Miért nem tudom kinyújtani a pizzatésztát?
Akárhogy nyújtom, sodrófával vagy kézzel, mindig visszaugrik, mintha gumiból lenne.
Ezt a receptet követtem:
Lehet még valamit kezdeni vele? Legközelebb máshogy csináljam?
Nézd, ha visszaugrik akkor nem kelt meg jól vagy nem elég olajos a tészta.
Én az alábbiak szerint csinálom. (Ez egy pizzéria receptje a 30cm-s pizzára.)
23 dkg liszt
2 kanál olaj (tésztába)
2g porélesztő
fűszerek: csipet só, bors, fokhagyma granulátum és piros paprika
+ 130-140 ml langyos víz
Miután összeállt egy kiolajozott műanyag edénybe kell tenni és fontos, hogy a tészta felületét is kend meg olajjal ecset segítségével. Keleszted mondjuk 15 percet és tökéletesen nyújtható és formázható. Kézzel könnyedén ki tudom nyújtani kb 20 másodperc alatt a formában.
Nem az olajtól lesz nyúlós, hanem a magas víztartalomtól és a jó élesztőtől. Olaj azért kell csak bele, hogy ne tapadjon le sütésnél.
A probléma szerintem az élesztőben vagy a liszt minőségében keresendő. Esetleg túl van lisztezve.
Ha felfújja, akkor jó az élesztő. Viszont a BL55 nem pizzához való. A legközelebb, ami az olasz liszthez hasonlít, az az ún. pizzaliszt, avagy 00-ás típusú liszt.
A másik amivel el lehet rontani a tésztát, az az, hogy gyúrásnál telibe szórják liszttel, így akaratlanul is lecsökkentik a víztartalmát. A profi helyeken kukoricalisztet használnak a ragacsosság csökkentéséhez vagy eleve kártyával kezelik a tésztát. Fa gyúródeszka nem alkalmas pizzakészítéshez.
És egyébként igen, nem dagasztani kell a pizzatésztát, hanem gyúrni. Sajnos sok recept kering a neten, ami dagasztásként hivatkozik a gyúrásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!