Hogyan kell ragacsosra főzni a rizst?
A rizsnél, mint köretnél pont az a cél, hogy pergő, de ne száraz legyen. Ha több vizet teszel hozzá, akkor jobban szétfő.
Van kifejezetten rizottó rizs, az alkalmas erre a ragacsos célra.
Én legalább 2,5-szeres vizet használok, és többször is megkeverem (a keverés segít a keményítőtartalmat lemosni a rizsről, így “nyálkásabb”, ragacsosabb lesz az eredmény). A víz nélküli pirítás is a pergősséget szolgálja állítólag, így azt is kerüld.
Továbbá rövidszemű rizst használok (Riceland, kék színű SOS, stb.).
A rizottó rizsnek teljesen más az állaga, funkciója, főzési technikája.
Kérdés, mit értesz ragacsos rizs alatt.
Másrészt az eredmény föleg a rizsfajta kiválasztásától függ, meg az elkészítés módjától.
Az ázsiai stílusú rizst csak basmati, jázmin vagy más ázsiai eredetü rizsböl tudsz készíteni.
A rizst beteszed egy lábasba, NEM sózod meg!, és ráöntesz készeres mennyiségü vizet, ezt felforralod, megkevered és utána kis lángon addig fözöd, amíg a vizet beszívta, közben nem kevergeteg és nem emeled le a fedöt.
Az olasz tipusú rizottóhoz keresz szemü rizottórizs kell, ezt elöször kevés olajon megfuttatod, és utána m,eerökanalanként adagolsz hozzá forró hús/zöldséglevest, közepes lángon,kevergetve fözöd, amíg ezt beszívja, utána adod hozzá a kövektkezö kanálnyi levest, és ezt addig folytatod, amíg a rizs megpuhul (de nem szétfött, a közepének maradjon állaga) és krémesen szószszerü legyen. Ha kész, azonnal tálalni kell - ha áll, elázik teljesen -, általában reszelt sajtot szoktak belekeverni közvetlenül a tálalás elött.
Eredetileg a lepirítás után egy pohár fehér borral kell felengedni, és ha welpárolgott, akkor kezdeni a levest hozzáadni. Emellett a levesnek végig forrónak kell lennie, mert ha hidegebb, lehüti a rizst, megáll a forrás, és nem lesz jó az eredmény.
Kérdező: hosszúszemű rizsből nehezen lesz ragacsos.
Mit szeretnél konkrétan készíteni? Ragacsos rizsköretet, vagy rizottót, vagy tejberizst?
Ezekhez kerekszemű rizs kell, vagy a rizottóhoz Arborio/Carnaroli/Vialone speciális rizs. És ezeket kevergetni kell - ettől lesz krémes, mert oldódik folyamatosan a keményítő, ami sűríti.
Itt le van írva, hogyan kelll csinálni... Előtte 1-2 óráig áztatni kell a rizst.
8-as és 9-es eléggé ellentmondtok egymásnak :D
8-as: 1-2 óráig áztatni
9-es: tilos megmosni
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!