Mi a különbség a lángostészta és a pizzatészta között?
A lángos tészta lágyabb, ("hidratáltabb") magyarul több benne a víz, jóval több.
A lángos tésztánál nem jelent problémát, ha kicsit olajosabb.
Általában 2 út van, hogy dolgozunk egy kelt tésztával, hogy ne ragadjon, lisztesen, vagy olajosan. Pizzatésztával általában lisztesen (úgy nyújtjuk pl,) lángos tésztával végig olajos közegben, olajozott felülettel kelesztjük, olajos kézzel húzzuk, (nyújtjuk).
A lángos tészta "gyorsabb" és ez néhány más dolgot is befolyásol.
A lángostésztát jellemzően bedagasztjuk, kelesztjük, nyújtjuk, sütjük.
A pizzatésztát is lehet ilyen "gyorsan" csinálni, de éttermekben, pizzériákban ez egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt nem is cél!
Ugyanis egy jó pizzatésztánál az érlelési idő is kulcsfontosságú, ami nem keverendő össze a kelesztési idővel, pontosabban időben mehet a 2 folyamat párhuzamosan, de más folyamatok játszódnak le kelésnél, és érlelésnél.
Az érlelési idő 3-12 óra is lehet!
3-12 óra érlelési idő alatt viszont túlkelne a tészta, lángostésztához méretezett élesztő mennyiség mellett!
Tehát egy további különbség, ha mondjuk rászánsz a pizza tésztára egy 6 órás érlelési időt, hűtőben, kontrollálva a kelést, hogy élesztőből akár tized annyi is elég!
További különbség lehet (bár nem túl jelentős) a liszt minősége, pontosabban milyensége, hisz kategórián belül mind közt van jó minőségű.
Egy jó minőségű bl55 általában mindkettőhöz jó, de:
lángos tésztához tökéletes egy jó bl55, de adott esetben ízléstől függően lehet keverni némi bl80-nal.
A pizzatészták "szentgrálja" elvileg a 00-s liszt, más kóddal bl51, gyakorlatilag viszont ez hülyeség, meg is tudom magyarázni miért, de most ez ide túl hosszú lenne.
A lényeg, hogy pizzatésztához az alap a bl51 (duplanulla) vagy kiváló minőségű bl55, és esetleg ki lehet egészíteni bff-el, azaz némi rétes liszttel.
Bocs, ha túlkomplikáltam...
Pedig se pizzás, se lángosos nem vagyok...:) Nem ebben vagyok jó.
Egy sehol nem jegyzett szimpla szakács vagyok. :)
(csak hát csinálom egy pár évtizede, aztán a koszon kívül ragadt rám pár dolog.:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!