Bevált pizzatészta receptet instant élesztővel?
Pizzaliszt, víz, extra szűz olívaolaj, csipet só.
A víztartalom legyen 60-65% és gyúrás közben ne adj hozzá lisztet (elrontja az arányt).
Élesztőből akár a teljes tasakot hozzá lehet rakni.
Olívaolajból mehet bele 2-4 evőkanál kilónként.
Amikor már nem tapad a kézhez, akkor jó. 1 óra pihentetés, rövid gyúrás, 15 perc pihentetés.
Formázáskor már mehet alá bő liszt.
1 kg lisztből így 4 közepes vékony kijön, ha vastagságban szereted, akkor több alapanyag vagy kilónyi adagból csak 2-3-at kell csinálni.
A langyos vizet elkevered cukorral, élesztővel, olíva olajjal, és hagyod pár percig állni. A lisztet a gyúródeszkára szitálod, hozzáadod a sót, kissé összekevered vele, és egy mélyedést csinálsz a közepén.
Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntöd, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozod bele a lisztet.
Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytazod lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrod, míg szép homogén tésztát kapsz.
Egy lisztezett tálba teszed, tetejét is kissé meglisztezed, nedves konyharuhával letakarod, és hagyod, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
Ekkor kiborítod a lisztezett deszkára, és átgyúrod újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
Kettőbe osztod, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnél, tovább dolgozol vele.
Kinyújtod kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre teszed és hagyod így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkened, tetszőleges feltétet pakolsz rá.
Majd a lehető legnagyobb hőfokon előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütöd.
"A jó tészta lényege a magas víztartalom."
Ez egy alapvető tévedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!