Hagymalevest fogok csinálni cipóban. Még nem csináltam, száraz fehérbort ír hozzá a recept, nekem félédes van itthon, jó lehet hozzá az is?
Jó a félédés bor is bele.
Tanácsként írom csináld picit sűrűre mert ha híg rögtön eláztatja a cipót es kifolyik.
Szia, nem tudom, aktuális-e még a kérdésed.
Én személy szerint élek-halok a francia konyháért. Karakteres, kifinomult, életigenlő.
Bár a hagymaleves egy meglehetősen egyszerű étel, kizárólag minőségi hozzávalókból lesz nagyszerű a végeredmény, tehát a legjobb, ha saját készítésű marhahúsleves alapból készül.
Természetesen lehet csalni leveskockával is, ha valakinek nincs otthon tisztességes húsleves alap betárazva. Nem szeretnék képmutatónak tűnni, én is szoktam ilyesmit használni, bár nem szívesen.
A leveshez használható vörös, vagy fehér bor, a lényeg, hogy olyan legyen, amit önmagában is szívesen elkortyolgatnánk a barátokkal. Tényleg nincs kőbe vésve, milyen bort használjunk, azonban pár dolgot érdemes észben tartani:
A hagyma enyhén édeskés ízt kap a karamellizálás során, míg a sajt és a vaj sós, nehezebb. Ezekhez a tulajdonságokhoz a könnyed, száraz, savas borok passzolnak a legjobban.
Fehérbor:
Burgundy (Chardonnay)
Riesling, Pinot Gris
Pouilly Fume & Saint Bris - Sauvignon Blanc
Bordeaux - Sauvignon Blanc
Vörösbor:
Pinot Noir
Cotes du Rhone - Syrah, Mourvèdre
Zweigelt
Pinot Noir
Bordeaux - St. Emilion, Pomerol
Aki kísérletezős, játékos hangulatban van, használhat természetes más alkoholt is bor helyett.
Sör: belga trappista, Dubbel, Trippel. Túl világos, túl keserű, túl sötét fajtákat viszont nem érdemes. A sajthoz válasszuk a sört!
Sherry: Madeira, Marsala
Pezsgő: rendes champagne
Brandy
Cognac
Calvados
Hozzávalók 4 főre:
500-600 g vöröshagyma
60 g vaj
1 ek liszt
2-3 ág friss kakukkfű
1 liter alaplé
200-250 ml alkohol
200-250 g Gruyére
1 db tojás sárgája (elhagyható)
És hogyan készítem?
A hagymát megpucolom, majd kb fél cm-es karikákra vágom. Egy lábasban felolvasztom a vajat, majd mehet bele a hagyma. Sózom, és lassú tüzön, időnként megkeverve kb fél óráig. Amikor a hagyma már szépen megkaramellizálódott, hozzáadom, és elkeverem a lisztet. Hozzáadom a kakukkfüvet, és néhány percig közepes lángon pirítom tovább, gyakran kevergetve, hogy a liszt oda ne kapjon.
Ezután felöntöm az alkohollal, és alaposan elkeverem a lábas tartalmát. 7-8 percig hagyom rotyogni, hogy az alkohol elpárologjon, és a leves szépen besűrűsödjön.
Végül felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, elkeverem, és alacsony fokozaton, lefedve párolom még egy fél órát.
A tojásos változatban a tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevesben elkeverem, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett levesbe öntöm.
Amikor lusta / kapkodós napom van, akkor rögtön tálalom reszelt sajttal megszórva.
Amikor jobban odateszem magam a konyhában, akkor a sütőben fehér kenyér szeleteket pirítok, majd megszórom őket sajttal, és tovább sütöm, amíg a sajt megolvad, és kicsit meg is pirul.
Az elkészült, még forró levest leveses tálkákba merem, és rá a sajtos pirítóst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!