Mit rontottam el a rizsfőzésnél?
Soha nem mértem időt. Rizst olajon megfuttatom, hideg vízzel felönt úgy kb. 1,5-2 szeres mennyiségben, felforral, só, marad a gázon meg pár percig, majd letakarom és lezárom a gázt. Majd egyszer csak elkészül magától.
Nem tudom hogy lesz rizs abból hogy forralod 15 percig. A tarhonyára is valami ilyesmi van írva hogy forraljam, de az is butaság. Jó kérdés miért írnak rá ilyeneket. Hívd fel a rajta lévő infovonalat, mit ronthattál el. 🙂
Rizst én az alábbiak szerint készítem:
-A minőségű Jázmint vagy Basmatit veszek.
Kevés olajon 1 bögre rizst megpíritok. Addig pirítom ameddig a nagy része meg nem fehéredik. Hozzá öntök szigorúan FORRÓT (víz forralóban melegített) 2 bögre vizet. Majd alacsony lángon a megadott ideig főzöm. 12-15 perc esetén én 13-14 percig szoktam. Elzárom és állni hagyom lefedve egy 4-5 percet. Majd egy üveges edénybe kiszedem. Tökéletes, finom és nem ragad össze egy darab szem sem. Másnap és harmadnap is ugyanolyan pergős és nem áll egybe.
(Só is kerül a vízbe.)
Le is mostad előtte, meg kóstolgattad... eleve rosszul álltál neki, ez a gond.
Az ilyen gyorstasakos rizseket nem így főzzük. Eszedbe se jusson kibontani a zacskókat! Az átmosással pl. kapásból feláztattad, már attól lehet pépes.
Bő vizet forralsz nagyobb lábosban, só bele vagy leveskocka, ha annyira szeretnéd, és zacskóstul! belevágod a forrásban lévő vízbe az egyik tasak rizst. Itt nézz rá az órára, innentől megy a 15-18 perc, amit márkától függően ír. Addig nem piszkálod, max megfordítod, ha elkezd feljönni a víz tetejére, hogy egyenletesen főjön, le is fedheted.
Az idő leteltével - de látod is a változást, beledagad a tasakba, szinte teljesen kitölti -, a zacskót lemosod hirtelen hideg vízzel, majd felvágod és tálalod. Ennyi.
Pontosan ez a lényege a gyorsrizseknek, hogy nem mosod, nem párolod, nem pirítod, nem adagolod. Csak belevágod tasakostul a sós vízbe.
Arról lehet vitatkozni, hogy mennyivel rosszabb, mint a sima rizs (én pl. jobban szeretem, de a többség rühelli), de normálisan főzve az se lesz ragacsos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!