Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit rontottam el a rizsfőzésnél?

Mit rontottam el a rizsfőzésnél?

Figyelt kérdés
én szeretem betartani a megadott főzési időket, nem vagyok gyakorlott a konyhában szóval leginkább erre hagyatkozom. vettem jázmin rizst, az volt a dobozon hogy 15 percig kell lassan forró vízbe dobni, ennyi. gondoltam majd okos leszek biztosra megyek, pár perccel korábban bekóstolom. aztán úgy jártam hogy kb 2 és fél perccel előtte megkóstoltam és egy totál összefőtt kásává vált már az egész, épphogycsak meg tudtam menteni, meg enni belőle egyszer míg friss mert sajnáltam volna kidobni. pedig le is mostam előtte, nem is zubogott a vize főzés közben, az meg nem hiszem befolyásolta hogy dobtam bele egy zöldségleveskockát. ilyen megvezető információkat miért írnak akkor a dobozra?
2022. ápr. 14. 21:46
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
27%
20 percig főzöm 2x-es vízben,soha nem lesz ilyen..
2022. ápr. 14. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
51%
Fele annyi idő is elég neki
2022. ápr. 14. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
77%

Soha nem mértem időt. Rizst olajon megfuttatom, hideg vízzel felönt úgy kb. 1,5-2 szeres mennyiségben, felforral, só, marad a gázon meg pár percig, majd letakarom és lezárom a gázt. Majd egyszer csak elkészül magától.

Nem tudom hogy lesz rizs abból hogy forralod 15 percig. A tarhonyára is valami ilyesmi van írva hogy forraljam, de az is butaság. Jó kérdés miért írnak rá ilyeneket. Hívd fel a rajta lévő infovonalat, mit ronthattál el. 🙂

2022. ápr. 14. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
67%

Rizst én az alábbiak szerint készítem:


-A minőségű Jázmint vagy Basmatit veszek.


Kevés olajon 1 bögre rizst megpíritok. Addig pirítom ameddig a nagy része meg nem fehéredik. Hozzá öntök szigorúan FORRÓT (víz forralóban melegített) 2 bögre vizet. Majd alacsony lángon a megadott ideig főzöm. 12-15 perc esetén én 13-14 percig szoktam. Elzárom és állni hagyom lefedve egy 4-5 percet. Majd egy üveges edénybe kiszedem. Tökéletes, finom és nem ragad össze egy darab szem sem. Másnap és harmadnap is ugyanolyan pergős és nem áll egybe.


(Só is kerül a vízbe.)

2022. ápr. 14. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
4%
12 és fél perc alatt biztos, hogy nem fő szét a rizs, úgyhogy hazudsz.
2022. ápr. 14. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 A kérdező kommentje:
nem hazudok, így jártam. pont azért bánt mert A rizsnél ponthogy nem kell ez a pirítgatás előzetes elvileg, csak vízbe szórod és kész. és mégis ez is el tud csesződni. Barna dobozos Penny jázmin rizs
2022. ápr. 14. 22:10
 7/15 A kérdező kommentje:
épphogy megmaradt a textúrája, de összeolvadva az egész
2022. ápr. 14. 22:11
 8/15 anonim ***** válasza:
38%
Ja, hát ezeket a dobozos előgőzölt, előfőzőtt, vagy zacskós ízéket hagyjad, vagy semmi íze, vagy szétfő. Vegyél sima rizst, sokkal finomabb.
2022. ápr. 14. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:
ilyen dobozosokból jártam már úgy hogy a főzési idő legvégéig hagytam és még akkor is gumis maradt, szóval fene tudja megjegyezni melyiket épp mennyi időre kell hagyni
2022. ápr. 14. 22:22
 10/15 anonim ***** válasza:
76%

Le is mostad előtte, meg kóstolgattad... eleve rosszul álltál neki, ez a gond.

Az ilyen gyorstasakos rizseket nem így főzzük. Eszedbe se jusson kibontani a zacskókat! Az átmosással pl. kapásból feláztattad, már attól lehet pépes.

Bő vizet forralsz nagyobb lábosban, só bele vagy leveskocka, ha annyira szeretnéd, és zacskóstul! belevágod a forrásban lévő vízbe az egyik tasak rizst. Itt nézz rá az órára, innentől megy a 15-18 perc, amit márkától függően ír. Addig nem piszkálod, max megfordítod, ha elkezd feljönni a víz tetejére, hogy egyenletesen főjön, le is fedheted.

Az idő leteltével - de látod is a változást, beledagad a tasakba, szinte teljesen kitölti -, a zacskót lemosod hirtelen hideg vízzel, majd felvágod és tálalod. Ennyi.


Pontosan ez a lényege a gyorsrizseknek, hogy nem mosod, nem párolod, nem pirítod, nem adagolod. Csak belevágod tasakostul a sós vízbe.

Arról lehet vitatkozni, hogy mennyivel rosszabb, mint a sima rizs (én pl. jobban szeretem, de a többség rühelli), de normálisan főzve az se lesz ragacsos.

2022. ápr. 15. 00:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!