A pizzatészta kelésében van szerepe a cukornak?
A recept úgy írja, hogy a liszt harmadát keverjük össze vízzel, élesztővel, és egy teáskanál cukorral. Ezután hagyjuk 1 órát kelni, majd egy éjszakár hűtőbe megy a cucc, másnap pedig a liszt maradék kétharmadát hozzákeverjük, és 4 órát hagyjuk állni.
Na én a cukrot kihagytam, de most fog pihenni a tészta egy éjszakát. Azon kívül, hogy kicsit édesítjük a tésztát, van szerepe a cukornak? Elég ha holnap feloldom egy pici vízben, és hozzákeverem a többi liszttel, vagy így már más lesz az egész tészta kelés?
"Természetesen cukor nélkül is lehet kelt tésztát készíteni élesztővel, de akkor az elején lévő robbanás-szerű szaporodás elmarad, és a tészta lassan egyenletesen kel a hőfok függvényében."
És ÉPPEN EZÉRT lesz SOKKAL JOBB tészta szerkezete, íze, állaga!
"És ÉPPEN EZÉRT lesz SOKKAL JOBB tészta szerkezete, íze, állaga!"
Sosem gondoltam, hogy az első kelesztés után van aki NEM dolgozza át a kelt tésztát...
A cukornak az a szerepe, hogy maradjon ki belőle! :)
Hideg összetevők, liszt, víz, só, és nagyon kevés élesztő, hosszú kelesztési idő. A Pizza App-al lehet arányokat számoltatni. Sütni meg csak mindél rövidebb ideig, lehetőleg pizza kemencében!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!