Tényleg ilyen nagy a különbség a száraz és főtt tészta kalóriatartalma között?
Ez a weboldal szerint a főtt tésztának kevesebb mint fele akkora tápértéke van mint a száraznak.
Kb 100 grammot akarok hozzáadni az étrendemhez hogy egy kis kalóriatöbbletben legyek,ilyenkor a száraz vagy főtt tészta értékét számoljam?Ugyanúgy menjen mint a csirkénél hogy a sütés előtti értéket nézzük?
Lemérsz szárazon annyi tésztát, amennyit megszeretnél enni, kifőzöd és ennyi.
250g szárazból lesz Pl.: 800g főtt, ez után kiszámolod hogy mennyi kalória van 100g-ban és kész.
"Ez a weboldal szerint a főtt tésztának kevesebb mint fele akkora tápértéke van mint a száraznak."
/100 gramm alapon a víz miatt
2.3-2,4-es "szorzóval" számoltak azaz hogy az eredeti tömeg 130%-ának megfelelő vizet köt meg.
Biztosabb a nyers mennyiséget számolni (a mérleget sem koszolja, nagyon, illetve a vízmegkötés csak kb érték)
Semmi nincs elírva, egyzerüen csak az történt, hogy 100 g nyers tészta megföve pl. 250 g lett, mert 150 g vizet felvett. A kalóriaérték nem változott, csak a súly, az eredeti 360 kcal-t most el kell osztani 2,5-tel, hogy megkapd, mennyi van 100 g fött tésztában.
Viszont a fött tészta adatai nem egyértelmüek, mert van, aki alig fözi meg és a 100 g-ból lesz 200 g fözz, meg van, aki szétfözi és ugyanannyi nyersböl 300 g lesz, mire megfö.
Ezért kell mindig a nyers tésztával számolni, ha pontos adatokat akarsz.
A főzés során vizet vesz föl a tészta. Amennyi tésztát beraksz a lábasba a főzés elején, annak a kalóriatartalma nem változik, de mikor kiszeded, nehezebb lesz. Ezért a főttnek 100 g-jára már kevesebb kcal jut. (Ennek a fordítottja játszódik le pl. a gyümölcsök aszalásánál: 100 g aszalt szilva sokkal több kcal, mint 100 g friss.)
Ha nem akarod adagonként főzni a tésztát, mert mondjuk egy egész családra főzöl, akkor egyszer mérd le, hogy neked adott mennyiségű száraz tésztából mennyi főtt tészta lesz. Onnan már vissza tudod számolni, hogy a te főtt tésztádban mennyi kalória van.
Használhatod a netes főtt tészta adatokat is, csak ha te egy kicsit másképpen főzöd a tésztát, akkor az csalni fog valamennyit. Nem biztos, hogy sokat, te tudod, hogy mennyire akarsz precízkedni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!