Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mit tegyek, hogy ne legyen a...

Mit tegyek, hogy ne legyen a rizs trottyadt-mottyadt?

Figyelt kérdés

2020. jún. 1. 19:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
Hogy csinálod?
2020. jún. 1. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
59%

Megmosol egy bögre rizst, közben begyújtod a sütőt. A rizst ráöntöd egy kevés zsírra vagy olajra, kevergeted pár percig, ha szeretitek, tegyél rá vágott petrezselyemzöldet. Én előre szoktam odakészíteni 2 bögre vizet. (Vagyis mindig a rizs mennyiségének a duplája a víz. 2 bögréhez 4 bögre víz, stb...) Amikor kezd üveges lenni a rizs, ráöntöd a kimért vizet, sózod, és fedő alatt felforralod. Ha forr, akkor a fedőt rajtahagyva berakod a sütőbe, és kb.15-20 perc alatt kész. De ellenőrizd, mert ez sütőfüggő.Kb. olyan 180 fokon szoktam. A végén pedig átkevered egy villával, hogy fellazuljon.

Ha máshoz kell főtt rizs, akkor meg úgy kell kifőzni, mint a tésztát, sok vízben, de előtte mindig alaposan meg kell mosni.Az a lényeg, hogy mikor az utolsó vizet leöntöd róla, az ne legyen olyan "opálos". természetesen ilyenkor is tegyél a vízbe sót.

2020. jún. 1. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
59%

Azt lehagytam, hogy a vízben főtt rizs esetén a végén ugyanúgy leszűröd, mint a tésztát. Persze olyan lyukú szűrőn, amin nem megy át a rizs.:)

És tulajdonképpen ha van egy akkora szűrőd, amiben kényelmesen elfér egy vagy két bögre rizs,akkor abban mosd folyó víz alatt. Sokkal hamarabb tiszta lesz.

2020. jún. 1. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim válasza:
71%

Bocs az OFF-ért.

De mi az a "trottyadt" és a "mottyadt"? 😅

2020. jún. 1. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
90%

Én párolni szoktam. Sosem tottyadt, ha betartod az arányokat: 1 rész rizs 2 rész víz.

Én csak párszor átmosom a rizst, majd hozzá öntöm a vizet, fűszert 10 percig magas lángon fedő alatt főzöm, majd lekapcsolom alatta a tűzhelyet és még 20-30 percig békénhagyom. Amikor már felszívta a vizet, átkeverem tálalás előtt. Pergős rizs lesz.

2020. jún. 1. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
25%
Vegyél Uncle Ben's-t
2020. jún. 2. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 Mansour ***** válasza:
23%
A legegyszerűbb tuti megoldás az, hogy előfőzött (parboiled) rizst veszel. Ezt bő vízben kell főzni, úgy mintha tésztát főznél. Legalább tízszeres mennyiségű sós vizet kell feltenni, ha forr, beleönteni a rizst, ha kész, leszűrni. Így mindig tökéletesen pergős marad. Kivéve persze, ha ott felejted és kásává főzöd, tehát azért erre is oda kell figyelni.
2020. jún. 2. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
80%
Hát nem tudom, én soha nem tettem hozzá kétszer annyi vizet, csak másfélszer annyit, de még néha így is ragadós.
2020. jún. 2. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
83%

Én: (gázom van)

Megpergetem a rizst zsiradékon, pont annyira,hogy elveszítse az áttetszőségét, felöntöm vízzel(én is 1,5x-el, ha nem elég, lehet pótolni, mert a rizsek sem egyformák), sózom, megkeverem, lángelosztót teszek alá és kis lángra veszem, lefedem.

Innentől kezdve nem piszkálom, nem kevergetem.

Szépen bedagad, soha nem ragad és nem lesz "trottyadt-mottyadt"

2020. jún. 2. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
67%
Rizst megpiritok zsiradékon, felöntöm kétszeres forró vízzel, a vízben főzheted a zöldség félét hozzá, beleteszed a petrezselymet. Kis lángon főződ, nem kevered, ha a vizet minimálisan elfőtte, tehát még pici van rajta, óvatosan megfogod, és beteszed az előmelegített sütőbe. Nem tudom mennyi időre, mert ki kell tapasztalni. Olyan rizsed lesz mint az álom, az éttermi a nyomába se érhet majd. Ha kivetted óvatosan nagy villával lazán frlkevered.
2020. jún. 2. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!