Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bevált pizzatészta receptet...

Bevált pizzatészta receptet instant élesztővel?

Figyelt kérdés
2022. márc. 21. 02:12
 1/8 anonim ***** válasza:
43%

Pizzaliszt, víz, extra szűz olívaolaj, csipet só.


A víztartalom legyen 60-65% és gyúrás közben ne adj hozzá lisztet (elrontja az arányt).


Élesztőből akár a teljes tasakot hozzá lehet rakni.


Olívaolajból mehet bele 2-4 evőkanál kilónként.


Amikor már nem tapad a kézhez, akkor jó. 1 óra pihentetés, rövid gyúrás, 15 perc pihentetés.


Formázáskor már mehet alá bő liszt.


1 kg lisztből így 4 közepes vékony kijön, ha vastagságban szereted, akkor több alapanyag vagy kilónyi adagból csak 2-3-at kell csinálni.

2022. márc. 21. 02:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
43%
Telefonról hülyén tudok írni, de remélem érthető. Igazából az összes recept nagyjából ez, csak az arányok mások. Ki hogyan szereti csinálni. A jó tészta lényege a magas víztartalom.
2022. márc. 21. 02:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
46%
Csakis Jamie Oliver tésztája oregánósan begyúrva! :)
2022. márc. 21. 06:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
21%

A langyos vizet elkevered cukorral, élesztővel, olíva olajjal, és hagyod pár percig állni. A lisztet a gyúródeszkára szitálod, hozzáadod a sót, kissé összekevered vele, és egy mélyedést csinálsz a közepén.

Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntöd, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozod bele a lisztet.

Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytazod lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrod, míg szép homogén tésztát kapsz.

Egy lisztezett tálba teszed, tetejét is kissé meglisztezed, nedves konyharuhával letakarod, és hagyod, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).

Ekkor kiborítod a lisztezett deszkára, és átgyúrod újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.

Kettőbe osztod, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnél, tovább dolgozol vele.

Kinyújtod kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre teszed és hagyod így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkened, tetszőleges feltétet pakolsz rá.

Majd a lehető legnagyobb hőfokon előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütöd.

2022. márc. 21. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
34%

"A jó tészta lényege a magas víztartalom."

Ez egy alapvető tévedés.

2022. márc. 21. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, de miben tévedés? A pizzatészta lényegében kenyértésztán alapszik és a kenyértésztának eleve a hidratáltság az egyik jellemzője. De egyébként nyugodtan próbáld végig a receptet 50-60-70%-os hidratáltsággal és meglátod, hogy mennyire markáns a különbség. Az alapvető tévedés az szokott lenni, hogy gyúrás közben szórják hozzá a lisztet, hogy megszűnjön a ragacsossá, csak éppen ezzel a tészta hidratáltságát is elrontják. A ragacsosság szépen megszűnik gyúrás közben, ahogyan kialakulnak a glutén láncok. Persze a liszt minősége is számít.
2022. márc. 21. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Én Nagyi Titka kenyérlisztből szoktam csinálni. Aki szereti a vastag tésztás pizzát, annak ajánlom, hogy próbálja ki ezzel.
2022. márc. 22. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
23%
Elmész a pennybe és megveszed a gyorsfagyasztott pizzát 500Ft-ért, és veszel még egy élesztőt is 45Ft-ért, aztán megsütöd a pizzát az élesztőt meg elteszed a szekrénybe.
2022. márc. 23. 02:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!