Hogy (a tökömbe) kell jól megfőzni a rizst? :D
Nos az lenne a problémám, hogy a rizs amit csinálok finom, meg minden, de nem látom olyan fehérnek, mint amilyennek szerintem kéne (meg néha ragad, de az azért van, mert béna vagyok szerintem túl sok vizet teszek bele, okát később :D). Tehát nem olyan fehér, mint pl a kínai éttermekben a rizs vagy az előkészített rizs. Attól lehet, hogy B minőségű? Egyébként mivel nem rossz az íze, nekem megfelel, de ha már másnak csinálnék kaját, akkor már nem csak ez lenne szempont nálam ( csajnál beégni nem kéne :) ). Esetleg aki tud jó fűszerezést megosztaná velem?
Köszönöm
az eljárás ahogy csinálom:
-1 bögre rizst megmosok elég alaposan (sztem :) )
-aztán kis olajban 10 percig pirítgatom, de nem hagyom, h piros legyen inkább a fehérítés és a ragadásmentesség miatt csinálom, lehet itt lesz a probléma
-aztán mivel nekem olyan a fazekam, hogy a teteje lyukacsos 2 helyett 2.5 csésze vizet öntök néha, ezt még próbálgatom..
-fűszerezem
-mikor lefőtt a víz, kevergetem, h száraz legyen
-kész
Én mindig jázminrizst használok, ha köretről van szó, mondjuk töltött paprikába teszek ilyen B-s rizst.
Nyugodtan mehet a köpködés, de én nem mosom meg a rizst, hanem kevés olajon átforgatom amíg jól átforrósodik, ez a rizs nem lesz látványosan fehérebb.
Ekkor másfélszeres mennyiségű forró vízzel nyakon öntöm, jól átkeverem gyorsan, rá a fedő, lejjebb veszem a hőfokot, és azt innentől kezdve nem szabad emelgetni 15 percig. Negyed óra után gáz/villany kikapcs, de a fedő még marad, pihen egy darabig. Az eredmény mindig vakítóan hófehér, pergős és finom rizs.
Azt kifelejtettem, hogy mehet bele apróra vágott petrezselyemzöld, vagy húsleveskocka, vagy mindkettő. És egy kávéskanálnyi só, de ez függ a rizs mennyiségétől.
Ha úgy akarod tehetsz bele darabolt gombát, vagy morzsolt csemege kukoricát, vagy zöldborsót(rizi-bizi).
Hát köszönöm a hasznos kommenteket, megfogadom a tanácsokat, ha még mindig rossz, majd jelentkezem :D
( a tökömbe részt azért írtam oda, hogy szemet szúrjon a szemnek a kérdés ;) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!