Egy adag főtt ételnek (mondjuk 300 g paprikás krumpli) hogyan tudom kiszámolni a kalóriatartalmát?
Ha tudod mit tettél bele akkor kb-re beírod ugyanis tök mindegy midből mennyit tettél bele 100grammra a kalória értéke nem fog változni ha pl 3kg krumplival csináltad is annyi lesz mintha 1kg krumplival csináltad volna.
Szóval nyugodtan kitudod számolni úgy ha tudod mit tettél bele.
Egyébként én ilyenkor keresek a kalóriabázisba olyan elmentett receptet amiben ugyanazokkal csinálta amivel én és akkor úgy írom be grammra mennyit ettem. Sokszor volt, hogy kiszámoltam fölöslegesen saját magam és ugyanazt az értéket kaptam ami már el volt mentve. Szóval ennyire nem kell túlkomplikálni ha egy elmentett receptet használsz is jó ha megnézed, hogy kb ugyanazokkal volt csinálva mint amivel te is csináltad.
Köszi mindkettőtöknek.
Azt nem is tudtam, hogy azt is meg lehet nézni, hogy mivel készult az adott recept. Mert ugyan olyat talaltam, hogy paprikas krumpli, de pl kerdes, hogy a keszijoje tett-e alá bacont vagy sem, vagy fozott -e bele virslit vagy sem. Mert ezek pl eltolhatjak rendesen az értékeket.
Nekem van a konyha falán egy táblázat a lábasok súlyával, pont erre a célra :-) A gyakran főzött receptjeimet lemérem 1x, de utána is hígabb meg sűrűbb lesz, mikor hogy, de onnantól az első mérést használom.
Ha nem mérted le, akkor becsüld meg, mennyi vizet tettél bele, és vonjál le mondjuk 10% párolgási veszteséget. Nyilván nem lesz pontos, de jobbat most nem tudsz.
7-essel értek egyet, de most ebben az 1 esetben akkor sem lesz baj, hogyha körülbelülien írod be, emlékezetből, hogy miből mennyi volt.
Legközelebb az a lehető legpontosabb, ha leméred a nyers hozzávalókat, s azoknak a kalóriaértékeivel számolsz, majd leosztod az összeget annyival, ahány adagra osztod.
Ha nem szigorú a diétád és használsz valami applikációt az adatok rögzítésére ( pl én a Yaziot ajánlom,itt van olyan opció hogy recepteket adhatsz hozzá), akkor egy másik, kicsivel "lustább" opció, hogy legközelebb leméred, hogy 1 ételhez te átlagosan miből s mennyit teszel, és legközelebb is ha ehhez hasonló mennyiségeket használsz, használhatod a régebben lemért adatokat.
A nyers alapanyagokat leméred, és kiszámolod a kalóriatartalmát.
Amikor kész, az egészet leméred újra, ennek lesz ugyanannyi kalóriája, mint amennyi az alapanyagoknak van.
A kész súlyból és az összes kcal-ból ki tudod számolni 100 g kalóriaértékét, ebböl pedig az egy adagot lemérfe ki tudod számolni annak a kcal-értékét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!