Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség a lángostészta...

Mi a különbség a lángostészta és a pizzatészta között?

Figyelt kérdés

2022. jún. 20. 11:02
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A lángostészta könnyebb
2022. jún. 20. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A lángos tészta lágyabb, ("hidratáltabb") magyarul több benne a víz, jóval több.

A lángos tésztánál nem jelent problémát, ha kicsit olajosabb.

Általában 2 út van, hogy dolgozunk egy kelt tésztával, hogy ne ragadjon, lisztesen, vagy olajosan. Pizzatésztával általában lisztesen (úgy nyújtjuk pl,) lángos tésztával végig olajos közegben, olajozott felülettel kelesztjük, olajos kézzel húzzuk, (nyújtjuk).


A lángos tészta "gyorsabb" és ez néhány más dolgot is befolyásol.

A lángostésztát jellemzően bedagasztjuk, kelesztjük, nyújtjuk, sütjük.

A pizzatésztát is lehet ilyen "gyorsan" csinálni, de éttermekben, pizzériákban ez egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt nem is cél!


Ugyanis egy jó pizzatésztánál az érlelési idő is kulcsfontosságú, ami nem keverendő össze a kelesztési idővel, pontosabban időben mehet a 2 folyamat párhuzamosan, de más folyamatok játszódnak le kelésnél, és érlelésnél.

Az érlelési idő 3-12 óra is lehet!

3-12 óra érlelési idő alatt viszont túlkelne a tészta, lángostésztához méretezett élesztő mennyiség mellett!

Tehát egy további különbség, ha mondjuk rászánsz a pizza tésztára egy 6 órás érlelési időt, hűtőben, kontrollálva a kelést, hogy élesztőből akár tized annyi is elég!


További különbség lehet (bár nem túl jelentős) a liszt minősége, pontosabban milyensége, hisz kategórián belül mind közt van jó minőségű.

Egy jó minőségű bl55 általában mindkettőhöz jó, de:

lángos tésztához tökéletes egy jó bl55, de adott esetben ízléstől függően lehet keverni némi bl80-nal.

A pizzatészták "szentgrálja" elvileg a 00-s liszt, más kóddal bl51, gyakorlatilag viszont ez hülyeség, meg is tudom magyarázni miért, de most ez ide túl hosszú lenne.

A lényeg, hogy pizzatésztához az alap a bl51 (duplanulla) vagy kiváló minőségű bl55, és esetleg ki lehet egészíteni bff-el, azaz némi rétes liszttel.

Bocs, ha túlkomplikáltam...

2022. jún. 20. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Hűha, 2-es, te vérprofi lehetsz! Köszönöm a részletes választ! Megkérdezhetem, hogy mi a foglakozásod?
2022. jún. 20. 13:04
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Pedig se pizzás, se lángosos nem vagyok...:) Nem ebben vagyok jó.

Egy sehol nem jegyzett szimpla szakács vagyok. :)

(csak hát csinálom egy pár évtizede, aztán a koszon kívül ragadt rám pár dolog.:))

2022. jún. 20. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!