Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell szép, pergősre...

Hogy kell szép, pergősre megfőzni a rizst? Melyik fajta rizs nem ragad?

Figyelt kérdés

Vagy az én technikám rossz, vagy a rizsek vacakok, de lehet hogy mindkettő, mert már hónapok óta csak ragacsot sikerül főzni belőle!

Reál A vagy B rizst szoktam venni.

A B-rizs nem tetszett, mert sehogy sem akart átfőni, kemény maradt belül .Most direkt A-rizst vettem, erre az meg szétfőtt.Abban megegyeztek, hogy mindkettő ragacsos, elég íztelen állagú lett.Olyat akarok enni, amilyen a"menzás" rizs szokott lenni,ízletes, pergős, kicsit olajos.Nem ilyen vizes maszlag.Úgy szoktam csinálni, hogy jól megmosom a rizst, aztán felöntöm vízzel, amennyi ellepi, teszek bele sót, egy csepp olajat.Mikor már eléggé megpuhult, akkor hagyom hogy elfőjje a vizet, lefedem és várom, hogy a gőzben még párolódjon, de ekkor már elzárom a lángot alatta..Általában mindenki így csinálja, nem?Akkor nem értem, nekem miért nem sikerül.Min kéne változtatnom?


2013. szept. 3. 15:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
Én töbszőr átszoktam mosni a rízst és forró vízben mint a tésztát kifőzöm amikor már majdnem jó akkor leszűröm és hagyom fedő alatt gőzőlődni.Biztos,hogy van jobb megoldás,de sajnos ha másképpen csinálom nekem is ragadt,tapadt.Igaz én fiu vagyok egy háziasszonytól messze állok:D
2013. szept. 3. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
53%
Kevés olajon fehérre pirítod, forró, másfélszeres mennyiségű vizet öntesz rá, sózod, fűszerezed, ha kell, fedő alatt legkisebb lángon (legkisebb vagy közepes gázrózsa legkisebb lángján célszerű) párolod, míg elfövi a levét, ha már nincs rajta víz, leveszed a tűzről, és még kb. negyedórát párolod a fedő alatt. Esetleg közben óvatosan meg lehet keverni, vigyázva, hogy ne törjenek össze a rizsszemek.
2013. szept. 3. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:

[link]


ilyet veszünk mindig,ez annyira nem drága


ahogy én csinálom,és ha szétfő se ragad: lábasba viz bőven,bele só,majd amikor kezd forrni a viz,bele a rizs.Főzöm ameddig kell,közepes lángon,ha kell pótolom a vizet,legyen rajta bőven.Ha megfőtt,akkor megnézek egy szemet,ha jó,akkor szűrő,leszűröm úgy hogy hideg vizet engedek rá,majd a szürőbe is engedek rá,és lecsöpögtetem.

2013. szept. 3. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim válasza:
Hiszed vagy sem nekem az Spar Budget rizs vállt be. Az a legjobb. Én is a menzás rizst kerestem, pont ahogy leírtad. Pergős, finom,magába megtudnám enni. Na a Budgetes pont ilyen. Azt szokták mondani, ahány bögre rizs,kétszer annyi víz kell hozzá amikor már puha, tedd nagy lángra két másodpercre, majd zárd le és hagyd hogy megpárolódjon fedő alatt. ne nyitogasd a tetejét! Nekem sikerülni szokott! :) Remélem bevállik :)
2013. szept. 3. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim válasza:
Előző vagyok! Természetesen előtte l le kell pirítani olajon! :) de nem úgy hogy megégjen. Sok sikert! :)
2013. szept. 3. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
# 3/5 igazad van ebböl nagyon jó pergős rízst lehet csinálni:D
2013. szept. 3. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
Vegyél főzőtasakos előfőzött hosszúszemű rizst,azt szinte nem is lehet elrontani.
2013. szept. 3. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Én is "A" rizst veszek, és ahogy az 1-es, 3-as írja, a forrásban levő sós vízben megfőzöm, mint a tésztát, és leszűröm, utána szoktam pici zsíron átforgatni, sózni. Ilyenkor mindig pergős, finom lesz a rizsem, sosem áll össze. (Ez a nagymamáink módszere, egyszerű, nagyszerű és mindig beválik!) :)))


Új kor főzési tanítása szerinti variáció:

a megmosott (egyesek szerint tilos mosni, azért ragad! = ő eszi, nem én) rizst olajon, zsíron átforgatva, 2x-es mennyiségű meleg vízzel felengedve összekavarod, beborítod és elzárod alatta a gázt. Kb. 20-30 perc alatt puhára dagad.

Valahol olvastam 2,5x-es mennyiségű vizet, volt ahol azt írják, hogy ha a vizet ráöntötted, 1-2 percig hagyd vele főni, majd csak utána zárd el.

Szóval, ha 2xes mennyiségű vizet öntök rá, nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy puhára dagadjon, ha 2,5x-es mennyiségű víz esetében előfordul, hogy sok lesz, és ott marad az alján.


Leginkább maradok az ősi "megfőzöm sós vízben" variációnál, és akkor biztosan jó lesz a rizs!

2013. szept. 3. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!Nagyon örülök a jó tanácsoknak, ki fogom próbálni mindet.Akkor ezek szerint jól éreztem én a menzás rizsen hogy olyan, mintha előre meg lenne kicsit pirítva, de nem voltam benne biztos, nem mertem kipróbálni, de most hogy itt is írjátok, most már megcsinálom így.A tasakos gyorsrizst szeretem, elég jó minőségű, abból még én sem mindig főzök trutyit, viszont én kiszedem a zacskóból úgy főzöm, mivel egyszer üvegdarabot találtunk benne, azóta nem bízom benne.
2013. szept. 3. 16:00
 10/13 anonim ***** válasza:
Én mostanában előfőzött vagy előgőzölt rizzsel csinálom.(zacskós). Nagyon szép,és finom pergős rizs lesz belőle . Én így csinálom : (Nem mosom meg a rizst ! Nálad az is lehetett a gond,hogy amikor megmostad,vizesen tetted fel . Én amikor sima rizzsel csináltam,akkor megvártam amíg megszáradt a rizs ) Kevés olajon megpirítom,nem olyan kevés ideig,azért csinálom pár percig,de nehogy odaégjen vigyázni kell rá ! Közben megsózom . Amikor megpirult,félrehúzom egy kicsit,felöltöm úgy hogy ellepje a rizst,plusz még kicsivel több víz legyen rajta . Fedőt rá,néha megnézem,ha elfőtte a vizet,és lyukacsos kezd lenni,megkeverem,még kicsit vizes akkor,kb 1percig főzöm tovább,lezárom a lángot,félrehúzom onnan,és fedővel a tetején félreteszem hogy lepárologjon teljesen a víz ! Ezt a rizst használom : [link] Tescoban kapható :) Remélem segítettem :)
2013. szept. 3. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!