Otthon sütött kenyér 3-4 nap után ragacsos, nyúlós lesz - mitől lehet ez ? Évek óta itthon sütjük a kenyeret és eddig nem volt ilyen.
Nem írtam sehol, hogy olyan, mint ha friss lenne. Azt írtam, hogy nem megszárad, mint minden normális kenyér, hanem ragacsos lesz.
Egyébként azóta váltottunk receptet (kovászolt kenyérre) és a probléma megszűnt (illetve 3-4 napig már nem is marad meg a kenyér).
Sziasztok! Mi is így jártunk mostanában. 2003 óta sütjük a kenyeret gáztűzhelyben. A tűzhely a régi, nem változott. A recept sem változott. A liszt is ugyanaz. És csak nyáron jön elő a probléma, tavaly már volt ilyen. Korábban soha nem tapasztaltuk. Az okát mi sem tudjuk, de bosszantó. Fagyasztott élesztőt használtam, de leugrottam a boltba, hogy friss élesztővel csináljam. Ugyanez a baj lett. Hosszabban sütöttem, fél óra helyett 45 percig. Így sem lett jobb. A liszt maradt már csak, amire gyanakodhatok, de nem logikus: fél éve áll itthon, még nem járt le, de ha le is járna, mi baja lehetne?
De ugyanebből a lisztből (Penny, Lidl, Spar) sütöm sok-sok éve. Tehát a lisztet is kzárnám. Élesztőből is csak egy negyedet teszek bele évek óta a kb. 1 kg liszthez. (Az első években egy egész 5 dekásat, de rájöttem, hogy felesleges...) Korábban akár egy-másfél hétig is elállt simán a kenyér, igaz, hogy kiszáradt, de megettük.
Feltehetöen a liszt az oka - az, hogy ugyanazt a márkájút használod, nem jelent semmit.
A liszt eleve nem lehet egyforma, mert a gabona nem ugyanolyan, függ a termesztés alatti idöjárástól, az aktuális talajtól, ezért csak eléggé nagyjából hasonló.
Amit meg a 12-es írt, hogy tavaly is meg most is így nyár végén jön elö ez a probléma, ennek az lehet az oka, hogy mát idei lisztböl próbáltál sütni, és az mindig nedvesebb valamennyivel, mint a tavalyi, ezért a kenyér nem sül át olyan tökéletesen, és idövel visszanedvesedik, nyúlós, nyálkás lesz.
Valahol azt olvastam, hogy ezt egyfajta gombafertőzés okozza, ami egyszer valamivel bekerült a konyhába, és azóta ott van - benne van a kenyérben, és amikor megfelelőek neki a viszonyok (meleg van) akkor kifejlődik.
Mi közben technológiát váltottunk (nem emiatt), kisebb adagot sütünk és gyakrabban sütő helyett air fryer-rel, így 2 nap alatt elfogy a kenyér és nem jelentkezik a probléma.
De nem szűnt meg, most nyáron volt, hogy valamiért megmaradt egy hétig a kenyér és ugyanúgy megnyúlósodott.
Azt vettem még észre, hogy hűtőben tárolva a kenyeret a probléma nem jelentkezik - vagy csak lassabban és közben elfogyott. Arra emlékszem még, hogy amikor éppen csak kezd nyúlósodni, akkor még pirítósnak jó, de egy szinten túl már annak sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!