Hogy kell szép, pergősre megfőzni a rizst? Melyik fajta rizs nem ragad?
Vagy az én technikám rossz, vagy a rizsek vacakok, de lehet hogy mindkettő, mert már hónapok óta csak ragacsot sikerül főzni belőle!
Reál A vagy B rizst szoktam venni.
A B-rizs nem tetszett, mert sehogy sem akart átfőni, kemény maradt belül .Most direkt A-rizst vettem, erre az meg szétfőtt.Abban megegyeztek, hogy mindkettő ragacsos, elég íztelen állagú lett.Olyat akarok enni, amilyen a"menzás" rizs szokott lenni,ízletes, pergős, kicsit olajos.Nem ilyen vizes maszlag.Úgy szoktam csinálni, hogy jól megmosom a rizst, aztán felöntöm vízzel, amennyi ellepi, teszek bele sót, egy csepp olajat.Mikor már eléggé megpuhult, akkor hagyom hogy elfőjje a vizet, lefedem és várom, hogy a gőzben még párolódjon, de ekkor már elzárom a lángot alatta..Általában mindenki így csinálja, nem?Akkor nem értem, nekem miért nem sikerül.Min kéne változtatnom?
ilyet veszünk mindig,ez annyira nem drága
ahogy én csinálom,és ha szétfő se ragad: lábasba viz bőven,bele só,majd amikor kezd forrni a viz,bele a rizs.Főzöm ameddig kell,közepes lángon,ha kell pótolom a vizet,legyen rajta bőven.Ha megfőtt,akkor megnézek egy szemet,ha jó,akkor szűrő,leszűröm úgy hogy hideg vizet engedek rá,majd a szürőbe is engedek rá,és lecsöpögtetem.
Én is "A" rizst veszek, és ahogy az 1-es, 3-as írja, a forrásban levő sós vízben megfőzöm, mint a tésztát, és leszűröm, utána szoktam pici zsíron átforgatni, sózni. Ilyenkor mindig pergős, finom lesz a rizsem, sosem áll össze. (Ez a nagymamáink módszere, egyszerű, nagyszerű és mindig beválik!) :)))
Új kor főzési tanítása szerinti variáció:
a megmosott (egyesek szerint tilos mosni, azért ragad! = ő eszi, nem én) rizst olajon, zsíron átforgatva, 2x-es mennyiségű meleg vízzel felengedve összekavarod, beborítod és elzárod alatta a gázt. Kb. 20-30 perc alatt puhára dagad.
Valahol olvastam 2,5x-es mennyiségű vizet, volt ahol azt írják, hogy ha a vizet ráöntötted, 1-2 percig hagyd vele főni, majd csak utána zárd el.
Szóval, ha 2xes mennyiségű vizet öntök rá, nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy puhára dagadjon, ha 2,5x-es mennyiségű víz esetében előfordul, hogy sok lesz, és ott marad az alján.
Leginkább maradok az ősi "megfőzöm sós vízben" variációnál, és akkor biztosan jó lesz a rizs!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!