Mit tegyek, hogy ne legyen a rizs trottyadt-mottyadt?
Megmosol egy bögre rizst, közben begyújtod a sütőt. A rizst ráöntöd egy kevés zsírra vagy olajra, kevergeted pár percig, ha szeretitek, tegyél rá vágott petrezselyemzöldet. Én előre szoktam odakészíteni 2 bögre vizet. (Vagyis mindig a rizs mennyiségének a duplája a víz. 2 bögréhez 4 bögre víz, stb...) Amikor kezd üveges lenni a rizs, ráöntöd a kimért vizet, sózod, és fedő alatt felforralod. Ha forr, akkor a fedőt rajtahagyva berakod a sütőbe, és kb.15-20 perc alatt kész. De ellenőrizd, mert ez sütőfüggő.Kb. olyan 180 fokon szoktam. A végén pedig átkevered egy villával, hogy fellazuljon.
Ha máshoz kell főtt rizs, akkor meg úgy kell kifőzni, mint a tésztát, sok vízben, de előtte mindig alaposan meg kell mosni.Az a lényeg, hogy mikor az utolsó vizet leöntöd róla, az ne legyen olyan "opálos". természetesen ilyenkor is tegyél a vízbe sót.
Azt lehagytam, hogy a vízben főtt rizs esetén a végén ugyanúgy leszűröd, mint a tésztát. Persze olyan lyukú szűrőn, amin nem megy át a rizs.:)
És tulajdonképpen ha van egy akkora szűrőd, amiben kényelmesen elfér egy vagy két bögre rizs,akkor abban mosd folyó víz alatt. Sokkal hamarabb tiszta lesz.
Bocs az OFF-ért.
De mi az a "trottyadt" és a "mottyadt"? 😅
Én párolni szoktam. Sosem tottyadt, ha betartod az arányokat: 1 rész rizs 2 rész víz.
Én csak párszor átmosom a rizst, majd hozzá öntöm a vizet, fűszert 10 percig magas lángon fedő alatt főzöm, majd lekapcsolom alatta a tűzhelyet és még 20-30 percig békénhagyom. Amikor már felszívta a vizet, átkeverem tálalás előtt. Pergős rizs lesz.
Én: (gázom van)
Megpergetem a rizst zsiradékon, pont annyira,hogy elveszítse az áttetszőségét, felöntöm vízzel(én is 1,5x-el, ha nem elég, lehet pótolni, mert a rizsek sem egyformák), sózom, megkeverem, lángelosztót teszek alá és kis lángra veszem, lefedem.
Innentől kezdve nem piszkálom, nem kevergetem.
Szépen bedagad, soha nem ragad és nem lesz "trottyadt-mottyadt"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!