Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudom kinyújtani a...

Miért nem tudom kinyújtani a pizzatésztát?

Figyelt kérdés

Akárhogy nyújtom, sodrófával vagy kézzel, mindig visszaugrik, mintha gumiból lenne.


Ezt a receptet követtem:

[link]


Lehet még valamit kezdeni vele? Legközelebb máshogy csináljam?


2022. aug. 27. 20:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%

Nézd, ha visszaugrik akkor nem kelt meg jól vagy nem elég olajos a tészta.


Én az alábbiak szerint csinálom. (Ez egy pizzéria receptje a 30cm-s pizzára.)


23 dkg liszt

2 kanál olaj (tésztába)

2g porélesztő

fűszerek: csipet só, bors, fokhagyma granulátum és piros paprika


+ 130-140 ml langyos víz


Miután összeállt egy kiolajozott műanyag edénybe kell tenni és fontos, hogy a tészta felületét is kend meg olajjal ecset segítségével. Keleszted mondjuk 15 percet és tökéletesen nyújtható és formázható. Kézzel könnyedén ki tudom nyújtani kb 20 másodperc alatt a formában.

2022. aug. 27. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Én sima, felfuttatott élesztővel csináltam, minimum egy óráig kelt. Fél kiló liszthez 3 dl víz ment, olaj is került bele és rá is. Először deszkán nyújtófával próbálkoztam, utána a tepsibe akartam kézzel belenyújtani, de mintha gumiból lenne.
2022. aug. 27. 20:44
 3/12 anonim ***** válasza:
80%
Nem lehet hogy tuldagasztottad a tesztat es tul aok siker alakult ki?
2022. aug. 27. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Tíz percig dagasztottam, kelesztés után még átgyúrtam kicsit.
2022. aug. 27. 20:55
 5/12 anonim ***** válasza:
61%
Túldagasztottad
2022. aug. 28. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem az olajtól lesz nyúlós, hanem a magas víztartalomtól és a jó élesztőtől. Olaj azért kell csak bele, hogy ne tapadjon le sütésnél.


A probléma szerintem az élesztőben vagy a liszt minőségében keresendő. Esetleg túl van lisztezve.

2022. aug. 28. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
78%
2022. aug. 28. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Élesztőből van jobb minőségű? Én mindig az elterjedt barna kockát (talán Budafoki a márkája) szoktam venni. Más ételhez, pl. knédlihez tökéletes, szépen felfújja a tésztát. Lisztből mi a jó? BL55-össel próbálkoztam eddig.
2022. aug. 28. 14:56
 9/12 anonim ***** válasza:
78%
Nem az èlesztő meg a liszt a baj (bár kenyérliszt javíthat), hanem nem szabad 10-15 percig dagasztani
2022. aug. 28. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha felfújja, akkor jó az élesztő. Viszont a BL55 nem pizzához való. A legközelebb, ami az olasz liszthez hasonlít, az az ún. pizzaliszt, avagy 00-ás típusú liszt.


A másik amivel el lehet rontani a tésztát, az az, hogy gyúrásnál telibe szórják liszttel, így akaratlanul is lecsökkentik a víztartalmát. A profi helyeken kukoricalisztet használnak a ragacsosság csökkentéséhez vagy eleve kártyával kezelik a tésztát. Fa gyúródeszka nem alkalmas pizzakészítéshez.


És egyébként igen, nem dagasztani kell a pizzatésztát, hanem gyúrni. Sajnos sok recept kering a neten, ami dagasztásként hivatkozik a gyúrásra.

2022. aug. 28. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!