Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy kell a rizst pergősre...

Hogy kell a rizst pergősre elkészíteni?

Figyelt kérdés
barhogy készítem mindig mancsos lesz:(

2020. máj. 19. 05:33
 1/6 anonim ***** válasza:
77%

Rizs fajtájától is függ. Egy bazmantit órákig is főzhetek, nem igen dzsamásodik. Egy kerek szemű meg könnyebben.


A rizst simán olajon picit fehérre pirítom és utána 2-2.5 szeres vízzel felöntöm. Kap egy kevés sót is. Magasabb lángon csak forrás előtt pár pillanatig hagyom melegedni a vizet és utána lassú tűzön (3/10) 15 percig párolom. Majd lefedve hagyom pár percet (3-5).


Kavargatás növeli a dzsamásodást.

A rizs megmosása segíti pörgőssé váltást.


B rizzsel is működik a pirítós módszer. De abból meg finomabb a felfújt és a tejbe rizs. Meg a rizses húsoknál is (Jambalaya, Bácskai, Paella) is jobb a kerek szemű, mancsos rizs, mint a pörgős.


Barna rizsnél 15 helyett 25 percig párolom és abba rakok egy gerezd fokhagymát is. Karakteresebb lesz tőle.

2020. máj. 19. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
86%

Elgépeltem "A" rizst és nem a rizst. A bazmantit legfeljebb öblítem. Annak nem tesz jót a pirítás, veszít a parfümösségéből. Az "A" rizsnél is elég lehet lehet az öblítés.


Ezt egy szitán keresztül meg lehet oldani.

2020. máj. 19. 06:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
köszönöm, meg próbálom így is:( imadom ay rizst de sose sikerül olyanra amilyenre én szeretném, a zacskós meg nem az igazi.
2020. máj. 19. 23:22
 4/6 Laylah ***** válasza:
100%

Basmatit szoktam venni. Felforralom a vizet, beleöntöm a rizst, kavargatom fél-egy percig, aztán ha újra forrni kezd, leveszem kis lángra a gázt alatta. Néha-néha megkavargatom, de ez inkább ővatossági kérdés, nem igazán szokott ezután már leragadni. 10-15 percig főzöm, aztán kiöntöm szűrőbe, az edénybe öntök hideg vizet, ezzel összeszedem ugye a maradék szemeket is, és ezzel átöblítem a szűrőbe került rizst is. Ennyi.

Soha életemben nem pirítottam még rizst, bármilyen fajta is volt, nálunk otthon ez nem volt szokás. A pergősség titka szerintem az átöblítésben lehet, a rizsből kifőtt keményítőszerű anyagot ezzel le lehet picit mosni róla, így kevésbé fognak összetapadni a szemek. Legalábbis ez az én elméletem. :)

2020. máj. 21. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
79%
Félre érthető volt az írás. A sima "A" rizst pirítom. A basmantit soha. Ráadásul főzni sem szeretem a basmantit, hanem csak párolni. Értékes tápanyagokat lehet róla leönteni főzés után, míg párolás közben azok rajta maradnak és pörgös marad.
2020. máj. 21. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 mustafa33 ***** válasza:
100%
A gömbőlyű szemű rizst (de ugyanígy a hosszú szeműt is) 7x kel áttöblíteni (vagyis amíg tiszta nem lesz a víz rajta), a vizet leönteni, egy lábas aljában kevés olajat hevítek és a forró olajba szórva hirtelen áttpirítom néhány keverésel, felöntöm vízzel két újnyira a rizs fölé érjen. Lefedve főzöm 20 percig és lefedve hagyom kicsit hűlni. Semmi kevergetés! Pergős lesz.
2020. máj. 23. 00:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!