Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell ragacsosra főzni...

Hogyan kell ragacsosra főzni a rizst?

Figyelt kérdés
Én 1:2 arányban szoktam hozzátenni vizet és mindig pergős lesz. Mennyi víz kell ahhoz, hogy ragacsos legyen?

2021. márc. 17. 10:26
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
38%

A rizsnél, mint köretnél pont az a cél, hogy pergő, de ne száraz legyen. Ha több vizet teszel hozzá, akkor jobban szétfő.

Van kifejezetten rizottó rizs, az alkalmas erre a ragacsos célra.

2021. márc. 17. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
88%

Én legalább 2,5-szeres vizet használok, és többször is megkeverem (a keverés segít a keményítőtartalmat lemosni a rizsről, így “nyálkásabb”, ragacsosabb lesz az eredmény). A víz nélküli pirítás is a pergősséget szolgálja állítólag, így azt is kerüld.

Továbbá rövidszemű rizst használok (Riceland, kék színű SOS, stb.).

A rizottó rizsnek teljesen más az állaga, funkciója, főzési technikája.

2021. márc. 17. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
75%

Kérdés, mit értesz ragacsos rizs alatt.

Másrészt az eredmény föleg a rizsfajta kiválasztásától függ, meg az elkészítés módjától.


Az ázsiai stílusú rizst csak basmati, jázmin vagy más ázsiai eredetü rizsböl tudsz készíteni.

A rizst beteszed egy lábasba, NEM sózod meg!, és ráöntesz készeres mennyiségü vizet, ezt felforralod, megkevered és utána kis lángon addig fözöd, amíg a vizet beszívta, közben nem kevergeteg és nem emeled le a fedöt.


Az olasz tipusú rizottóhoz keresz szemü rizottórizs kell, ezt elöször kevés olajon megfuttatod, és utána m,eerökanalanként adagolsz hozzá forró hús/zöldséglevest, közepes lángon,kevergetve fözöd, amíg ezt beszívja, utána adod hozzá a kövektkezö kanálnyi levest, és ezt addig folytatod, amíg a rizs megpuhul (de nem szétfött, a közepének maradjon állaga) és krémesen szószszerü legyen. Ha kész, azonnal tálalni kell - ha áll, elázik teljesen -, általában reszelt sajtot szoktak belekeverni közvetlenül a tálalás elött.

Eredetileg a lepirítás után egy pohár fehér borral kell felengedni, és ha welpárolgott, akkor kezdeni a levest hozzáadni. Emellett a levesnek végig forrónak kell lennie, mert ha hidegebb, lehüti a rizst, megáll a forrás, és nem lesz jó az eredmény.

2021. márc. 17. 10:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező: hosszúszemű rizsből nehezen lesz ragacsos.


Mit szeretnél konkrétan készíteni? Ragacsos rizsköretet, vagy rizottót, vagy tejberizst?


Ezekhez kerekszemű rizs kell, vagy a rizottóhoz Arborio/Carnaroli/Vialone speciális rizs. És ezeket kevergetni kell - ettől lesz krémes, mert oldódik folyamatosan a keményítő, ami sűríti.

2021. márc. 17. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Ooops, most látom, hogy a 3-as már leírta előttem... :)
2021. márc. 17. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 A kérdező kommentje:
Koreai ételeket szeretnék késziteni, ahhoz fontos, hogy a rizs ragacsos legyen, ne peregjen.
2021. márc. 17. 11:13
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy írtam (3-as vagyok) megfelelö rizst kell használni, basmatit vagy jázmint
2021. márc. 17. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
48%

Itt le van írva, hogyan kelll csinálni... Előtte 1-2 óráig áztatni kell a rizst.

[link]

2021. márc. 17. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, még egy dolog, a rizst tilos megmosni elötte!
2021. márc. 17. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:

8-as és 9-es eléggé ellentmondtok egymásnak :D

8-as: 1-2 óráig áztatni

9-es: tilos megmosni

2021. márc. 17. 11:42
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!