Miért száraz és rágós a sertéspörköltben a hús?
1. Nem írtad, milyen húst föztél - a karaj mindig száraz lesz, ezért nem ez a legjobb pörköltnek.
2. A húst teljesen fölösleges ecetben áztatni , csak savanyú lesz, meg megkeményednek a rostjai.
3. A pörköltet túl sokáig nem lehet fözni, akár 4-6 óra sem sok, kivéve, ha elötte szétfö, de a fözéstöl nem lesz kemény.
4. A fözéshez vizet használj, ne bort, azt esetleg a végén tegyél bele ízanyagként.
Ha én főzök pörköltet, amikor már megsült a hagyma, beleteszem a húst, hogy kapjon egy vékony fehér kérget. Miután megtörtént, teszem bele az őrölt paprikát.
Nem hosszú lében, de vízben főzni, mikor kész, akkor az ízes, száraz vörösbor rá, azzal csak egyet rottyantani.
.
Nem kell ecetes vízben átmosni, ezt csak valamikor csinálták az öregek, amikor még a háztartási hűtéstechnika nem ilyen volt, mint most, (A húst 2-3 napra a kútba eresztve tárolták.
Nem kell 'hogy elvegyem a "nyers" ízét' mert az a főzés során úgyis eltűnik.
Én így főzöm:
Először zsíron megfuttatom az apróra vágott hagymát. Mikor már üveges, rá egy teáskanál pirospaprika, gyorsan elkeverem, majd mehet rá a hús. Kifehéredésig kevergetem, majd mehet rá a só, bors, őrölt kömény, egy cikkely paprika és egy kis paradicsom. Még egyszer megkeverem, hogy a fűszerek összekeveredjenek a hússal. Majd felöntöm pont annyi vízzel, hogy épphogy ne lepje el. Fedő rá, közepes hőfokra veszem és hústól függően addig főzöm, míg jó nem lesz. Én általában egy 70-80 dkg húst szoktam feldarabolni, ha sertés, akkor annak egy 45-50 perc kell, míg puha lesz. Darált húsnak elég fél óra, a májnak pedig alig 15 perc.
Borral nem főzünk, vagyis csak borral, mert egyrészt elpárolog, másrészt meg keményíti a húst. Víz mindenképpen kell alá, hogy ne égjen meg a hús!
Fontos, ha májat csinálsz, akkor a szárnyas májat meg lehet sózni főzés közben is, de pl. a sertésmájat csak tálaláskor, különben kemény lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!