Mitől lesz jó szaftos egy pörkölt?
Időnként sikerül kellemes szaftosra készítenem, máskor nem. Nem szoktam figyelni, hogy mikor milyen arányban teszem bele a hozzávalókat. Egyszer eltalámom, máskor pedig nem. Minden pörköltet ezek különböző arányával készítek:
-mustár
-piros paprika
-olíva olaj v étolaj
-hagyma
-sűrített paradicsom
-pörköltszaft kocka
köszönöm
Minden nap pörköltet eszel?
Jó dolog olajjal főzni, de vannak ételek, amelyek zsírral élvezetesebbek.
Ezek szerint a nyelvtan oktatás is…
Elmagyaráznád, a zsír szerinted hogy rakódik le az ereid falán?
Én csak sertés combból szoktam készíteni. Azt szeretem
Piros aranyat, ketchupot teszek bele néha. Jó?
A telített zsírok rosszak vagy jók? [link]
(...)
"A „rossz” zsírok, amelyeket kerülni kell, mint a tüzet
Sokféle zsír létezik.
Néhányuk jó nekünk, néhányuk se nem jó, se nem rossz, és vannak olyanok is, amelyek egyértelműen károsak.
A kutatások tanúsága szerint a telített és az egyszeresen telítetlen zsírok abszolút biztonságosak, sőt, talán még egészségesek is.
A többszörösen telítetlen zsírokkal azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.
Ezeknek két fajtája van: Omega-3 és Omega-6.
E két zsírsavfajta ideális esetben sajátos egyensúlyban van a szervezetben, ma azonban az emberek többsége messze túl sok Omega-6-zsírsavat fogyaszt ( 51 ) .
Ennek értelmében a sok Omega-3 (pl. zsíros húsú halak formájában történő) fogyasztása is előnyös, a legjobb megoldás azonban az Omega-6-bevitel csökkentése ( 52 ) .
Ez legegyszerűbben a növényi olajok (mint pl. szója- és kukoricaolaj) és az azokat tartalmazó feldolgozott élelmiszerek elhagyásával valósítható meg.
A zsírok egy másik, rendkívül ártalmas fajtája a mesterséges transzzsírok .
Ezek többszörösen telítetlen növényi olajokból keletkeznek egy olyan vegyi reakció során, amely magas hőmérsékleten, hidrogéngáz és egy fémkatalizátor jelenlétében megy végbe.
A kutatások tanúsága szerint a transzzsírok inzulinrezinsztenciát, gyulladást és hasi zsírfelhalmozódást okoznak, és drasztikusan megnövelik a szívbetegség kialakulásának kockázatát ( 53 , 54 , 55 , 56 ) .
Nyugodtan fogyasszunk tehát telített, egyszeresen telítetlen, valamint Omega-3-tartalmú zsírokat, a transzzsíroktól és a feldolgozott növényi olajoktól viszont óvakodjunk, mint a tűztől!
Összefoglalva: A mindenki számára ártalmas zsírok a mesterséges transzzsírok és a magas Omega-6-tartalmú feldolgozott növényi olajok."
(...)
Telített zsírok - na ne, már megint? [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!