Rizst hogyan kell jól megfőzni?
Szintén jázminrizst szoktam főzni, az alábbi módon- nem vagyok egy nagy szakértő, de így finom szokott lenni (ez kb. 4 főre elegendő köret):
Egy 2,5-3 dl-es (átlagos) bögrényi rizst megpirítok kevés olajon ( 3-4 ek max.), nem túl nagy lángon, amíg el nem kezd kifehéredni, ha már 1-1 szem barnul, akkor jó is. Utána ugyanazzal a bögrével ráöntök 2 pohár vizet, beleteszek 1 nagy csipet sót. Ne lepődj meg, hogy hatalmas gőz fog felcsapni, ahogy ráöntöd a vizet. Utána fedő alatt szépen kis lángon addig főzöm, amíg el nem tűnik szinte az összes víz. Amikor már úgy látom, hogy az alján áll csak egy kicsi víz, akkor elzárom a tűzhelyet, és fedő alatt hagyom, hogy felszívja a vizet, különben odaég.
Etelkeszitesi technika szerint:
A rizst nem mossuk le (en leszoktam)! Pici olajon megpiritjuk. Megsozzuk. Hozza adjuk az aprora vagott petrezselymet. Tetejere teszunk fel fej megtisztotott voroshagymat es dupla mennyisegu vizzel felontjuk. Vizzel felontes utan felforraljuk, majd takarekra vesszuk a langot es fedo alatt keszre paroljuk (cirka 10 perc).
Gyorsrizs eseten (zacskos):
Ebyhen sos vizet felforraljuk, a gyorsrizst zacskoval egyutt beletesszuk es a dobozon levo fozesi ido utan lecsepegtetjuk es hasznalhato.
Jazmin rizs altalanosan egy jobb fajta rizs, illatosabb es izesebb a sima rizsnel, de lenyegesen dragabb. Basmati rizs meg illatosabb es meg aromasabb es persze dragabb is.
Torokok ugy teszik a jazmint rizst a basmatihoz hasonlova, hogy rizsszem tesztat (piritva) adnak a rizshez, ettol illataban es aromajaban olyan lesz mint a basmati.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!