Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Otthon sütött kenyér 3-4 nap...

Otthon sütött kenyér 3-4 nap után ragacsos, nyúlós lesz - mitől lehet ez ? Évek óta itthon sütjük a kenyeret és eddig nem volt ilyen.

Figyelt kérdés
Annyi változott, hogy most vettünk új sütőt (nem kenyérsütőgépben sütjük, hanem rendes sütőben), viszont nehezen tudom elképzelni, hogy azzal lenne a baj - minden mást jól süt, és az kenyér íze és állaga is jó - 3-4 napig, és utána nem száraz lesz, hanem ragacsos. A recept évek óta ugyanaz.

2021. máj. 18. 13:07
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Nem írtam sehol, hogy olyan, mint ha friss lenne. Azt írtam, hogy nem megszárad, mint minden normális kenyér, hanem ragacsos lesz.

Egyébként azóta váltottunk receptet (kovászolt kenyérre) és a probléma megszűnt (illetve 3-4 napig már nem is marad meg a kenyér).

2022. jan. 20. 13:18
 12/14 anonim válasza:

Sziasztok! Mi is így jártunk mostanában. 2003 óta sütjük a kenyeret gáztűzhelyben. A tűzhely a régi, nem változott. A recept sem változott. A liszt is ugyanaz. És csak nyáron jön elő a probléma, tavaly már volt ilyen. Korábban soha nem tapasztaltuk. Az okát mi sem tudjuk, de bosszantó. Fagyasztott élesztőt használtam, de leugrottam a boltba, hogy friss élesztővel csináljam. Ugyanez a baj lett. Hosszabban sütöttem, fél óra helyett 45 percig. Így sem lett jobb. A liszt maradt már csak, amire gyanakodhatok, de nem logikus: fél éve áll itthon, még nem járt le, de ha le is járna, mi baja lehetne?

De ugyanebből a lisztből (Penny, Lidl, Spar) sütöm sok-sok éve. Tehát a lisztet is kzárnám. Élesztőből is csak egy negyedet teszek bele évek óta a kb. 1 kg liszthez. (Az első években egy egész 5 dekásat, de rájöttem, hogy felesleges...) Korábban akár egy-másfél hétig is elállt simán a kenyér, igaz, hogy kiszáradt, de megettük.

szept. 9. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:

Feltehetöen a liszt az oka - az, hogy ugyanazt a márkájút használod, nem jelent semmit.

A liszt eleve nem lehet egyforma, mert a gabona nem ugyanolyan, függ a termesztés alatti idöjárástól, az aktuális talajtól, ezért csak eléggé nagyjából hasonló.

Amit meg a 12-es írt, hogy tavaly is meg most is így nyár végén jön elö ez a probléma, ennek az lehet az oka, hogy mát idei lisztböl próbáltál sütni, és az mindig nedvesebb valamennyivel, mint a tavalyi, ezért a kenyér nem sül át olyan tökéletesen, és idövel visszanedvesedik, nyúlós, nyálkás lesz.

szept. 9. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:

Valahol azt olvastam, hogy ezt egyfajta gombafertőzés okozza, ami egyszer valamivel bekerült a konyhába, és azóta ott van - benne van a kenyérben, és amikor megfelelőek neki a viszonyok (meleg van) akkor kifejlődik.


Mi közben technológiát váltottunk (nem emiatt), kisebb adagot sütünk és gyakrabban sütő helyett air fryer-rel, így 2 nap alatt elfogy a kenyér és nem jelentkezik a probléma.

De nem szűnt meg, most nyáron volt, hogy valamiért megmaradt egy hétig a kenyér és ugyanúgy megnyúlósodott.

Azt vettem még észre, hogy hűtőben tárolva a kenyeret a probléma nem jelentkezik - vagy csak lassabban és közben elfogyott. Arra emlékszem még, hogy amikor éppen csak kezd nyúlósodni, akkor még pirítósnak jó, de egy szinten túl már annak sem.

szept. 10. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!