Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hagymalevest fogok csinálni...

Hagymalevest fogok csinálni cipóban. Még nem csináltam, száraz fehérbort ír hozzá a recept, nekem félédes van itthon, jó lehet hozzá az is?

Figyelt kérdés
Bocs az alulinformáltságom miatt, de nem tudom mért kell száraznak lennie, fontos ez?
2021. ápr. 13. 15:39
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
persze
2021. ápr. 13. 15:59
 2/8 anonim ***** válasza:
77%
nem fontos, akkora mennyisegben amennyi a levesbe kerul, valojaban eszre sem veszed
2021. ápr. 13. 16:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Jó a félédés bor is bele.

Tanácsként írom csináld picit sűrűre mert ha híg rögtön eláztatja a cipót es kifolyik.

2021. ápr. 13. 16:07
 4/8 A kérdező kommentje:
Oké köszi a válaszokat
2021. ápr. 13. 16:08
 5/8 anonim ***** válasza:
33%
Ne rontsd el édes borral... :(
2021. ápr. 13. 19:24
 6/8 PetheD ***** válasza:
A félédes is jó, de tartsd meg az arányokat.
2021. ápr. 13. 20:39
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia, nem tudom, aktuális-e még a kérdésed.

Én személy szerint élek-halok a francia konyháért. Karakteres, kifinomult, életigenlő.

Bár a hagymaleves egy meglehetősen egyszerű étel, kizárólag minőségi hozzávalókból lesz nagyszerű a végeredmény, tehát a legjobb, ha saját készítésű marhahúsleves alapból készül.

Természetesen lehet csalni leveskockával is, ha valakinek nincs otthon tisztességes húsleves alap betárazva. Nem szeretnék képmutatónak tűnni, én is szoktam ilyesmit használni, bár nem szívesen.

A leveshez használható vörös, vagy fehér bor, a lényeg, hogy olyan legyen, amit önmagában is szívesen elkortyolgatnánk a barátokkal. Tényleg nincs kőbe vésve, milyen bort használjunk, azonban pár dolgot érdemes észben tartani:

A hagyma enyhén édeskés ízt kap a karamellizálás során, míg a sajt és a vaj sós, nehezebb. Ezekhez a tulajdonságokhoz a könnyed, száraz, savas borok passzolnak a legjobban.

Fehérbor:

Burgundy (Chardonnay)

Riesling, Pinot Gris

Pouilly Fume & Saint Bris - Sauvignon Blanc

Bordeaux - Sauvignon Blanc

Vörösbor:

Pinot Noir

Cotes du Rhone - Syrah, Mourvèdre

Zweigelt

Pinot Noir

Bordeaux - St. Emilion, Pomerol

Aki kísérletezős, játékos hangulatban van, használhat természetes más alkoholt is bor helyett.

Sör: belga trappista, Dubbel, Trippel. Túl világos, túl keserű, túl sötét fajtákat viszont nem érdemes. A sajthoz válasszuk a sört!

Sherry: Madeira, Marsala

Pezsgő: rendes champagne

Brandy

Cognac

Calvados

Hozzávalók 4 főre:

500-600 g vöröshagyma

60 g vaj

1 ek liszt

2-3 ág friss kakukkfű

1 liter alaplé

200-250 ml alkohol

200-250 g Gruyére

1 db tojás sárgája (elhagyható)

És hogyan készítem?

A hagymát megpucolom, majd kb fél cm-es karikákra vágom. Egy lábasban felolvasztom a vajat, majd mehet bele a hagyma. Sózom, és lassú tüzön, időnként megkeverve kb fél óráig. Amikor a hagyma már szépen megkaramellizálódott, hozzáadom, és elkeverem a lisztet. Hozzáadom a kakukkfüvet, és néhány percig közepes lángon pirítom tovább, gyakran kevergetve, hogy a liszt oda ne kapjon.

Ezután felöntöm az alkohollal, és alaposan elkeverem a lábas tartalmát. 7-8 percig hagyom rotyogni, hogy az alkohol elpárologjon, és a leves szépen besűrűsödjön.

Végül felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, elkeverem, és alacsony fokozaton, lefedve párolom még egy fél órát.

A tojásos változatban a tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevesben elkeverem, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett levesbe öntöm.

Amikor lusta / kapkodós napom van, akkor rögtön tálalom reszelt sajttal megszórva.

Amikor jobban odateszem magam a konyhában, akkor a sütőben fehér kenyér szeleteket pirítok, majd megszórom őket sajttal, és tovább sütöm, amíg a sajt megolvad, és kicsit meg is pirul.

Az elkészült, még forró levest leveses tálkákba merem, és rá a sajtos pirítóst.

máj. 18. 17:22
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi:)
máj. 19. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!