Növényi vagy állati eredetű zsiradékkal szoktatok sütni/főzni?
Szerintem totál mindegy, hogy a diszkontáruházi rántott dolgokat miben sütöd ki.
Egyébként són sült csirke, grillezett hús, esetleg forrólevegőssel szoktunk ilyesmit készíteni.
Olívaolajjal főzök. Nagyon keveset használok belőle. A napraforgó olaj valóban nem egészséges, csak akkor használom, ha bő olajban sült ételt készítek pl. rántott ételek, röszti.
Az állati eredetű zsírok alapból megtalálhatóak az állati eredetű élelmiszerekben (tejtermék, húsok, tojás), telített zsírsavakat tartalmaznak, ebből már felesleges volna többet bevinni. A növényi olajok viszont tartalmaznak olyan esszenciális, telítetlen zsírsavakat, amikre szüksége van a szervezetnek. Amiket említettél, azok mind egészségesek. Még a szőlőmag olajat tudom ajánlani, azzal is lehet főzni. A nagy mennyiség semmilyen olajból nem jó, az a kevés viszont fontos, hogy jó fajta olajból származzon, tehát érdemes megvenni a kicsit drágább, de jó minőségű olajokat. Már a napraforgó olaj is elég drága, ami nem is egészséges. Olívaolajból vannak olcsóbb márkák, van olyan, ami extra szűz, az salátára való, de a nem extra szűz, főzésre ajánlott változatból lehet találni olcsóbbat. Figyelni kell az akciókat a boltban, és olyankor venni. Ennyit megér az egészség.
Én minimálisan olivát használok vagy sütőben sütök.
Főzéshez pedig liba vagy kacsazsírt,amit én csinálok hájból.
Rántott dolgokat vagy sima olajban sült sültkrumplit úgy 2 havonta készítek, ezekhez használok napraforgóolajat.
Egyébként az ételek nagy részéhez olívaolajat használok, kb. 1,5 hónapig elég egy liter, mert ilyen 1, max. 2 evőkanálnyi mennyiség fogy/főzés. Tojássütésnél minimális kókuszzsírt szoktam használni.
Ha a recept azt igényli, akkor sertés, illetve kacsazsírt használok még.
A kalácsokat, sütiket pedig csak vajjal készítem - bár mi ilyesmit is ritkán fogyasztunk.
Általában akciósan szerzem be a dolgokat, persze így sem a legolcsóbb. Viszont én úgy gondolom, hogy ezzel picit tudok javítani az étkezéseink minőségén, és hosszú távon igazából nem drágább a minőségibb dolgokból kis mennyiségeket használni, mintha mondjuk heti szinten elhasználnék 1 liter napraforgóolajat mindenféle rántott meg hasonló dolgokhoz.
Olivaolajat, kókuszolajat, vajat, szezámmag olajat használok íz miatt.
A disznózsír ízét nem szeretem, túl agresszív, anyonüt minden mást. Libazsír finom, de csak bizonyos ételekhez megy, nem raknám mindenbe bele.
Sok halat, curryt és és egyéb kelet ázsiai, közel keleti kaját főzök, szóval ezek az ízek illenek hozzá.
A halolaj meg állati eredetű.
Javíts ki, de szerintem a különbség első sorban az állag.
Olaj=folyadék
Zsír=szilárd
Ételfüggő.
Pörköltet liba vagy sertészsíron.
Rántotthúst olajban sütöm.
Rántottát vagy halat vagy ha a babának főzök,akkor pici olíva vagy sütőben zsiradék nélkül.
Sülthúst zacsiban,szintén zsiradék nélkül.
Kókuszzsírt is használtam,szerettem is csak most kifogytam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!