Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A pizzatészta kelésében van...

A pizzatészta kelésében van szerepe a cukornak?

Figyelt kérdés

A recept úgy írja, hogy a liszt harmadát keverjük össze vízzel, élesztővel, és egy teáskanál cukorral. Ezután hagyjuk 1 órát kelni, majd egy éjszakár hűtőbe megy a cucc, másnap pedig a liszt maradék kétharmadát hozzákeverjük, és 4 órát hagyjuk állni.


Na én a cukrot kihagytam, de most fog pihenni a tészta egy éjszakát. Azon kívül, hogy kicsit édesítjük a tésztát, van szerepe a cukornak? Elég ha holnap feloldom egy pici vízben, és hozzákeverem a többi liszttel, vagy így már más lesz az egész tészta kelés?



2022. szept. 19. 21:13
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
77%
A cukor az élesztő startere, a szaporodás beindulásában segít. A cukor egyszerű szénhidrát. Könnyebben felhasználja az élesztő a cukrot, mint a liszt keményítőjét, ami összetett szénhidrát. Ha a tészta jól ki van dagasztva, és olyan hosszú kelési idők vannak, amiket itt írtatok, akkor a néhány deka friss élesztőhöz adott 1 teáskanálnyi cukor nyom nélkül eltűnik a tésztából, az élesztő mindet megeszi szaporodás közben, és a tészta végső ízét nem befolyásolja. Természetesen cukor nélkül is lehet kelt tésztát készíteni élesztővel, de akkor az elején lévő robbanás-szerű szaporodás elmarad, és a tészta lassan egyenletesen kel a hőfok függvényében.
2022. szept. 20. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
47%

"Természetesen cukor nélkül is lehet kelt tésztát készíteni élesztővel, de akkor az elején lévő robbanás-szerű szaporodás elmarad, és a tészta lassan egyenletesen kel a hőfok függvényében."


És ÉPPEN EZÉRT lesz SOKKAL JOBB tészta szerkezete, íze, állaga!

2022. szept. 20. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
69%

"És ÉPPEN EZÉRT lesz SOKKAL JOBB tészta szerkezete, íze, állaga!"

Sosem gondoltam, hogy az első kelesztés után van aki NEM dolgozza át a kelt tésztát...

2022. szept. 21. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:
63%

A cukornak az a szerepe, hogy maradjon ki belőle! :)

Hideg összetevők, liszt, víz, só, és nagyon kevés élesztő, hosszú kelesztési idő. A Pizza App-al lehet arányokat számoltatni. Sütni meg csak mindél rövidebb ideig, lehetőleg pizza kemencében!

2023. márc. 24. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!