Segítene valaki rizsfőzésben?
Mielőtt azt gondolnátok, hogy sokat "fogyasztottam", kifejtem.
A lényeg, hogy heti 10-20 kiló rizst főzünk meg, hurkának.
A klasszikus keverős módon.
Ám amikor még jártam házhoz disznót vágni, valahol úgy főzték, hogy pár perc forrás után elzárták alatta a tüzet, és lefedve "magától" megfőtt, tökéletesre.
Talán az "érettebb korúak" az ország valamelyik részén főztek így rizst, és segítenek.
szia! én 10-20 kilós mennyiségben még nem főztem, de szerinem még öregapámék sem.
a disznóvágás más kérdés, szerintem, Te tudod, hogy oda ,hogyan kell megfőzni a rizst.
háztartási, családi mennyiségben, egy ebédhez 4 felnőtt egy ovis,fél kiló rizst főznék, azért írom, hogy főznék, mert nálunk sima meztelen rizs nincs, az vagy rizibizi, vagy mexikóis, vagy gombás.
tehát, ha zöldségekkel körítem, akkor 25 deka rizst zsíron megfuttatok, majd amikor már minden szem csillogószemű, akkor öntöm föl másfélszeres mennyiségű forró vízzel. egyet kavarok rajta , lefedem és amikor fölforr a víz sózom megkeverem, éa hagyom, hogy fölszívja a vizet. pár perc alatt az megtörténik, és akkor már nem kutyulom.egy nagykés segítségével platnistól hátra teszem
és ráteszek két vastag konyraruhát.ennyi. amikor a borsóhoz, vagy a gombás-hagymás szafthoz keverem egy ritka villával föllazítom és úgy boronálom össze a zöldségekkel.egy kis frissen darált bors kerül rá.
szép laza, minden szem "gurul":)
persze megjegyszem az én családom így szereti, más meg esetleg puhán, szottyosan.
ez abszolút ízlés dolga...
nem tudom, nagyobb nmennyiségben, ez hogyan működne.
üdv-
Hagymát megpiritom kevés olajon,majd ráteszem a rizst kicsit átforgatom a hagymával: Majd 2,5 szeres fórró vizzel felengedem. amikor a víz félig elfort az edény tetejére teszek alufóliát . Szigetelésnek jobban bent tartja a gözt. régen a nagyim ezt konyha ruhával csinálta.rá lábosra.félre húzom és magától megdagad.
Csak 1 árulj el komoly a kérdésed ? Nagyon sok jó választ kaptam már töled !!!!
Háztartási mennyiségben főzök, 3 személyre általában.
(Olajon megforrósítom a nem megmosott! rizst, felöntöm szűk!kétszerese hideg vízzel, sózom, borsozom, felforralom, főzöm kb.5 percig, lefedem fedővel és elzárom a gázt alatta.Kb 15-20 perc alatt tökéletesre puhul a fedő alatt(amit nem szabad felemelgetni)kevergetés nélkül.
Igen, a kérdés komoly. Mondhatnám "véresen" komoly.
Félreértés ne essék, nem a rizi-bizinek való rizzsel van gondom.
30 éve főzöm a rizst katlanszámra, disznóvágásra is. Ha akarom pergősre, ha akarom, mázgásabbra.
Csak a klasszikus módszerrel, 1,8 víz, 1 kiló B rizs, és keverem, míg a karom le nem szakad.(na jó, nem nekem, hanem az "asszisztenciának", de ez mindegy)
Na most! Vagy 15 éve valahol háznál vágtam, és a háziak főzték a rizst. Feltették, felforrt, elzárták, letakarták, elmentek mást csinálni. Csak én el voltam a saját véres tevékenységemmel(vagy a kisüstivel, a fene emlékszik már..)és nem figyeltem meg, sem az abalé mennyiségét, sem a pontos technológiát. Pedig működött, bár akkor nem hittem benne.
Na ebben kérném a segítséget, hátha valahol ez ma is így dívik.
Amúgy micsoda kérdés ez, hogy komoly-e a kérdés? Főzésben nem ismerek tréfát...(na jó, néha.. egy kicsit.)DD)
17:03
Ha kicsiben működik, működnie kell 10 kilóból is.Nem?
Valami ilyen módszerre gondoltam. Köszönöm.
A házi és a disznóvágásos rizsfőzést ne hasonlítsátok, piszkosul nem ugyanaz a kategória.
Rákérdeztem apámnál, ő nagyon sokat járt disznóvágásba rokonokhoz, ismerősökhöz, de egy hentessel pénzért is, szóval nagyon érti a módját, de erről a módszerről nem hallott. Azt mondta, ők mindig hagyományos módon főzték a rizst, 1 kilóhoz 1,8 liter szűrt abálét számoltak.
Én is így csinálom.
Hátha jön még valaki másik vidékről.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!