Hogy kell a rizst pergősre elkészíteni?
Rizs fajtájától is függ. Egy bazmantit órákig is főzhetek, nem igen dzsamásodik. Egy kerek szemű meg könnyebben.
A rizst simán olajon picit fehérre pirítom és utána 2-2.5 szeres vízzel felöntöm. Kap egy kevés sót is. Magasabb lángon csak forrás előtt pár pillanatig hagyom melegedni a vizet és utána lassú tűzön (3/10) 15 percig párolom. Majd lefedve hagyom pár percet (3-5).
Kavargatás növeli a dzsamásodást.
A rizs megmosása segíti pörgőssé váltást.
B rizzsel is működik a pirítós módszer. De abból meg finomabb a felfújt és a tejbe rizs. Meg a rizses húsoknál is (Jambalaya, Bácskai, Paella) is jobb a kerek szemű, mancsos rizs, mint a pörgős.
Barna rizsnél 15 helyett 25 percig párolom és abba rakok egy gerezd fokhagymát is. Karakteresebb lesz tőle.
Elgépeltem "A" rizst és nem a rizst. A bazmantit legfeljebb öblítem. Annak nem tesz jót a pirítás, veszít a parfümösségéből. Az "A" rizsnél is elég lehet lehet az öblítés.
Ezt egy szitán keresztül meg lehet oldani.
Basmatit szoktam venni. Felforralom a vizet, beleöntöm a rizst, kavargatom fél-egy percig, aztán ha újra forrni kezd, leveszem kis lángra a gázt alatta. Néha-néha megkavargatom, de ez inkább ővatossági kérdés, nem igazán szokott ezután már leragadni. 10-15 percig főzöm, aztán kiöntöm szűrőbe, az edénybe öntök hideg vizet, ezzel összeszedem ugye a maradék szemeket is, és ezzel átöblítem a szűrőbe került rizst is. Ennyi.
Soha életemben nem pirítottam még rizst, bármilyen fajta is volt, nálunk otthon ez nem volt szokás. A pergősség titka szerintem az átöblítésben lehet, a rizsből kifőtt keményítőszerű anyagot ezzel le lehet picit mosni róla, így kevésbé fognak összetapadni a szemek. Legalábbis ez az én elméletem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!