Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért száraz és rágós a...

Miért száraz és rágós a sertéspörköltben a hús?

Figyelt kérdés
Sertéscombból készült, az íze és a szaftja remek lett, de a hús nagyon száraz és rágós, pedig legalább 3 órát főztem. Túl öreg volt a disznó, vagy túl sokáig főztem? A húst előtte ecetes vízben megmostam, hogy elvegyem a "nyers" ízét (lehet a kérdezőt oltani, ha szükséges). A főzéshez víz helyett száraz vörösbort használtam. A húsnak a hagyma előtt pörköltem oda.

2021. aug. 19. 12:11
A kérdező szavazást indított:
Túll öreg volt a disznó.
Túl sokáig főzted.
A húst nem kellett volna előzőleg ecetes vízzel megmosni, bakker.
Biztosan azért, mert túl száraz (vagy bármilyen) borral főzted.
Nem tudom, de nem is érdekel.
A kérdező ne menjen szakácsnak, válasszon más szakmát.
Nem tudom, de a válasz engem is érdekel.
Máskor használj lapockát vagy valami mást, de ne combot.
Máskor főzzél csülökpörköltet, körömpörköltet vagy pincepörköltet.
Egyél inkább gomba- vagy szójapörköltet.
28 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
92%
Ha jól értelmezem vizet egyáltalán nem használtál? Ez magy hiba. Simán borral nem főzünk. Nem főzted meg eléggé a húst,plusz borral csináltad csak ami szárít.
2021. aug. 19. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
74%

1. Nem írtad, milyen húst föztél - a karaj mindig száraz lesz, ezért nem ez a legjobb pörköltnek.

2. A húst teljesen fölösleges ecetben áztatni , csak savanyú lesz, meg megkeményednek a rostjai.

3. A pörköltet túl sokáig nem lehet fözni, akár 4-6 óra sem sok, kivéve, ha elötte szétfö, de a fözéstöl nem lesz kemény.

4. A fözéshez vizet használj, ne bort, azt esetleg a végén tegyél bele ízanyagként.

2021. aug. 19. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
94%

Ha én főzök pörköltet, amikor már megsült a hagyma, beleteszem a húst, hogy kapjon egy vékony fehér kérget. Miután megtörtént, teszem bele az őrölt paprikát.

Nem hosszú lében, de vízben főzni, mikor kész, akkor az ízes, száraz vörösbor rá, azzal csak egyet rottyantani.

.

Nem kell ecetes vízben átmosni, ezt csak valamikor csinálták az öregek, amikor még a háztartási hűtéstechnika nem ilyen volt, mint most, (A húst 2-3 napra a kútba eresztve tárolták.

Nem kell 'hogy elvegyem a "nyers" ízét' mert az a főzés során úgyis eltűnik.

2021. aug. 19. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
borral főzni nem azt jelenti hogy azzal pótoljuk a vizet
2021. aug. 19. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
85%
2.! Leírta, hogy miből főzte.
2021. aug. 19. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Én így főzöm:


Először zsíron megfuttatom az apróra vágott hagymát. Mikor már üveges, rá egy teáskanál pirospaprika, gyorsan elkeverem, majd mehet rá a hús. Kifehéredésig kevergetem, majd mehet rá a só, bors, őrölt kömény, egy cikkely paprika és egy kis paradicsom. Még egyszer megkeverem, hogy a fűszerek összekeveredjenek a hússal. Majd felöntöm pont annyi vízzel, hogy épphogy ne lepje el. Fedő rá, közepes hőfokra veszem és hústól függően addig főzöm, míg jó nem lesz. Én általában egy 70-80 dkg húst szoktam feldarabolni, ha sertés, akkor annak egy 45-50 perc kell, míg puha lesz. Darált húsnak elég fél óra, a májnak pedig alig 15 perc.


Borral nem főzünk, vagyis csak borral, mert egyrészt elpárolog, másrészt meg keményíti a húst. Víz mindenképpen kell alá, hogy ne égjen meg a hús!


Fontos, ha májat csinálsz, akkor a szárnyas májat meg lehet sózni főzés közben is, de pl. a sertésmájat csak tálaláskor, különben kemény lesz.

2021. aug. 20. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Sertéshez minek a bor? Én a faggyúízt szoktam elvenni vele, más húshoz sem adok, ha nem szükséges. Kivéve, ha kifejezetten kell a receptbe, pl vörösboros marha (ami nem a sima marhapörkölt).
2021. aug. 30. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!