, akkor lehet nagyon mellélőhetsz, még akkor is ha ugyanazokat az alapanyagokat használat fel. Pláne hogy nagyon sokan nem számolnak elpárolgást sem, szóval egy csomó a kalóriabázis rendszerében levő recept 100 grammra vetített kalóriaértéke alapból kamu, mert nincs levonva az elpárolgás.
Elnézést ha csak én kavarok itten, de mivel alapból azt kérdezted, hogy a te vagy a kalóriabázis számolása a valós, ezért én alapból máshogy értelmeztem a kérdést, de aztán a válaszok elbizonytalanítottak. :D
320 gramm krumoli + 50 gr tejfol = 370 gramm
320 gramm krumpli + 50 gramm tejfol - 40 gramm elparolgas = 330 gramm (ezt kaptad te)
A lenyeg hogy a 330 grammnyi pürédben ami összesen 370 gramm hozzávalóból keletkezett, annyi kalória van mint a 320 gramm nyers krumpliban plusz az 50 gramm tejfolben. Ez neked kifove lett 320 gramm.
A nyers hozzavalok kaloriatartalmat ketto fele osztva kapod a fel adag krumplipure kaloriatartalmat.
Van egy picit jobb modszer, amiben a kaloriabazis szuper. Tudsz hozzaadni receptet es ugye oda a ket hozzavalot. Illetve egy elpárolgás nevű hozzávalót. Esetedben itt minusz 40 grmamm. Bármilyen receptet csinálsz, mérd le készen. Ha több lett mint az összetevők, adj hozzá vizet. Ha kevesebb, akkor minusz jellel adj hozzá elpárolgást. Így a kalóriabázis által mutatott értek is helyes lesz. Tehát a püréd esetében a 165 gramm kesz krumplipure kaloriatartalma pont ugyanannyi lesz mint a 25 gramm tejfol + 160 gramm krumpli.
Ha nem lett ertheto nyugodtan irj ram es megprobalom mashogy
Olvasd már végig a kérdést legalább!
A kérdezö FÖTT ételekröl kérdez, de NYERSEN mérte az alapanyagokat!
Szia. Ha csak 2 felé osztod az ételt, szerintem az a legegyszerűbb, ha az egész főtt adagból, amit lemértél és 330gramm, kiveszed a felét lemérve, 165grammot. Ha csak 2 hozzávalód van, ezeknek nyersen add össze a kalória tartalmát és oszd 2felé, az pont a fele, tehát 1 adagod
Például:
100g burgonya 77kaloria -> 320g burgonyád 246 kaloria
1,5%-os tej 100ml 44kaloria-> 50ml tejed 22kalória
Tehát az össz ételed: 246+22=268 kaloria
Amit ha 2 felé osztasz: 134 kalória
A te számolásod a jó, és így párolgást se kell mérned, ha egyenlő részekre osztod az ételt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!